Søk

Online.no

Meny

– Vi ønsker å være ledende på 5G i Skandinavia

... og nå tester Telenor fremtidens mobilnett i Elverum.

– Vi har store ambisjoner for 5G i Norge, og ser det som naturlig å utvide vår satsning gradvis. På vegne av mobilkundene ønsker vi å være ledende på 5G, og tar nå nok et steg opp for å nå dette målet, kunne Bjørn Ivar Moen, konstituert norgessjef for Telenor, fortelle da han nylig kastet lys på Telenors 5G-planer under mobilmessen MWC i Barcelona.

Med sine lynraske hastigheter, minimale forsinkelser og et mer pålitelig nett, åpner 5G-teknologien for nye og uante muligheter i mobilnettet.

5G er helt nødvendig for fremtidens infrastruktur, enten det gjelder bygging av smartbyer, bruk av kunstig intelligens og styring i sanntid av milliarder av oppkoblede enheter.

Telenor-ledelsen offentligjorde en ny 5G-pilot under World Mobile Congress i Barcelona (f.v. Bjørn Ivar Moen, Sigve Brekke, Ingeborg Øfsthus).

Telenor-ledelsen offentligjorde en ny 5G-pilot under World Mobile Congress i Barcelona (f.v. Bjørn Ivar Moen, Sigve Brekke, Ingeborg Øfsthus).

Tester morgendagens teknologi

Dette er noe innbyggerne i Elverum nå skal få glede seg over, som noen av de første i Norge. Telenor skal allerede før sommeren plassere ut fem 5G-basestasjoner i elvebyen.

– Elverumregionen ligger i hjertet av Hedmark, og har en lang historie som knutepunkt og handelssted. Nettopp derfor er dette en ideell plass for å teste morgendagens teknologi, hvor vi vil følge spent med på utviklingen, sier Moen.

Elverum er en fremtidsrettet kommune, hvor teknologi er et prioritert satsingsområde. Med 5G vil byen få tilgang til bruksområder og tjenester som aldri før har vært tilgjengelig.

– Dette åpner opp for svært spennende løsninger, og vil ha stor betydning for Elverums framtid. Ved å bli koblet på 5G kan vi teste nye løsninger og vise at vi er i forkant av fremtiden. Dette er en veldig gledelig nyhet, og et løft for innbyggerne, næringslivet og kommunen, sier fungerende ordfører i Elverum, Arnfinn Uthus.

Rydder plass for 5G

Med en befolkningsdekning på 99,8 prosent på Telenors 4G-nett, går det aller meste av dagens mobiltrafikk over nettopp 4G – og bare et fåtall som fortsatt bruker 3G-nettet.

Ettersom 5G-nettet bruker de samme frekvensene som 3G-nettet, er tiden inne for å fase ut 3G for å rydde plass for fremtiden.

– Elverum vil nå bli en del av en digital omveltning, og vi skal sørge for at hver enkelt kunde både føler seg ivaretatt og mottar tilstrekkelig informasjon. Det nye nettet åpner for helt nye muligheter, og vi håper at innbyggerne gleder seg til å teste morgendagens løsninger, sier Moen.

Flere 5G-piloter underveis

Også ti andre steder i Norge vil Telenor nå teste ut 5G-nettet for å utforske nye muligheter innen næringsvirksom. Dette skjer i samarbeid med ulike leverandører – i Elverum er det Ericsson som deltar med både 5G-utstyr og teknisk installering.

– Vi setter snart i gang med flere samarbeidsprosjekter der 5G skal benyttes til å forbedre operasjonell drift innen flere bransjer. Vi ser fram til å samarbeide med ulike næringslivsaktører, privatkunder og kommuner om ulike bruksområder, sier Moen.

På pressekonferansen i Barcelona hintet Telenor-ledelsen også om neste store 5G-løft:

– Norge er verdens mest digitaliserte land, og vi har en klar ambisjon om å være tidlig ute med 5G. Uten å gå i for store detaljer, kan vi meddele at vi snart er klare til å offentliggjøre hvilken storby som blir først i Norge med 5G, sier Moen.