Søk
Meny

Ta den viktige samtalen om nettmobbing

Jente ligger i sengen med mobilen sin

Mange foreldre bekymrer seg for at barna utsettes for mobbing, eller er den som mobber. Løsningen er like enkel som den er vanskelig – nemlig å snakke sammen.

I Norge opplever hvert fjerde barn nettmobbing, ifølge Medietilsynet.

Over halvparten av bekymrede foreldre tyr til snoking på barnas mobiler for å få frykten under kontroll, ifølge Telenors egne undersøkelser.

–Jeg kan forstå at bekymrede foreldre føler på behovet for kontroll, sier Ana Brodtkorb, tobarnsmor og programeier for Bruk Hue, som er Telenor og Røde Kors sitt felles program mot nettmobbing og utenforskap.

Men jeg vil heller anbefale en annen fremgangsmåte, nemlig tillit, tid og tillatelse, TTT-modellen.

Ana Brodtkorb

Ana Brodtkorb, programeier for Bruk Hue.

TTT-modellen

  • Vi kan ikke overvåke alt barna våre gjør på nett. Vi må ha TILLIT til at de kan være kloke nettbrukere.

  • Ved å bruke TID på å snakke om utfordringer på nett, bygger barn nettkompetanse, og barna får også tillit til at vi som foreldre bare ønsker deres beste.

  • Dersom du som forelder likevel er bekymret, og ønsker å se på barnets mobil, er det da større sjanse for at man da får TILLATELSE – noe man bør ha for å respektere barns rett til privatliv.

Ikke en engangsgreie

Brodtkorb snakker ofte med bekymrede foreldre som sier de ønsker å ta fra barna mobilen, dra ut internettkabelen, eller innføre strenge nettregler. Dessverre er ikke løsningen så enkel.

– Barna våre lever i en digital hverdag, som er i stadig utvikling med nye apper og spill nesten hver dag. Barnas samspill med hverandre på nett er komplekst, og utfordringer som oppstår kan være vanskelig å få grep på. Derfor kan ikke nettpraten være en engangsgreie, en enkelt samtale, og så er det i orden, liksom, sier Brodtkorb.

– Nettprat må bli hverdagsprat, og like naturlig som alt annet man snakker om. Foreldre må prøve å legge den verste frykten til side, og være genuint interesserte i barnas nettliv. Spør og vær nysgjerrig, ofte, oppfordrer hun.

Vil du vite mer om hvordan barna har det på nett? Se filmen «Game Over» sammen med barna! Du finner den her. T-We-kunder kan også se filmen i T-We-portalen.

5 generelle råd til foreldre og foresatte:

  • Gjør nettprat til en del av hverdagspraten.

  • Logg deg på, vær nysgjerrig, lær av barna dine.

  • Vær bevisst på hvordan du selv snakker om andre, også på nett.

  • Snakk om bekymringene dine med andre foreldre, lærere og ledere i barnas fritidsaktiviteter.

  • Bruk TTT-modellen: Tid, Tillit, Tillatelse

Få flere tips til hvordan du kan bidra i kampen mot nettmobbing på brukhue.no

Snakk med andre voksne

Telenors ferske undersøkelse om mobbing på barnas fritidsaktiviteter viser at konflikter og mobbepeisoder sjelden utspiller seg kun på én av barnas arenaer.

En konflikt kan oppstå på nett, og så utvikle seg til mobbing på for eksempel skolen eller fotballtreningen. Da må flere voksne samarbeide for å kunne hjelpe barna til å løse konflikten.

– Selv om en konflikt kan oppstå på nett, kan lærere og trenere hjelpe til med å finne løsninger der de treffer barna. Jeg oppfordrer derfor foreldre til å ha lav terskel for å snakke med andre foreldre, lærere eller trenere om konflikter som oppstår, eller bare for å dele bekymringer. Da oppdager man fort at man er i samme båt, foreldre bekymrer seg gjerne for de samme tingene, avslutter Brodtkorb.

Les mer om Bruk Hue og hvordan du kan bli med i kampen mot nettmobbing >