Søk
Meny

Derfor blir 4G-opplevelsen bedre på en 5G-mobil

Bilde som viser hånd som holder smarttelefon med hastighets-app på skjermen

Bedre nettopplevelse også uten 5G-dekning.

– Jeg har målt opp mot 500 Mbit/s på 4G-nettet i en stor, norsk by. Det er mange ganger raskere enn det vi er vant med fra 4G, sier markedssjef for dekning i Telenor, Ole Andreas Ræstad.

De fleste skjønner at 5G er bedre enn 4G – først og fremst fordi det er raskere. Men visste du at også 4G blir bedre hvis du bruker en mobil som støtter 5G? 

Ræstad trekker en linje fem år tilbake i tid, da «alle» snakket om 4G+: Den gang var forklaringen at noen mobiler kan koble seg på flere frekvensbånd enn andre, og dermed har flere strenger å spille på.

– Herunder ligger også noe av forklaringen på hvorfor 4G er bedre på 5G-mobiler, sier Ræstad.

Mer plass «på motorveien»

Du visste det kanskje ikke, men den teoretiske grensen for 4G er en nedlastingshastighet på rundt 500 Mbit/s. 

Til sammenligning er dette fortsatt en god del raskere enn gjennomsnittet SSB målte hos norske husholdninger i 2017, som viste at nordmenn i snitt ligger på 47,5 Mbit/s (altså på hjemmenettverket).

Nå spør du sikkert: Så jeg vil få en 4G-hastighet på 500 Mbit/s hvis jeg har en 5G-mobil? Svaret på det er tja, og kommer litt an på hvor du er.

Det tar tid å bygge ut en motorvei over hele landet, og ikke minst: en motorvei har flere felt. 

Bilde av Ole Andreas Ræstad

BYGGER MOTORVEI: Markedssjef for dekning i Telenor, Ole Andreas Ræstad.

– På 4G- og 4G+-mobiler kjørte 4G-trafikken på motorveier med henholdsvis to og tre felt. På en 5G-mobil kjører 4G-trafikken på en motorvei med syv felt, sier Ole Andreas Ræstad i Telenor.

Det er med andre ord ikke fartsgrensen på motorveien som har økt, men hvor mange som kan kjøre på veien samtidig. Det vil gi en fartsøkning, ja – men først og fremst en mer stabil og pålitelig hastighet for alle, påpeker Ræstad.

Les også: Så mye data bruker du

Illustrasjon av biler på trefelts motorvei

ANALOGIEN: Flere felt på motorveien (5G-utbyggingen) betyr ikke økt fartsgrense for 4G, men vil likevel øke den generelle 4G-farten fordi det blir «mer plass på veien».

Veien mot 5G

5G vil tidoble hastighetene vi var vant med fra 4G – og stadig flere nyter godt av denne hastigheten.

Utbyggingen av 5G-nettet er nemlig i gang over hele landet. I 2023 bygger Telenor både helt ny 5G-dekning – og utvider eksisterende.

Sjekk dekningen der du bor >

Bilde av en dal i Norge

NYTT EVENTYR: 5G-utbyggingen pågår i hele vårt langstrakte land.

Overgangen fra 4G til 5G kommer riktignok ikke til å skje i en håndvending: de to mobilnettene skal brukes parallelt i flere år fremover. Du vil for eksempel fortsatt ringe med 4G, mens dataoverføring kan skje over det nye mobilnettet. 

Fordelene ved 5G-utbyggingen vil derfor merkes for alle med 5G-mobil, ikke bare de som har full 5G-dekning:

– Antall frekvenser på det moderne mobilnettet er rett og slett høyere enn tidligere, og vil gi et kvalitetsløft også til 4G-dekningen, avslutter Ræstad.