Har du irritert deg over ustabilt nett?

Kanskje forstår du det bedre om du tar deg en dusj.
Dårlig trykk i dusjen

Dårlig trykk på internett? Årsaken kan sammenlignes med det å miste trykket i dusjen. Foto: Foto: GettyImages/iStock LP ©2017

Vår hverdag er mer og mer avhengig av permanent tilgang til internett. Vi vil surfe på finn.no, laste opp og ned bilder, strømme film/musikk og sjekke Facebook – ofte på en gang.

Dekningssymbolet viser god trådløs dekning, men likevel hakker bildet, eller siden vil ikke oppdatere seg. Hva er årsaken når nettet plutselig oppleves som ustabilt? 

Eyvind Skaga

Eyvind Skaga

Vi spør Eyvind Skaga som er ansvarlig for hjemmenett i Telenor. 

- Ustabilt nett har ikke bare én årsak. Jeg liker å sammenligne det med en vannslange. Det hjelper ikke å ha masse trykk, dersom det er knute på slangen, eller noen plutselig slår av krana, sier han. 

La oss følge Eyvind Skaga og se hvordan vi kan forstå internettdekning basert på det vi kan om vann.

1) Har innholdsleverandøren nok kapasitet?

Har du prøvd å følge med på VM-finalen i fotball via en pc? Da vet du at det kan bli store forsinkelser og hakking fordi så mange andre sitter og gjør akkurat det samme. Skal vi sammenligne med vann igjen, betyr det at den som sender VM-finalen på nett har for tynne slanger eller rør. 

- Vannet kommer rett og slett ikke frem fort nok, fordi rørene er for tynne. Det hjelper ikke om du har en kraftig vannpumpe som kan levere vann i store mengder, om ledningene vannet pumpes gjennom er for tynne, forklarer Skaga. 

Derfor kan du også oppleve at nettet plutselig blir tregt når du søndag kveld sitter og surfer på finn.no. Søndag kveld er du nemlig ikke den eneste som gjør nettopp det.

illustrasjon bredbånd stabilitet

2) Hvordan er tilgangen til bredbånd hos deg?

At bredbåndslinjen din fungerer som den skal er selvsagt også viktig. Om nettet oppleves som ustabilt, kan det være noe feil på linjen din. 

Det kan også være at du bruker internett så mye at bredbåndslinjen ikke klarer å levere nok.
- Tenk deg at du vanner i hagen samtidig som du vasker bilen med høytrykkspyleren. Når du spyler med høyttrykkspyleren, kan du oppleve at vannet ut av hagesprederen er ustabilt fordi bruk av høyttrkkspyleren gjør at trykket synker. Slik kan det være med bredbånd også, forklarer Skaga og fortsetter:

- Får hageslangen en klem, får vannet selvsagt en trangere passasje. Da må du rette ut slangen igjen. Dette kan sammenlignes med at du får en feil på bredbåndslinjen din, sier Skaga.

Telenor gjennomfører akkurat nå tidenes bredbåndsløft og oppgraderer store deler av kobbernettet. Det betyr at stadig flere får tilgang til VDSL. VDSL er den raskeste og mest stabile av DSL-teknologiene, og passer godt i hjem der flere bruker nettet samtidig. Men skal du få glede av dette, må du kanskje oppgradere abonnementet ditt.

- Det blir litt som at du bytter ut vannledningen din inn til huset med en vannledning som er tykkere.

illustrasjon bredbånd stabilitet

3) Hvordan er den trådløse dekningen i huset ditt?

Så er spørsmålet hvordan bredbåndet fungerer i hjemmet ditt. Igjen er det greit å tenke på vannet. For alle har vel opplevd å stå i dusjen når trykket eller varmtvannet plutselig endrer seg. Grunnen er sannsynligvis at andre har skrudd på en vannkran et annet sted i huset. 

- Slik er det også med internett. I en familie kan man oppleve at ti ulike enheter er koblet opp mot nettet på en gang. Det kan godt gå bra, men dersom alle skal laste ned noe samtidig kan det gå litt tregt. Det er som om alle åpner og lukker vannkranene hele tiden, forklarer Skaga. 

I tillegg vil du merke forskjell avhengig av hvor langt unna den trådløse ruteren du befinner deg. Når avstanden øker, blir de trådløse signalene svakere og hastigheten reduseres.

Som med vannslangen; det kommer lite vann ut av en lang tynn vannslange sammenlignet med en kort og tykk vannslange.

- Når du står i dusjen på badet i annen etasje, kan du ofte oppleve at trykket er dårlig eller at det tar lang tid før strålen er stabil. Det går mye raskere å få vannet ut av springen på kjøkkenet i førsteetasje, beskriver Eyvind Skaga.

illustrasjon bredbånd stabilitet

Det er derfor Telenor anbefaler oss å plassere ruteren midt i huset, og at du tenker på plasseringen i forhold til murvegger eller annet som kan hindre signalene i å nå frem. 

En gammel, sliten dusj med morken slange, kan sprute vann i alle retninger – og dusjopplevelsen blir ikke noe særlig å skryte av. En kran kan være gjengrodd eller dusjhodet fullt av kalk, da hjelper det ofte å rengjøre eller bytte dusjhode.

- Slik er det også med datautstyret ditt. En gammel pc eller nettbrett kan rett og slett ha så dårlige trådløse egenskaper at internettopplevelsen blir lite tilfredsstillende, selv om annet utstyr fungerer bra på samme sted, sier Skaga.

Og som om det ikke var nok, kan det faktisk være slik at du blir forstyrret av naboen. Babycall eller lys-dimmere kan skape støy på ditt trådløste nett. Og dersom veldig mange i ditt nabolag er på internett samtidig, kan det føre til dårligere kapasitet. 

- Det er som om vannslangen lekker. Det fører til mindre trykk på det som kommer frem, avslutter Eyvind Skaga.

illustrasjon bredbånd stabilitet

Populært på Online.no nå: