Søk

Online.no

Meny

Slik tester du den nye Netflix-funksjonen (men er det lurt?)

Har vi grunn til å juble over nyvinningen som får film- og serieskapere til å rase?

Bunken av filmer og tv-serier som bare må ses vokser. Antallet timer i døgnet vokser ikke proporsjonalt med denne bunken.

Vi kjenner alle på gjelda til venner og bekjente som med hjerte og sjel anbefaler sine absolutte favoritter med nøye utvalgte ord og vendinger.

«Har du fått sett den ennå? Hvilken episode er du på?»

Nå kan det se ut som vi endelig får litt hjelp til å komme gjennom berget av strømbart innhold.

Ifølge The Verge tester nemlig Netflix en funksjon som vil la strømmetitterne skru opp hastigheten på filmer og tv-serier.

Mye etterspurt funksjon

Hastighetene kan gå helt opp til 1.5x av normal fart, men det er samtidig verdt å merke seg at det å gå ned til halv fart også er en mulighet.

Dette er et nyttig grep som kan gjøre tv-tittingen enklere for seere med spesielle behov.

Ofte kan det å justere avspillingshastighet på lyd føre til lyse musestemmer eller dype bassrøster, men den nye funksjonen skal ifølge en bloggpost fra Netflix-visepresident Keela Robison bevare tonen i stemmer og lyder automatisk.

Dette er allerede blitt en populær funksjon i podcast-apper, siden det kan frigjøre tid og la utålmodige lyttere komme kjappere gjennom episoder.

Netflix melder da også om at dette har vært en av de mest etterspurte funksjonene fra brukere, men ikke alle lar seg begeistre.

Sinte filmskapere

Ifølge Entertainment Weekly tok flere kjente fjes fra film- og serieverdenen til Twitter sist uke i harnisk over ideen om at noen skal kunne rokke ved verkene deres.

Film og dramaserier har gjerne en møysommelig utstudert klipperytme, designet for at hver lille vits i en komiserie eller høy lyd i en skrekkfilm skal treffe med perfekt timing.

Tid er et grep, rett og slett, så å skru hastigheten opp eller ned kan ende med å drastisk endre opplevelsen.

- Stopp, tvitrer «Breaking Bad»-stjerna Aaron Paul.

Han er selv en Netflix-gjenganger både i animasjonsserien «BoJack Horseman» og «Breaking Bad»-filmen «El Camino», og er ikke nådig i sin dom over strømmetjenesten:

- Netflix kan umulig gå videremed dette. Det vil bety at de tar kontroll over andres kunst og ødelegger den. Netflix er bedre enn som så. Eller hva, Netflix?

Judd Apatow, mannen bak filmer som «Knocked Up» og «The 40 Year Old Virgin», er like ublid.

- Ikke få meg til å måtte ringe alle regissører og serieskapere på jorda for å kjempe mot dette. Spar meg den tida.

Også Brad Bird - regissør av Pixar-suksesser som «The Incredibles» og «Ratatouille» - er misfornøyd med forsøket.

- Nok en spektakulært dårlig idé, og nok et kutt i en kino-opplevelse som er nær ved å blø ut.

- Tjener abonnentene

Den andre siden av denne mynten er selvsagt brukeropplevelsen. Som The Verge-skribent Julia Alexander påpeker, er dette et grep som er helt i Netflix' ånd.

- Netflix forsøker å tjene abonnenten - den personen som betaler 13 dollar i måneden for å se hva de vil, når de vil og akkurat slik de vil. Å gi dem mer kontroll over seeropplevelsen er en kjerneverdi i filosofien til Netflix, skriver Alexander.

- Dette tjener først og fremst abonnentene.

Hvor mange som vil bruke funksjonen om den rulles ut for fullt - og i hvilke situasjoner den vil bli brukt - er foreløpig uvisst.

Enn så lenge testes hastighetskontrollene bare ut på enkelte Android-telefoner, men den samme funksjonen har uoffisielt vært tilgjengelig på datamaskiner gjennom utvidelser til nettleseren.

Én populær utvidelse som finnes både til Chrome og Firefox, er Video Speed Controller.

Denne fungerer ved å skru opp avspillingshastigheten på videoer i formatet HTML5, som er det Netflix benytter seg av. Om du er nysgjerrig på å se kjapp-kjappe filmer og serier har du altså muligheten allerede nå.

Hvor kjapt er for kjapt?

Gitt at du kan leve med å såre følelsene til Judd Apatow og Aaron Paul, hva er i så fall den rette hastigheten?

Skribent Gaurav Bidasaria ved nettstedet GuidingTech har grublet over dette, og kommet frem til at 1.2x er et fint nivå å legge seg på.

- Ved den hastigheten kan du se ferdig en timelang episode av «Sherlock» på 50 minutter, skriver Bidasaria.

- Om det er ti episoder av en serie, sparer du én time. Og ved 1.2x hastighet vil du ikke merke forskjellen etter et par episoder.