Søk
Meny

Smarthus-trendene som preger 2019

Om du ikke allerede har kastet deg på smartbølgen, bør du kanskje vurdere å gjøre det nå. Her er 5 kjennetegn for smarthuset i 2019.

Hvem er den første du snakker med når du står opp om morgenen? Er det ungene, partneren eller de andre i kollektivet? Eller er det mobilen eller høyttaleren?

Svarer du sistnevnte, er du nok ikke alene. Stadig flere smartprodukter inntar norsk hjem – og det er ikke så rart: det er enkelt å komme i gang, og det finnes svært mange ulike smartprodukter å velge mellom.

Her er fem smarthus-trender som har satt sitt preg på 2019 – og som nok vil definere årene som kommer:

1. Mer, mer, mer

For bare noen år siden var smartutvalget i norske butikker relativt begrenset. Slik er det ikke lenger. Gjør et raskt søk på hjemmesidene til de store forhandlerne og du vil få opp en lang rekke produkter innenfor mange forskjellige kategorier.

Utvalget gjenspeiler etterspørselen: Ifølge Stiftelsen Elektronikkbransjen vil salget av smarthøyttalere – trolig det mest kjente smartproduktet – nå 600 000 bare i 2019.

I tillegg slenger stadig nye aktører seg på.

Med andre ord: «Smart» er ikke lenger for spesielt interesserte, snarere noe svært mange har glede av.

2. VVS i fremmarsj

Ikke bare gjør de hjemmet ditt litt tryggere – de kan også hjelpe deg med å kutte i utgiftene.

Slike produkter kan fås til en forholdsvis rimelig pris, og kobles enkelt sammen med andre enheter via en «hub» – en sentral styringsenhet, som for eksempel mobilen din.

Med Tryggere Hverdag får du røykvarslere, en vannsensor, overvåkningskamera og en smarthub.

Med Tryggere Hverdag får du røykvarslere, en vannsensor, overvåkningskamera og en smarthub.

En fersk rapport viser at smartsystemer for varme, ventilasjon og inneklima er blant de mest fremtredende på markedet.

Det skyldes nok de store valgmulighetene. Her finnes nemlig alt fra røykvarslere som varsler både deg og brannvesenet ved røykutvikling, til smartplugger som gjør «dumme» panelovnen din mer strømeffektiv.

Telenors startpakke Tryggere Hverdag er et godt eksempel. Den består blant annet av to røykvarslere, en vannsensor som varsler deg ved lekkasje og et overvåkningskamera som du har tilgang til på mobilen din.

3. Fleksibilitet med smartlåser

Du skal ikke se bort ifra at 2019 blir året for smarte dørlåser.

I en undersøkelse utført blant 10 000 amerikanske forbrukere, oppgir «kun» åtte prosent at de eier en smart dørlås, skriver Digital Trends. Samtidig sier over én fjerdedel at de har planer om å gå til innkjøp av en.

Slike dørlåser kan styres med mobilen hvor du når som helst kan sjekke om døren er låst. Du kan slippe inn andre selv når du ikke er hjemme – det være seg håndverkeren eller postbudet – og opprette midlertidige (eller permanente) tallkoder som gjester og familiemedlemmer kan benytte seg av.

Her er altså nøkkelordet fleksibilitet.

4. Kjøkkenhjelp på vei

Denne smarte vannkranen kan aktiveres ved hjelpe av talestyring. Foto: Kohler.

Denne smarte vannkranen kan aktiveres ved hjelpe av talestyring. Foto: Kohler.

En tydelig trend under årets Consumer Electronics Show (CES) var smartteknologi for kjøkkenet.

Nettstedet CNET har samlet hele 23 ulike smartprodukter fra konferansen som skal gjøre matlagingen enklere – og smartere. Her snakker vi talestyrte vannkraner, oppbevaringsbokser som sier ifra når maten er i ferd med å bli dårlig, og matgjenkjennende ovner som sørger for optimal tilberedning.

5. Taleassistentene er kommet for å bli

Innen utgangen av 2020 vil omtrent halvparten av interaksjonene våre med datamaskiner være med stemmen, mener den anerkjente trendforskeren Amy Webb

Den utviklingen er kanskje spesielt merkbar innenfor smarthus. Stadig flere produkter kan styres ved hjelp av Google assistenten, Amazons Alexa eller Apples Siri – eller alle tre.

Snart kommer for eksempel IKEA med smarte rullgardiner som støtter alle de tre nevnte taleassistentene. Og tidligere i år ønsket Sonos Google assistenten velkommen til sitt økosystem (Alexa har allerede vært på plass en stund).

Mange aktører – hva skal du velge?

Men ikke vær redd for å gå deg vill i smartjungelen. Når du ser deg om etter nye enheter til hjemmet, kan du bruke produktene du allerede eier som rettesnor.

Hvis du allerede har en Android-mobil, Chromecast og Google Home, bør du passe på at nye smartenheter har støtte for Google assistenten. Selv om Apples HomePod-smarthøyttaler ennå ikke er offisielt lansert i Norge, finnes det likevel mange produkter som er kompatible med selskapets HomeKit-system – og dermed kan styres med Siri. Dette kan være veien å gå for rendyrkede Apple-hjem.

Et velfungerede smarthjem har tross alt dingser som jobber sammen i harmoni. Se derfor etter enheter som er samstemte med smartprodukter du allerede eier.