Søk
Meny

Vil du strømme videospillingen din? Slik gjør du det

(Bilde: Ninja / Mixer)

(Bilde: Ninja / Mixer)

Videospillstrømming er ikke bare for profesjonelle gamere. Hvem som helst kan kringkaste spillingen sin – selv hvis det «bare» er for moro skyld.

Tanken om at det ikke er mulig å tjene penger på gaming, er for lengst lagt død.

Nylig forlot Tyler «Ninja» Blevins strømmeplattformen Twitch til fordel for Microsoft-eide Mixer. Og seerne fulgte etter.

Ninja har selv oppgitt at han har en månedslønn på rundt 500 000 dollar – smått absurde 4,5 millioner kroner. Hans hovedgesjeft: Å kringkaste sine spilløkter i det populære battle royale-spillet Fornite.

For deg og meg er det nok et stykke opp til de summene, men det er ikke et hinder for å dele videospillingen på nettet.

Enten du vil prøve å tjene litt på spillinteressen eller bare teste ut strømming for moro skyld – her er det du må vite for komme i gang.

Stabil internettforbindelse

Først er det viktig å nevne at hvem som helst kan strømme videospill. Gaming er tross alt for «alle» og det finnes heller ingen begrensninger for kjønn, alder og bakgrunn når det gjelder strømming. Det eneste du trenger er et ønske om å dele spillopplevelsen din med andre!

For å komme i gang må du sørge for at du har en rask og stabil internettforbindelse. Ingenting irriterer seere mer enn en hakkete videstrøm.

Ifølge Geek.com bør derfor datamaskinen eller spillkonsollen du strømmer fra være koblet direkte til modemet eller ruteren din.

Husk at dette gjelder farten både inn og ut – altså trenger du et bredbånd med god opp- og nedlastingshastighet. Nettstedet Tom's Guide anbefaler en opplastingshastighet på minst 3 megabits i sekundet.

Er du usikker på hvor raskt nettet ditt er, kan du kjøre hastighetstest her.

Twitch, YouTube eller Mixer?

Det finnes flere strømmetjenester for gaming, men de tre største er kanskje Twitch, Mixer og YouTube Gaming.

Til å begynne med kan det lønne seg og velge én tjeneste som passer til deg og den plattformen du spiller på.

TechRadar gjort en grundig sammenligning av de ulike tjenestene. De skriver blant annet at Twitch kan skilte med et stort publikum – mer enn 15 millioner bruker plattformen hver eneste dag. Her har du altså et stort potensial for å bygge en seerskare.

Den nyeste plattformen, Mixer, har på sin side flere krative kommunikasjonsfunksjoner og gjør det enkelt å strømme fra både PC og Xbox.

YouTube Gaming har den klare fordelen at det er velkjent for de aller fleste av oss – layouten er helt lik den vi kjenner fra «vanlig» YouTube. I tillegg er det Google som står som eiere, og Android-brukere kan enkelt strømme rett fra mobilen.

Stasjonær maskin eller laptop?

Profesjonelle streamere har gjerne rigget seg til med flere skjermer, kraftige datamaskiner, gode mikrofoner og hodetelefoner. Men som nybegynner trenger du ikke investere dyre dommer i utstyr.

Når det gjelder spesifikasjoner, anbefaler Twitch at du har en Intel Core i5-4670 prosessor eller en tilsvarende AMD-prosessor, 8GB RAM og Windows 7 eller nyere (det er også mulig å bruke en Mac).

Ideelt sett bør du ha et grafikkort som støtter DirectX 10 og oppover, og det kan lønne seg å bruke en stasjonær PC fremfor en laptop.

Mer kraft gir tross alt bedre resultat, men i dag finnes det riktignok flere bærbare datamaskiner som takler kjøret.

Kom deg ut på nettet

Med gratisprogrammet OBS fanger du det som skjer på skjermen og du kan enkelt tilpasse lyd, bilde og grafiske elementer. (Bilde: OBS)

Med gratisprogrammet OBS fanger du det som skjer på skjermen og du kan enkelt tilpasse lyd, bilde og grafiske elementer. (Bilde: OBS)

Det neste du må få på plass er programvare som fanger det som foregår på dataskjermen din og kringkaster det på nettet. Her finnes det også mange alternativer.

Open Broadcaster Software (OBS) er et populært gratisprogram som gjør det enkelt å fange, mikse og tilpasse lyd og bilde til strømmen din. OBS er svært enkelt å sette opp, og Medium har en fin steg-for-steg-gjennomgang av hvordan du kommer i gang.

Xsplit er også et godt kostnadsfritt alternativ. Når du blir litt mer dreven, kan du også betale for en premiumlisens som gir tilgang til enda flere funksjoner.

Vis deg frem

Hvis du vil skille deg ut i mylderet av spillkanaler, bør du vurdere å vise frem personligheten din. Det gjør du enklest med en mikrofon og et webkamera.

Heller ikke her trenger du å tømme bankkontoen – du kommer langt med et billig webkamera, og du kan fint bruke den innebygde mikrofonen i datamaskinen eller øreplugger du allerede har.

Hvis du bruker mikrofonen på maskinen bør du bruke hodetelefoner slik at lyden fra spillet ikke lekker over. Mange profesjonelle streamere sogner til gaminghodetelefoner med innebygd mikrofon. Slike kan fås til en billig penge og kan være verdt investeringen allerede i oppstartsfasen.

Kanskje sitter det litt langt inne å blottlegge seg på nett, men hvis du tør å eksponere deg litt kan det heve seeropplevelsen mange hakk.

Gå live med konsollen eller mobilen

Sverger du til en spillkonsoll, frykt ikke!

Både Xbox One og Playstation 4 lar deg strømme direkte fra konsollen – uten at det krever ekstrautstyr. Xbox-brukere kan laste ned Twitch-appen gratis eller starte en sending til Mixer i menyen. På PS4 gjør du dette ved å gå til Del-menyen.

Nintendo Switch har derimot ingen innebygget strømmefunksjonalitet. Skal du dele eller kringkaste Switch-spillingen din, må du investere i en ekstern spillopptaker som du kobler til skjermen du spiller på og en datamaskin. Ifølge blant andre Lifewire er Elegato HD60 S et godt og poplært alternativ.

Mobiltelefonen er den foretrukne spillplattformen for mange av oss, og det er faktisk mulig å kringkaste mobilgamingen din på Twitch, YouTube Gaming og Mixer.

Dette gjøres gjennom appene til de ulike tjenestene, men avhengig av mobilen din kan det være nødvendig med tredjepartsapper. The Verge har en fin oversikt over hvordan du går frem med både iPhone og Android.

Det finnes altså et hav av muligheter for deg som har lyst til å dyppe tærne som gamingstreamer.

Når du endelig har bestemt deg for hvilken strømmeside du vil bruke og har fått på plass det du trenger av utstyr og programvare, er du nemlig langt på vei.

Og ikke heng deg opp i antatte begrensninger. Det viktigste er at du har lyst til å dele spillgleden med andre.