Søk
Meny

Slik fungerer fremtidens mobilnett i praksis

5G-ikon over Olso

Ole Andreas Ræstad, brand manager for dekning i Telenor, har testet 5G-opplevelsen i Oslo. Her er hans erfaringer, konklusjoner, refleksjoner og tips.

Jeg får ofte spørsmål om hva jeg trenger 5G til. Jeg har jo fiber hjemme og Norges raskeste mobilnett på mobilen. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre en test:

Jeg skulle «go-all-mobile» den første fredagen Oslo åpnet opp etter måneder med nedstenging – og jobbe fra et utested i Oslo med 5G-dekning.

Ville mine videomøter ha best mulig kvalitet, og skulle jeg virkelig få den «uavhengig av tid og rom»-opplevelsen som teorien sier at vi skal kunne få med 5G?

Jeg satte meg ned på en uteservering med parasoll, hvor jeg på forhånd hadde sjekket at jeg hadde 5G-dekning, og tok frem mitt nettbrett. I tillegg til at jeg kan bruke nettbrettet på WiFi hjemme, fungerer det også med 4G og 5G når jeg er på farten – som i dag.

Nå var jeg klar til å teste 5G-opplevelsen!

Viktig å sjekke hastigheten

Det første jeg alltid gjør når jeg er litt spent på brukeropplevelsen, er å kjøre en speedtest med Ookla Speedtest – og jeg ble definitivt ikke skuffet …

WOW! 905 Mbit/sekund nedlastingshastighet, 117 Mbit/sekund opplastingshastighet, og bare 13 ms i forsinkelse! Dette har jeg altså i Oslo sentrum – nå!

Men, dette er kanskje «gresk» for mange, så hva betyr det egentlig for meg her under parasollen med mitt nettbrett, mine videomøter og chatter?

Slik måler du hastigheten >

La oss forsøke å sette tallene over i perspektiv. Vi kan for eksempel sammenligne med det de fleste har av bredbånd hjemme; en god og ganske normal bredbåndshastighet hjemme er 75-100 Mbit/s i nedlastingshastighet.

Her på dagens «utekontor» får jeg altså omtrent 10 ganger så raske surfehastigheter som det de fleste i Norge har hjemme.

Speedtest på mobilen

Det betyr at jeg har langt bedre kapasitet til å streame, surfe og ha videomøter enn på mitt vanlige hjemmekontor.

Det er litt spennende å tenke på at jeg faktisk kan gjøre mer kapasitetskrevende ting på en tilfeldig valgt kafe utendørs i Oslo enn jeg kan gjøre hjemme – takket være 5G-dekning!

Ole Andreas Ræstad

Ole Andreas Ræstad lever og ånder for dekning.

Tips fra eksperten!

Visste du at 5G-mobiler også gir en mye bedre 4G-opplevelse? Dette er en litt skjult hemmelighet. Nye 5G-mobiler er nemlig mye kraftigere også på 4G.

Hele Telenors nett vil bli byttet ut i løpet av 2024 – både på 4G og på 5G – og det nye 4G-nettet vil faktisk bli enda bedre enn i dag.

For å få tilgang til hastighetene på det nye 4G-nettet må du ha en 5G-mobil.

Dette er de beste 5G-mobilene >

Dagens første møte

Jeg skal ha et videomøte med 15 deltakere med HD-kvalitet på bilde. Det burde vel ikke gå her ute, eller …?

Det interessante er, at jeg uoppfordret får beskjed om at kvaliteten på streamen min er bedre enn vanlig. I tillegg er stabiliteten på videostrømmen fra de andre 10 deltakerne til meg ekstremt god.

Jeg er vant til at det «buffrer» eller «klipper» når jeg sitter hjemme og har mange videostrømmer i ett og samme møte. Nå gjør det ikke det!

Det er dette 5G handler om. Opplevelsene vi frem til nå bare har kunnet få med hjemmebredbånd, kan vi nå få også på farten – og noen ganger er de til og med enda bedre!

Her bygger Telenor 5G >

Dagen i dag imponerer meg virkelig

Mobilnettet er ekstremt stabilt og trygt og 5G gjør det enda bedre. Faktisk helt suverent.

Visjonen om at vi kan være oppkoblet uansett hvor vi er, med en kvalitet som er minst like bra som hjemme eller på kontoret, har nå blitt en virkelighet.

Den nye mobilhverdagen

Men hva med mobilen og hverdagsbruken? Eksemplene over med et avansert nettbrett er jo jobbrelaterte. La oss se litt nærmere på hva 5G betyr for vanlig mobilbruk:

  • Svært liten forsinkelse: De som er glade i gaming, vet at såkalt latency, eller forsinkelse, er helt avgjørende for en god opplevelse når man spiller på nett. Jeg målte den til 13 ms over 5G. Det er omtrent halvparten av hva den er på 4G. Forsinkelser er blant annet viktige for å gi oss den mobilrevolusjonen mange tror på innenfor områdene virtuelle verdener eller kunstig intelligens, hvor ting må skje i sanntid, blant annet innenfor helse- og transport.

  • Økt kapasitet: Dette er en umiddelbar effekt med det nye 5G-nettet. 5G har så mye kapasitet at vi slipper å tenke på om det er mange tilstede på en fotballstadion, på Aker Brygge på en solskinnsdag eller i Trysil på påskeaften. Med 5G kan du bruke mobilen akkurat som vanlig!

  • En fantastisk fremtid: Da 4G kom i 2012 kunne ingen spå hvilken utvikling vi ville ha. Tenk at vi i dag betaler for buss og trikk, lader bilen og ser Netflix bare ved et tastetrykk på mobilen. Med de egenskapene 5G har, vil denne utviklingen bare fortsette. Vi vet for eksempel ikke i dag hva mobilene vil kunne gjøre for oss innenfor det som kalles virtuelle verdener eller kunstig intelligens. Det blir spennende å se hva som skjer når alle verdens app-utviklere får mulighetsrommet til 5G å boltre seg i. Kanskje vil vi i fremtiden kunne på på museum, for eksempel Akershus Festning og løfte opp mobilen og se Wergeland jobbe på kontoret sitt, eller rett og slett delta virtuelt på en fest som foregår et annet sted enn der du er. Det kan også komme mange spennende, nye tjenester innenfor undervisning og nyhetsformidling. Vi kan kanskje til og med «være» på stedet hvor nyhetene faktisk skjedde. Det er egentlig bare fantasien som setter grensene for utviklingen!

Lær mer om 5G >