Søk
Meny

Her er spillene du kan spille med barna over nettet

Bilde av noen som spiller med barna.

Disse nettspillene sikrer kvalitetstiden for hele familien - selv når dere ikke er samlet.

Ingen annen hobby er mer populær blant norske barn enn videospill.

I en undersøkelse utført av Medietilsynet i 2020 kom det frem at hele 86 prosent av 9-18-åringer spiller spill på PC, konsoll eller mobil, og forskning viser at dataspill - og spesielt spill over nett - bidrar med en god plattform hvor unge kan oppleve sosialisering og mestring

Likevel er dataspill ofte et område som skaper konflikt i hjemmet. 

– Foreldre er bekymret for tidsbruk og negativ påvirkning fra spill. Barna på sin side, føler seg ikke hørt eller forstått når det gjelder sin interesse for spill, forteller Beate Våje, seniorrådgiver for dataspill i Medietilsynet. 

Foto av Beate Våje i Medietilsynet. Bilde: Medietilsynet.

Beate Våje i Medietilsynet. Bilde: Medietilsynet.

Dette reflekteres i statistikken: I 2018 svarte bare 2 av 10 barn at foreldrene var interesserte i hva de spilte. Til sammenligning svarte 7 av 10 at foreldre var interessert i andre fritidsaktiviteter de holdt på med, som fotball, håndball og lignende. 

Våje anbefaler foreldre å engasjere seg i barnas spill, og påpeker at dette kan redusere konfliktnivået rundt temaet. 

– Ved å starte tidlig med en positiv dialog rundt dataspill vil det være enklere å sette regler for spillingen sammen, og barna vil komme til foreldrene dersom det skjer noe ubehagelig i et spill, sier Våje. 

Under har vi samlet et utvalg av nettbaserte spill som foreldre kan spille sammen med barna over internett.

«Fall Guys»

Dersom du noensinne lot deg selv underholde av programmet «Wipeout» eller «Ninja Warrior», vil sannsynligvis videospillet «Fall Guys» være midt i blinken for deg og familien. 

I dette spillet kjemper opptil 60 forskjellige spillere om å være første person over målstreken i enden av en absurd hinderløype. Ved å hoppe, klatre og stupe må spillerne kjempe seg fremover blant folkemengden og sikre heder og ære som den første som kommer i mål. 

På samme måte som andre populære spilltitler som «Fortnite» og «Super Mario Party», byr spillet på et slags kontrollert kaos hvor en morsom stemning og lite forutsigbarhet er i fokus. Målet er å vinne, men spillet er fortsatt utrolig underholdende uansett om man kommer på 1. eller 30. plass. 

Om familien spiller på lag og prøver å hjelpe hverandre med å komme seg foran motspillerne, eller om dere skal satse på solosuksess, er opp til dere… 

«Fall Guys» er tilgjengelig på PS4, PS5 og PC, mens en Nintendo Switch-utgave er ventet til sommeren.

«Super Smash Bros. Ultimate»

I det siste tilskuddet i «Super Smash Bros.»-serien møtes kjente og kjære spillfigurer igjen til heftig kamp - og denne gangen er det flere av dem enn noen gang.

Nintendos slåssespill er en storfavoritt blant alt fra eldre barn til voksne, ikke bare fordi det er et imponerende spill innad i sin sjanger, men også fordi det er svært tilgjengelig for spillere uansett hvor mye de har spilt tidligere. 

Hvor andre slåssespill gjerne utelukker mer uerfarne spillere ved å integrere kompliserte knappekombinasjoner og manøvre du nærmest må pugge aktivt for å få til, er «Super Smash. Bros Ultimate» mer simplistisk i sin stil og dermed lettere å få glede av for hele familien. 

Ved å koble spillet til WiFi kan dere kjempe mot hverandre uansett hvor dere befinner dere, eller dere kan spille på lag mot andre spillere på nettet. 

«Super Smash Bros. Ultimate» er tilgjengelig på Nintendo Switch.

«Among Us»

«Among Us» var fjorårets store suksess blant nettbaserte spill. Tittelen blir spilt av millioner av mennesker hver dag, og har vært et spesielt populært alternativ for vennegrupper som har ønsket å holde kontakten under pandemien. 

Premisset er ganske enkelt, og kan minne litt om brettspillene «Mafia» eller «Werewolf». 

Mellom fire og ti spillere tar kontroll over gelebønne-aktige karakterer («Crewmates») på et falleferdig romskip. Her skal de samarbeide om å gjøre oppgaver for å fikse skipet, før de blir drept av tilfeldig utvalgte bedragere («impostors»). Som impostor må man snike, gjemme seg i ventiler og sabotere mens man prøver å kvitte seg med resten av spillerne. 

