Med disse smartproduktene sparer du strøm – og penger
Det eneste du trenger er en mobiltelefon og et stabilt hjemmenett.
Det er ikke mulig å unngå – hjemmene våre blir «smartere» for hvert år som går!
Mange forbinder nok smarte hjem med taleassistenter, men smart-teknologi er langt mer enn Google Home og Amazon Echo.
Den kanskje viktigste egenskapen til slike produkter er at de gjør hverdagen enklere og hjemmet ditt mer effektivt.
Hva gjør et produkt «smart»?
Du har sikkert sett videoen med 89 år gamle Lisa Leinaas som fikk huset bygget om til et smarthjem. Lisa kan styre enhetene sine ved å snakke til dem, blant annet enhetene for strømstyring.
Det er i stor grad snakk om kjente gjenstander som de fleste av oss allerede har i hjemmene våre, som panelovner, hvitevarer og belysning. Den store forskjellen: Wi-Fi-tilkobling.
Gjennom en såkalt «hub» kobles enhetene til hjemmenettet ditt og lar deg fjernstyre enhetene. Denne hub-en er gjerne et produkt du allerede har, men kanskje ikke tenker på som «smart» – mobiltelefonen din.
Ny prisordning
Tar du en titt på strømregningen din, finner du en utgiftspost som tårner over andre: oppvarming. Dette er den største enkeltutgiften for strøm i de fleste hjem. Ifølge Huseiernes Landsforbund går drøyt halvparten av strømutgiftene i norske hjem til oppvarming.
Det er samtidig her det er størst potensial for innsparing.
Etter planen skal det også innføres såkalte effekttariffer, der nettleien regnes ut fra når på døgnet du bruker strøm. Det vil medføre dyrere strømpriser på de tidene av døgnet mange bruker strøm samtidig – altså billigere midt på dagen, og dyrere på ettermiddagen når alle varmer opp boligen etter jobb, sette elbilen til lading og lager mat.
Når en slik prisordning innføres er ennå ikke klart, men myndighetene ønsker å differensiere strømprisene slik at forbrukerne skal spre strømbruken ut over døgnet. Ifølge Faktisk.no kan dette medføre høyere strømregninger for mange, mens andre vil kunne betale mindre.
Varmt når du kommer hjem
Smartovner kobler til hjemmenettet ditt og lar deg styre ovnen med mobilen. (Foto: Mill)
Det kan altså være lurt å sørge for en mer effektiv oppvarming av hjemmet ditt. Her kan smartprodukter komme godt med.
Smarte radiatorer og panelovner kan styres fra hvor enn du befinner deg, enten du er hjemme, på jobb eller ferie. I stedet for å fyre opp ovnene for fullt når du kommer hjem, kan du skru dem på en time i forveien og komme hjem til en ferdig oppvarmet bolig.
Du vil også ha muligheten til å opprette ukesprogrammer. Dermed kan du forhåndsinnstille når ovnene skal skrus på og sørge for at kråka bare får fyring når du selv også drar nytte av varmen.
Plugger gjør «dumme» ting «smarte»
Det er ikke sikkert du har lyst – eller råd – til å oppgradere alle ovnene i boligen din. Heldigvis finnes det billigere alternativer som også lar deg fjernstyre andre strømslukere.
Du får såkalte smartplugger til en rimelig penge og de er svært enkle å ta i bruk. Plasser pluggen rett i stikkontakten og koble støpselet inn i pluggen.
Smartplugger kommer i flere varianter med forskjellige funksjoner. Disse kan selvfølgelig også styres med mobilen. De kan gi deg oversikt over hvor mye strøm hvert produkt bruker, enten det er en lampe, kaffetrakteren eller stereoanlegget. Dermed blir det enklere å ta besparende grep.
Ser du at for eksempel at PC-skjermen står på unødig eller at ungene glemmer å skru av spillkonsollen, kan du enkelt gjøre små justeringer som kan gi store utslag på strømregningen.
Noen smartplugger er også utstyrt med temperatursensorer. Kobler du disse sammen med en smart panelovn, kan du stille inn timeplanen for ett rom til å holde en spesifikk temperatur til ulike tider av døgnet.
«Don't let there be light»
(Foto: Philips)
Du får også kjøpt temperatursensorer og andre smarte måleenheter separat. Det kan være termostater, radiatorventiler, luftfuktighetsmålere eller sensorer som varsler deg hvis vinduer eller dører står på gløtt.
Jo flere slike produkter du har (og kobler sammen), desto større muligheter har du for å redusere strømutgiftene.
Belysning er ikke den aller største strømslukeren, men hvis du ofte glemmer å skru av lysene i hjemmet, kan det være en idé å investere i smartbelysning. Slike systemer lar deg styre belysningen på mobiltelefonen og dermed unngå at de bruker strøm unødig.
Du får full oversikt over lyskildene og kan dermed si adjø til den irriterende tanken «husket jeg å skru av lysene?»