Søk

Online.no

Meny

Nå er det snart slutt for 3G – dette betyr det for deg

Plassen ryddes for fremtidens løsninger.

Da 3G kom til Norge i 2004, var teknologien en enorm nyvinning: For første gang ble det for alvor mulig å surfe på internett med mobiltelefonen. Men spoler vi frem 14 år, er det nesten ikke lengre aktivitet i 3G-nettet – nå er det langt raskere hastigheter over 4G som gjelder.

Derfor er det nå snart kroken på døra for 3G – fordi det vil rydde veien for fremtidens løsninger.

Telenor har i dag Norges raskeste mobilnett. Men for at brukeropplevelsen skal bli enda bedre, investeres årlig 4,5 milliarder i mobil og fiber.

Stenges i 2020

Verdens raskeste mobilnett

Årsaken er den formidable veksten i databruk, som øker med mellom 50 og 100 prosent fra år til år. I dag foregår så godt som all trafikken over 4G-nettet, og de aller fleste har gått over til 4G–telefoner.

Telenor investerer årlig 4,5 milliarder kroner i mobil og fiber. Det resulterer i landets raskeste mobildekning. Men for at brukeropplevelsen skal forbli like god, må mobilnettet stadig utbygges og forbedres.

Og ressursene knyttet til 3G blir stående nærmest ubrukt. Telenor reduserer derfor 3G-nettet fra første halvår av 2019 – før det til slutt stenges helt i slutten av 2020.

Men hvorfor må 3G-nettet stenges?

Jo, fordi kapasitet henger sammen med frekvenser.

Tenk deg tilbake til da vi hadde FM-radioer og du søkte deg frem til frekvenser som 88.7, 93.5 eller 98.3. Da snakket radioen din med en sender over én og samme frekvens. De utvekslet informasjon slik at du fikk inn sendingene som gikk på den bestemte frekvensen.

Slik er det også med mobiltelefoni: Mobilen din trenger et radiosignal for å sette opp kommunikasjon.

Disse signalene sendes fra en basestasjon, og plukkes opp av mobilen som enten tale eller data. De har også forskjellig karakter: noen frekvenser har god rekkevidde, mens andre kan håndtere mye trafikk.

Men i dag er det altså utrolig mange som bruker frekvensene samtidig, og det legger stort press på mobilnettet.

For å sikre kommunikasjonen mellom mobil og basestasjon, trenger altså mobiloperatørene flere frekvenser ...

«Eldre teknologier blir nedprioritert, til fordel for fremtidsrettede og, ikke minst, etterspurte løsninger.»

... og da blir 3G-telefonen min ubrukelig?

Nei, du vil fortsatt kunne ringe med en 3G-telefon. Men samtalen vil da gå over det gamle 2G-nettet, som ikke overfører data eller støtter HD Voice. Det betyr mer støyete og mindre stabile samtaler.

Du vil heller ikke kunne koble deg på internett med en mobil som kun støtter 3G etter stengingen i 2020.

3G-nettet fases altså ut for å frigjøre flere frekvenser til det mer moderne 4G-nettet – som er langt mer stabilt, trygt, kjapt og fremtidsrettet.

Dagens utbygging skal legge grunnlaget for 5G, som er enda mer stabilt, fleksibelt og robust.

Fra én G til en annen

Opprustingen av dagens mobilnettverk skal legge grunnlaget for femtegenerasjons mobilnettverk (5G) som kommer om noen år.

5G vil transportere enda mer data, mye kjappere, og koble enda flere mennesker og enheter til internett. Neste generasjons mobilnettverk vil gjøre det mulig med blant annet selvkjørende biler og busser, og skreddersydd databruk for både bedrifter og privatpersoner.

Eldre teknologier blir derfor nedprioritert – til fordel for fremtidsrettede og, ikke minst, etterspurte løsninger.