Søk
Meny

8 grep for å unngå skader fra lyn og torden

Sesong for lyn og torden

Dette må du gjøre for å avverge skader på mobil, PC og bredbåndsutstyr i lyn- og tordensesongen.

Vi er inne i høysesongen for lynnedslag. I et normalår vil det her til lands være over 100 000 lynnedslag i juli og august. Dette kan gjøre stor skade på telefoner, PC-er, modemer, bredbånds- og annet teknisk utstyr.

I løpet av sommerhalvåret mottar Telenor mottar nærmere 20 000 meldinger om feil på elektronisk utstyr.

‒ En stor del av feilene som oppstår på grunn av lynet kan unngås med enkle grep. Når tordenværet kommer, er det viktig å koble fra alt elektronisk utstyr, både tele-elektronikk, PC og TV enten du er i huset, hytta eller andre steder du har slikt utstyr, sier Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge.

Kobbernettet mer utsatt

Det er trygt å bruke mobiltelefon i tordenværet. 

Men: Mobilen bør, i likhet med alle andre elektriske apparater, være frakoblet laderen. Om tordenværet melder seg, kan det derfor være lurt å ha en nødlader i bakhånd. 

Hvis du har fasttelefon, bør du sjekke med eventuell alarmleverandør om det vil påvirke sikkerhetsalarmen før du kobler den fra. Mange kunder har fremdeles fasttelefon og bredbånd (ADSL/VDSL) over kobbernettet.

– Kobbernettet er i mange tilfeller over 100 år gammelt, og er ekstra utsatt for skader ved lynnedslag. Vi er nå i gang med å modernisere fastnettet og bytte ut kobber med bredbånd og tale over fiber og mobilnett, forteller Amundsen.

Bjørn Amundsen, dekningsdirektør i Telenor Norge

Med åtte enkle grep avverger du skader på mobil, pc og bredbåndsutstyr i lyn- og tordenværet, sier dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. Foto: BMartin Fjellanger

Skader for 20 millioner kroner


I utsatte områder er det også lurt å anskaffe overspenningsvern som monteres på telefonlinjen eller bredbåndslinjen. Slikt utstyr er å få kjøpt i de fleste elektroforretninger. Dette har vært påbudt i alle nye boliger og ved rehabilitering av hus siden 2010. Ifølge Huseiernes Landsforbund er det likevel svært mange som ikke vet om det har vern mot lynnedslag installert i sine boliger.

– For å begrense skadene ved lynnedslag er det montert overspenningsvern og sikringer i alle Telenors sentraler. Likevel opplever vi store skader fordi lynnedslag forårsaker høye spenninger på telekablene som igjen kan skade elektronikk og datautstyr i nettet. Hvert år påføres Telenor kostnader på over 20 millioner kroner som følge av skader etter tordenvær, sier Amundsen.

Det skjer også fra tid til annen ulykker i forbindelse med tordenvær. 

– Generelt vil Telenor oppfordre folk til å holde seg unna teleledninger i huset, og ikke prate i fasttelefonen i tordenvær. Å prate i en trådløs telefon eller mobiltelefon går fint så lenge den ikke er tilkoblet lader i strømnettet, sier Amundsen.

Alltid på nett-garanti

Skulle du allikevel være uheldig og lynet slår ned, slik at du mister nettet ditt og du er mobilkunde hos Telenor, får du en gratis datapakke på 15 gigabyte gjennom Telenors Alltid På Nett-garanti

– Garantien gjelder når du umiddelbart melder fra om feil til kundeservice som gjør at du ikke kommer på nett med bredbåndet ditt, sier Amundsen.

Åtte tips – gjør hjemmet klart for lyn- og tordenvær

  1. Trekk først ut kontaktene til PC, TV, modem og annet teleutstyr. Vurder også å trekke ut tilkoblinger til kabelanlegg, støpsel til fasttelefon og nettverks- og antenneledninger.

  2. Bredbånd på fiber: Trekk ut strømmen til ONT’en. Det er den boksen som er koblet med nettverkskabel til din bredbåndsruter.

  3. Bredbånd på DSL: Trekk ut kabelen som er koblet mellom kontakten i veggen (og verden utenfor) og kontakten merket DSL på ditt modem/bredbåndsruter.Trekk også ut strømmen til modemet/ruteren.

  4. Bredbånd på Kabel-TV: Trekk ut koaks-kabelen mellom TV/multimediekontakten i veggen og kabel-TV-modemet. Trekk også ut strømmen til modemet

  5. Hjemmebredbånd over mobil:

  6. Det kan være smart å ta et bilde med mobiltelefonen av hvordan ting var koblet slik at man ikke kobler feil når uværet er over eller man er tilbake fra ferie.

  7. Hvis du skal på ferie, kan det være lurt å alliere seg med naboene, slik at de kan sjekke det elektriske utstyret for deg hvis noe skulle skje.

  8. Montér overspenningsvern. Overspenningsvern plugges i jordete stikkontakter og deretter plugger du i disse igjen det utstyret du ønsker å beskytte. Det finnes også avanserte overspenningsvern som i tillegg til strøm kan beskytte telefon- og bredbåndslinjene dine.