Søk
Meny

Derfor bør du sette opp et gjestenett hjemme

Ruter fra Telenor i en hylle

Foto: fra Pexels

Visste du at du kan sette opp et eget gjestenett for de som kommer på besøk? Da slipper du at de får tilgang til samme nett som deg, og alle smartdingsene du har koblet opp mot det.

Har du kontroll på hvor mange som har tilgang til hjemmenettet ditt? Mange av oss gir ut WiFi-passordet – uten å tenke over at det gir også gir tilgang til andre enheter som er tilkoblet hjemmenettet.  

Gjestenettverk er svært utbredt hos bedrifter og offentlige steder med mange besøkende, men det er ikke så vanlig i private hjem. Det bør det kanskje være.

Moderne rutere gir deg muligheten til å opprette begrensede gjestenettverk – med flere fordeler både for deg og gjestene dine.

Se hva som kan skje hvis noen får tilgang til nettet ditt >

Tryggere for deg

De fleste av oss har etter hvert svært mange enheter tilkoblet hjemmenettet. Mobiler, datamaskiner, skrivere, TV-er og smarthøyttalere – alle kan kobles til nettet, enten trådløst eller med en nettverkskabel. 

Her utveksles potensielt mye sensitiv informasjon som du helst ikke vil skal komme på avveie. Et gjestenettverk kan derfor være et godt verktøy for å beskytte alle de ulike ressursene dine. 

Du kan nemlig tilpasse – og begrense – tilgangen i et gjestenettverk, slik at det er mulig å komme seg på nett, men ikke koble seg til harddisker eller andre enheter. Dermed kan du tillate at folk du ikke kjenner så godt – eller ikke stoler på – kobler seg på, uten å være redd for at de har tilgang til «absolutt alt» når de er innenfor rekkevidden til nettverket ditt.

Gjestenettverk kan gjøre det enklere for venner å koble seg på nett – og tryggere for deg som eier nettverket.

Gjestenettverk kan gjøre det enklere for venner å koble seg på nett – og tryggere for deg som eier nettverket.

Dette kan også forhindre at ondsinnet programvare sprer seg over nettet ditt. Selv om moren din sannsynligvis ikke har noen skumle hensikter, kan hun ha kommet over ulumskheter når hun har surfet på mobilen. Trenger du åpne opp hele nettverket ditt for at hun skal koble seg på internett når hun er på besøk? 

I tillegg er det også mulig å begrense for hvor mye båndbredde gjestene kan benytte seg av. Det vil gjøre det vanskeligere å laste ned store filer. Dermed unngår du at nedlasting spiser av kapasiteten når dere strømmer film eller serier, og det kan også være nyttig hvis du leier ut boligen din og ikke vil at gjestene skal drive med potensielt straffbare aktiviteter.

Enklere for gjesten

Ettersom gjestenettet kan begrenses, er det heller ikke like nødvendig med langt og komplisert passord. Det gjør at de kommer seg på nett raskt og enkelt, uten at du må lese opp hvert enkelt tegn.

Merk deg at det uansett er lurt å ha et passord. Hvis ikke kan hvem som helst, såfremt de er innenfor rekkevidde, koble seg til nettverket og enhetene som er tilkoblet. Selv om passordet til gjestenettet kan være kortere og enklere, er det lurt å velge et unikt passord. Unngå derfor å bruke varianter som «123456» eller «passord». Dermed kan du forsikre gjestene dine om at ikke hvem som helst er inne og snoker.

Med den nye WiFi Ruteren fra Telenor er det enkelt å sette opp et gjestenettverk.

Med den nye WiFi Ruteren fra Telenor er det enkelt å sette opp et gjestenettverk.

Sett opp et gjestenett på Telenors WiFi Ruter

Med den nye WiFi Ruteren fra Telenor er det utrolig enkelt å sette opp et gjestenett. Med andre rutere kan dette være svært krøkkete og tungvindt, men med WiFi Ruteren er dette lekende lett.

Sørg først for at du er tilkoblet hjemmenettet ditt. Deretter går du til wifi.telenor.no og følger den enkle veiledningen. Du kan bli bedt om å logge inn med et admin-passord. Dette finner du på klistrelappen på undersiden av WiFi Ruteren.

Når du er ferdig med oppsettet, vil det nye gjestenettet være klar til bruk etter kort tid – og hjemmenettet ditt blir dermed enda tryggere.

Få mer informasjon om hvordan du setter opp et gjestenett her >

Tryggere hjemmenett med Telenor

  • Med bredbånd fra Telenor surfer du og familien litt tryggere.

  • Ruteren din oppdateres automatisk og tetter sikkerhetshull for deg. Med nyheten WiFi Ruter II får du også WPA3, som er aller siste sikkerhetsteknologi.

  • Dere kan også velge å aktivere Nettvern+, et sikkerhetsfilter som blokkerer falske nettsider – slik at du surfer litt tryggere.