Søk

Online.no

Meny

Her er spillene du kan spille med barna

Enten du liker fart og spenning eller samarbeid og oppgaveløsning: spillglede lar seg enkelt kombinere med familiehygge.

Å spille dataspill med barna har flere fordeler: spill kan hjelpe til å utvikle både kognitive og motoriske ferdigheter, og man lærer mye om samarbeid, fysikk og planlegging.

Mange spill byr også på utfordringer og underholdning for både ferske spillere såvel som drevne spillentusiaster, så å spille med de minste trenger overhodet ikke å være kjedelig.

Det er altså ingen grunn til å bare la barna spille alene, eller vente til de har lagt seg med å hente frem sine egne spill.

Med godt bredbånd og nok mobildata er det dessuten enkelt å spille med barna selv om man ikke er i samme rom (eller hus, for den saks skyld), og flere av spillene kan lastes ned uten å forlate sofaen.

Her et utvalg av spill som er lett å lære og like for både barn og voksne:

Mariokart 8 (Nintendo Switch/Wii U)

Fargerikt, fartsfylt, enkelt å lære: Mariokart er kongen på haugen når det gjelder å lage moro for hele familien.

På laveste vanskelighetsgrad er det lett nok til at selv de aller minste kan mestre det, og man kan spille med eller mot hverandre på delt skjerm, konkurrere med andre over nettet, eller kjøre alene i grand prix-modus.

Har du en Nintendo-konsoll (Wii U eller Switch) kan du laste ned spillet i Nintendos nettbutikk.

Minecraft (PC/Mobil/Nettbrett)

Hvorfor ikke bygge en hel verden sammen?

Minecraft er et nettbasert spill hvor man må samle materiale og bygge strukturer for å overleve. Utover det kan man gjøre hva man vil: starte en sauefarm, jakte etter verdifulle mineraler eller bygge storslåtte bygg som tar pusten fra en.

Dette er lett å bli hekta på: hver måned har Minecraft over 70 millioner spillere.

Flere spillere kan naturligvis samarbeide, og siden spillet er tilgjengelig på mobil og nettbrett er det enkelt å ta i et tak sammen når anledningen byr seg.

Spillet kan lastes ned fra Minecrafts hjemmeside, eller fra Googles og Apples app-butikker.

Splatoon 2 (Nintendo Switch/Wii U)

Splatoon er verdens minst voldelige skytespill. Her finnes verken kuler eller våpen: spillet går ut på å dynke motstanderen og arenaen med maling.

Det hele finner sted i en tegneserieaktig verden befolket av blekkspruter. Barnslig? Kanskje. Ekstremt underholdende og vanedannende? Javisst.

Man spiller på lag, mot hverandre eller mot andre over nett. Kampene er lagt opp til å være korte og intense, så det er lett å rive seg løs om middagen står klar på bordet.

Tilgjengelig i Nintendos nettbutikk.

Super Mario 3D World (Wii U)

Dette er plattformspillet som passer for alle. Kontrollene og nivåene er enkle å få oversikt over, men det blir stadig mer utfordrende jo lenger man kommer.

Hele spillet er lagt opp til at man skal samarbeide: opp til fire spillere kan delta samtidig.

Det er altså det perfekte spillet for å takle utfordringer sammen med barna.

Og, som et ekstra trekkplaster for de minste, kan man forvandles til en pusekatt.

Tilgjengelig i Nintendos nettbutikk for Wii U. Om du har i stedet har en Switch i huset, kan det være verdt å sjekke ut Super Mario Odyssey i stedet.

Portal 2 (PC/Mac/Xbox One/Playstation 3)

Portal er spillet som gjør familien hekta på oppgaveløsning. Hvis du fort blir sliten av mye farger og action, er Portal et mer meditativt alternativ.

Her gjelder det å overvinne hindre og komme seg fra A til B ved å åpne portaler og manipulere objekter, lys og gravitasjon.

Spillmekanismene er enkle å lære seg, og den minimalistiske handlingen inneholder både spenning og humor. Spillet er tilgjengelig på PC og flere spillkonsoller, og i samarbeidsmodusen kan to stykker gå sammen over hjemmenettverket og løse oppgaver i fellesskap.

Og når hovedspillet er ferdigspilt ligger det tusenvis av ekstra utfordringer tilgjengelig på nett.  

Både Portal og Portal 2 er gode å utforske sammen med barna, men bare det sistnevnte har samarbeidsmodus.                    

Spillet kan enkelt lastes ned via Steam (for PC og Mac), eller i nettbutikkene til Playstation og Xbox.

Fortnite (PC/Mobil/Nettbrett)

Har du litt eldre barn som er interesserte i spill, er sjansen stor for at de allerede har hørt om Fortnite, som har oppunder 80 millioner brukere verden over.

Premisset er enkelt: spillerne sloss om å overleve på en katastrofeutsatt øy som stadig krymper. Med andre ord nytter det ikke å gjemme seg - før eller siden blir man tvunget i kamp!

Det hele er pakket inn i en atmosfære som er mer tegneserieaktig enn voldelig, og kan dermed spilles av barn fra tolv år og oppover.

Spillet kan lastes ned helt gratis, og er i tillegg tilgjengelig på både mobil og nettbrett, så det er såre enkelt å ta et kjapt slag med (eller mot) barna.

Rocket League (PC/Mac/Playstation 4/Xbox One/Nintendo Switch)

Hva om en bil kunne gjøre et brassespark? Rocket League kombinerer fotball og motorsport i en fargerik og heseblesende opplevelse som er enkelt å lære og vanskelig å mestre.

Fart, spenning og adrenalin er stikkordene - man kan øve seg alene og spille med eller mot barna og spillere over hele verden.

Lastes enkelt ned til PC og Mac, eller i nettbutikken til Playstation, Xbox og Nintendo.