Søk
Meny

Hva skal vi med 5G når 4G er så bra?

Mann bruker 5G-mobil i Trondheim

Og er det sånn at du snart må ha en 5G-mobil for å ringe? (Hint: Nei.)

Det største som skjer på dekningsfronten akkurat nå, er utrullingen av 5G-nettet. I mars 2020 åpnet Telenor, som første mobiloperatør i Norge, fremtidens mobilnett i Trondheim – og nå bygger man ut i hele landet.

Betyr det kroken på døra for 4G? Og hvorfor er det egentlig nødvendig med et nytt mobilnett?

Her er noen av de vanligste spørsmålene folk flest har om 5G:

Skal 4G legges ned?

Svar: Nei.

Du har kanskje fått med deg at 3G-nettet er stengt ned for å øke 4G-kapasiteten. Dermed er det nærliggende å anta at det samme vil skje med 4G nå som et nytt mobilnett kommer på banen – og at du må gå til innkjøp av en ny mobil med 5G-støtte.

Frykt ikke: 4G og 5G kommer til å eksistere side om side med  hverandre i mange år fremover.

Her i Norge er vi heldige som har noen av verdens beste 4G-nett som sikrer høye hastigheter og god brukeropplevelse. Telenor fortsetter 4G-utbyggingen og etter hvert vil også flere tunneler, vei- og togstrekninger få 4G-dekning.

Men hva er da vitsen med 5G?

Svar: Økt hastighet, langt større kapasitet og skreddersydde tjenester.

I dag er det kanskje vanskelig å se for seg hvor store endringer 5G-teknologien vil medføre. Folk flest vil merke særlig tre ting:

5G-hastighetstest med Ookla Speedtest

Til å begynne med vil 5G tidoble hastighetene vi er vant med fra 4G-nettet.

1. Økt hastighet er nærmest selvsagt når et mobilnett erstattes av et annet. I starten vil data overføres opptil ti ganger kjappere på 5G – etter hvert kan det gå enda raskere. Det gir blant annet lynrask opp- og nedlasting av filer og strømming – uten forsinkelser.

2. Kapasiteten i 5G-nettet er overlegen sammenlignet med 4G. Dermed vil langt flere enheter kunne kobles til nettet før det er fare for overbelastning. Allerede har mange av oss mobiler og smartklokker som kan kobles på nett – og med tingenes internett vil mange millioner flere ting komme seg på nett. Med 5G vil antallet oppkoblede enheter kunne mangedobles – uten at det går ut over farten. 

3. 5G vil muliggjøre nye produkter, tjenester og teknologier som hittil bare har eksistert som prototyper og testpiloter. Her snakker vi blant annet om selvkjørende biler, fjernkirurgi og AR-tjenester i sanntid, for eksempel at du får opp veibeskrivelsen i frontruten når du sitter bak rattet. Slikt krever rask og stabil tilkobling – med 5G er den nødvendige tjenestekvaliteten sikret.

Vil 4G fortsatt spille en rolle?

Svar: Ja, så absolutt!

Som nevnt over fortsetter utbyggingen av 4G-nettet parallelt med at basestasjoner oppgraderes med 5G-teknologi. Dette betyr også at 4G-utstyret du har i dag vil gi en lynrask og stabil opplevelse også i mange år fremover.

Hvordan vil 4G og 5G fungere sammen?

Svar: De vil komplementere hverandre og ha ulike funksjoner.

Overgangen fra 4G til 5G kommer ikke til å skje i en håndvending. De to mobilnettene skal brukes parallelt i flere år fremover. Du vil for eksempel fortsatt ringe med 4G, mens dataoverføring kan skje over det nye mobilnettet. 

Etter hvert vil nok all trafikk foregå over 5G-nettet. Når teknologien kan stå på egne bein, blir det blant annet mulig å skreddersy nettjenester gjennom såkalte skivedelte nettverk. Ulike bedrifter, tjenester, organisasjoner og nødetater vil kunne utnytte ulike typer nettrafikk tilpasset deres behov – over det samme mobilnettet. 

Det er riktignok et stykke frem i tid. Og heldigvis er 4G-dekningen i Norge så god at det dekker behovene til de aller fleste i dag.