• Tregt nett send tradlosnettet gjennom stikkontakten i stedet

Tregt nett? Send trådløsnettet gjennom stikkontakten i stedet

En enkel løsning på dekningsproblemet.
Dame med pc har tregt nett

Tregt nett kan være ganske frustrerende. Foto: Getty Images ©2017

Har du et stort hus, har du kanskje opplevd det - at nettdekningen er helt fin så lenge du er i noenlunde nærhet til ruteren, men når man kommer for langt unna begynner det å hakke.

Har du forsøkt løsninger som å justere plasseringen på ruteren, uten at det har hjulpet, er det på tide å gå mer drastisk til verks.

Og boligens eget strømnett kan faktisk være en del av løsningen.

Dårlig nett uansett

Tilfeller med dårlig dekning kan ha flere årsaker. Uheldig eller ubetenksom plassering av den trådløse ruteren kan bety mye, men i enkelte moderne hus, med mange vegger, rom og etasjer, er det rett og slett for mange hindringer til at signalene når frem.

For å utbedre dette kan du for eksempel installere en ekstra ruter i et annet rom, eller gå til innkjøp av trådløse repeatere som forsterker signalene.

Jente irritert over tregt nett

Det finnes imidlertid en enda enklere løsning – og den er allerede ferdig installert.

I alle vanlige boliger finnes det allerede et godt fungerende nettverk av kabler, nemlig det elektriske strømnettet ditt – og dette er det nå mulig å bruke for å gi trådløse nettverk bedre dekning.

Hvordan fungerer dette? Det er faktisk ganske enkelt.

Alle stikkontaktene i boligen din er koblet til hverandre gjennom strømkabler som går ut fra sikringsskapet. Til vanlig er det ordinær «strøm», altså 220 volt spenning og 50 Hz i disse kablene – men det er også mulig å sende signaler med langt høyere frekvens i tillegg til strøm.

Plugg rett i veggen

Bredbånd trådløs rekkeviddeforlenger

Dette gjøres ganske enkelt ved å plugge inn to små bokser i stikkontakten. Disse miniboksene har mange navn, PowerLAN eller HomePlug er to av dem.

Boksene plugges rett i stikkontakten. Den ene boksen setter du i nærheten av ruteren, mens den andre setter du der du vil ha god dekning. Så sendes signalene videre via strømnettet, forbi tykke betongvegger, store peiser, tykke etasjeskiller, flislagte baderom og andre hindre.

Det finnes flere forskjellige standarder, også mellom forskjellige land, så det vil lønne seg å kjøpe nytt utstyr her i Norge for å sikre seg mot trøbbel.

IT-spesialistene i DinSide har testet et produkt fra produsenten ZYXEL, og ga deres trådløse rekkeviddeforlenger terningkast 5.

Rivende utvikling

Før du går til innkjøp av ekstrautstyr, håper vi imidlertid at du har sjekket ut disse tipsene til hvordan du får mest mulig ut av nettet ditt.

Det er blant annet viktig å ha tilstrekkelig kapastitet, å ikke koble for mange enheter på det trådløse nettet, og - ikke minst - å plassere ruteren riktig.

Utviklingen på dette feltet går også svært raskt.

- Utviklingen når det gjelder kapasitet kommer til å være viktig, men vel så viktig er nok teknologiutviklingen når det gjelder trådløs dekning. Det skal bli en selvfølge at selv de med store hus får internettdekning i alle rom – og gjerne i hagen også, sier Arne Husom, produktsjef for bredbånd i Canal Digital Kabel.

Populært på Online.no nå: