Søk
Meny

De jublet for 4G på øya ... og så oppdaget de hubroen

mast og hubro

Heldigvis endte alt godt for både lokalbefolkningen på Gjerdinga og hubroen.

«Vi vil ha 4G!» ropte innbyggerne på den lille øya Gjerdinga – såpass høyt at de vant i konkurransen om å få oppgradert den lokale dekningen til lynkjapp 4G fra Telenor.

Utbyggingen skulle imidlertid vise seg å bli mer omfattende enn forventet ... samt involvere noen lokale, hekkeklare hubroer.

mast på vidda

Lokale ildsjeler

Det var ikke tilfeldig at nettopp Gjerdinga gikk til topps i Telenors 4G-konkurranse i 2015.

Selv om den lille øya i Nærøy kommune i Trøndelag bare har 20 fastboende (samt noen fritidshus), har de en ferjeforbindelse med seks daglige avganger.

– Det er ikke mange som bor der ute, men de er gode på å samarbeide og følge opp øya si. Det er også en viktig årsak til at de fortsatt har ferjeforbindelsen, som de har kjempet for å beholde, forteller IT-sjef Tor Christiansen i Nærøy kommune til Online.no.

– Gjerdinga-samfunnet vant også 4G-konkurransen mye takket være en primus motor som har hytte på øya. Han pisket opp stemningen, og fikk engasjert mange nok til at de gikk til topps, sier Christiansen.

Ønsket å flytte masten

Da 4G-seieren var et faktum, ble det imidlertid raskt klart at den eksisterende mobilmasten – som var planlagt oppgradert – kanskje ikke hadde den mest ideelle plasseringen.

– Den sto ikke ideelt til for å dekke hele området, slik at alle innbyggerne og kommunene rundt kunne dra best nytte av oppgraderingen, forteller Pål H. Lukashaugen, som er prosjektleder for dekningsutbygging i Telenor.

Lukashaugen ble kontaktet av Christiansen, om lurte på om Telenor muligens kunne bygge en ny mast på toppen av fjellet på Gjerdinga?

– Tanken var at 4G-dekningen da kunne dekke havområdene utenfor øya, samt et større areal på fastland. Dette ville også komme den lokale fiskenæringen til gode, sier Lukashaugen, som likevel må innrømme:

– Vår første tilbakemelding var at det ikke lå i Telenors planer å sette opp en helt ny mobilmast.

Offisiell åpning av den nye mobilmasten på Gjerdinga ved ordfører Steinar Aspli. Til høyre i blå jakke er Pål H. Lukashaugen, til venstre i rød jakke Tor Christiansen.

Offisiell åpning av den nye mobilmasten på Gjerdinga ved ordfører Steinar Aspli. Til høyre i blå jakke er Pål H. Lukashaugen, til venstre i rød jakke Tor Christiansen.

Lokal entusiasme – igjen

Det viste seg nemlig at en ny mast på fjelltoppen ville bli ganske mye dyrere. I tillegg til masten, måtte det også bygges en ny hytte, og føres strøm opp til denne.

Men Christiansen hadde lokalbefolkningen i ryggen da han ikke ga seg så lett.

– Vi tok en liten runde internt i nabokommunene – Vikna, Leka og Nerøy – og undret på om vi kanskje ikke kunne samarbeide på noe vis, forteller Christiansen.

Det skulle vise seg å være en god idé:

– Dermed kikket Telenor på plasseringen en gang til, og så at det ville gi en stor gevinst – såpass stor at de ville ta på seg en økt kostnad for å få til en bedre løsning.

Ganske raskt ble det avtalt at dersom nabokommunene sørget for strøm opp til der hvor en hytte og mast kunne stå, ville Telenor ta på seg den økte kostnad for å få til en bedre løsning.

Det var ildsjelen Eystein Fiskum Hansvik som opprinnelig kjempet for å få 4G på Gjerdinga.

Det var ildsjelen Eystein Fiskum Hansvik som opprinnelig kjempet for å få 4G på Gjerdinga.

Hubro til besvær

Og da kunne man nesten tro at alt var i orden – helt til hubroen kom.

– Høsten 2015 hadde vi noen møter med grunneiere på fjellet, og fant til slutt en grunneier som var ivrig etter å få opp masten – så all ære til ham, sier Lukashaugen.

Planer for byggingen ble lagt, med oppstart våren 2017. I mellomtiden ble det imidlertid klart at området for den nye masten lå midt i hekkeområdet til de lokale hubroene.

– Kommunene ble nok like overrasket som oss da det viste seg at vi ikke kunne røre området før hubroene hadde hekket ferdig, utpå høsten. Dermed ble prosjektet utsatt til da, sier Lukashaugen.

Som sagt, så gjort. Og idet hubroene hadde hekket ferdig, kunne byggingen starte – uten å forstyrre noen fugler.

Det er imidlertid ikke første gang Telenor er borti slike situasjoner, kan han fortelle:

– I Norge er vi jo godt kjent med fortidsminner, reservater og lignende utfordringer som vi må løse før vi kan bygge ut dekningen. Men det positive er jo at vi til slutt stort sett får det til, ofte i godt samarbeid med de lokale kommunene.

Svært godt fornøyde med 4G

Etter mye om og med, er den nye masten på Gjerdinga endelig ferdigbygget. Og resultatet er Christiansen svært tilfreds med:

– Det er blitt veldig bra mobildekning i området, og jeg har ikke hørt annet enn at de lokale er fornøyde. Da masten ble satt i drift, hadde vi en ordentlig markering med ordføreren i spissen og godt oppmøte ellers, forteller han.

Også Lukashaugen var tilstede på fjelltoppen den dagen, og kunne konstatere at Telenor hadde tatt en riktig avgjørelse.

– Det dette viser, er hvor viktig det er med lokale ildsjeler, og ansatte i kommunene som hele tiden tenker utenfor boksen. Da de kom til oss og viste hvorfor dette prosjektet var fornuftig, fikk vi det til. Så det viser at man kan få til mye med godt samarbeid.