Når som helst under spillets gang kan folket kalle til allmøte (her passer det godt å kombinere spillet med chatteapper som Discord eller Messenger), hvor de diskuterer hvem de har sett gjøre hva og hvem som er død, i et forsøk på å finne ut hvem som er en impostor

Alle avgir en stemme på hvem de tror er skyldig, og prøver å få mistanken over på andre spillere før de blir stemt av skipet. Spillet avsluttes når de ekte crewmates får stemt ut alle impostorene eller impostors får kvittet seg med alle crewmates

«Among Us» er lett å lære seg og like lett å bli engasjert i enten man er stor eller liten, men mild tegneserievold gjør at det kanskje passer bedre for litt eldre barn. 

Spillet er tilgjengelig i digital versjon til PC (Steam), mobil og Nintendo Switch, men versjoner er også på vei til Xbox-konsollene.

«Super Mario 3D World + Bowser’s Fury»

Dette er Super Mario-plattformspillet som passer for alle, enten man kjenner til serien fra før eller ikke. 

Kontrollene og nivåene er enkle å få oversikt over, men det blir stadig mer utfordrende jo lenger man kommer. 

Spillets sterkeste side er at det er lagt opp til at man skal samarbeide: opp til fire spillere kan delta samtidig over nett eller lokalt. Det er altså det perfekte spillet for å takle utfordringer sammen med barna.

Og, som et ekstra trekkplaster for de minste, kan man forvandles pusekatter som kan klatre på vegger og unngå fiender. Det blir egentlig ikke noe bedre enn dette. 

«Super Mario 3D World + Bowser’s Fury» er tilgjengelig til Nintendo Switch.

«Overcooked 2»

Kjenner du på en drøm om å starte en familierestaurant? «Overcooked 2» lar deg realisere denne drømmen på beste vis, og skrur det hele opp til 11. 

Spillets konsept innebærer en restaurant hvor du og dine medspillere tar styringen på matlagingen, serveringen og ryddingen - alt under et ekstremt tidspress. 

Både kjøttstykker og salathoder flyr veggimellom på kjøkkenet i et forsøk på å spare tid og score så mye poeng som mulig. Kundenes appetitt er voksende og bestillingene kommer i økende fart, så her gjelder det å samarbeide for å sikre seg flest gullstjerner på slutten av dagen. 

Restaurantlivet i «Overcooked 2» er selvsagt litt utenom det vanlige, og forskjellige nivå innad i spillet har forskjellige typer utfordringer. 

En verden er for eksempel dedikert til restauranter som er plassert i luftballonger i skyene, hvor stekeovnene befinner seg på en ballong i bevegelse mens kjøkkenbenkene er på en annen. 

Premisset er helt hinsides sprøtt, men «Overcooked 2» leverer solid kjøkkenmoro fra første til siste nivå.

Spillet er tilgjengelig digitalt på de aller fleste konsoller.

«Stardew Valley»

Denne sjarmerende bondegårdsimulatoren låner mange elementer fra den klassiske «Harvest Moon»-serien, med mesterlige resultater. 

Bondetradisjonen tro arver spilleren en egen falleferdig bondegård etter bestefaren, og får i oppdrag å renovere den. Her har du både høner, kyr og geiter å avle, samt et stort utvalg av frukt og grønnsaker du kan gro for å tjene penger til å fikse opp gården din. 

Selv om «Stardew Valley» kan spilles alene, er det mye mer moro å koble spillet opp til nettet og spille sammen med familie eller venner. 

Her kan man logge seg på samtidig og samarbeide om å få den mest suksessrike gården som overhodet mulig, eller konkurrere om hvem som kan drive mest lønnsomt. 

Spillet er tilgjengelig digitalt på PS4/Nintendo Switch/Xbox One/PC/Mac/Mobil og de fleste andre plasser hvor man spiller spill.

«Mario Kart 8 Deluxe»

Fargerikt, fartsfylt, enkelt å lære: Mario Kart er kongen på haugen når det gjelder å lage moro for hele familien.

På laveste vanskelighetsgrad er det lett nok til at selv de aller minste kan mestre det. Innad i spillet finnes til og med hjelpemidler som aktivt kan gjøre spillet enda lettere, som en fjernstyring som hindrer deg i å kjøre utfor eller en funksjon som holder inne gassknappen for deg. 

«Mario Kart 8 Deluxe» er blant Nintendo Switch-spillene som er best tilpasset til å spille over nett. Ved å legge hverandre til i systemets venneliste, starter man lett opp et løp med andre familiemedlemmer over WiFi - enten man vil kjøre på lag mot fremmede spillere eller konkurrerer mot hverandre. 

Spillet er tilgjengelig på Nintendo Switch.