Søk
Meny

Slik kan 5G revolusjonere livet i distriktene

Jente sitter på brygge

Utbyggingen av fremtidens mobilnett vil gjøre det enda enklere å bo, jobbe, reise og leve utenfor de største byene.

Telenors utbygging av det nye 5G-nettet fortsetter i et forrykende tempo. Man har allerede passert 80 % befolkningsdekning, og utbyggingen skal i hovedsak være ferdig over hele landet i løpet av 2025. 

Det er godt nytt for bygder og byer i hele vårt langstrakte land, mener dekningsdirektør Bjørn Amundsen:

– Det er viktig for oss å kunne tilby de samme hastighetene og tjenestene i distriktene som i byene. 5G gir masse nye muligheter, og derfor legger vi enorme mengder ressurser og prestisje i å bygge det råeste 5G-nettet, sier han.

Dette betyr 5G for deg – nå og i fremtiden >

Spesielt viktig i distriktene

Bjørn Amundsen med mobil

VIKTIG: Distriktene skal ha like god fart og dekning som storbyene, sier Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

Mange distriktskommuner har områder som ligger for langt unna infrastrukturen som sørger for raskt internett via kabel.

Løsningen har vært å bruke 4G-basert mobilt bredbånd, noe som dessverre ikke alltid er optimalt når det kommer til strømming, gaming og hjemmekontor.

– Det er et økende behov for raskt internett på farten. Det skal være mulig å sitte i teams-møter eller se på Netflix med mobilen, uansett om du sitter på ferga, toget eller i en buss på vidda, sier Bjørn Amundsen.

Dekningsdirektøren blir godt mottatt når han reiser landet rundt og informerer om 5G-utbyggingen på sin årlige dekningsturné.

– Folk blir enormt glade når vi sier at vi kan tilby 5G, eller luftens fiber som vi kaller det, med ekstreme hastigheter også på bygda. Mange ordførere kan nesten ikke tro det når de får beskjeden, smiler han.

Når får din kommune 5G? Følg utbyggingen og sjekk dekningskartet her >

Tenkte «hurra!»

En av disse er Kristin Furunes Strømskag, ordfører i Frøya kommune i Trøndelag.

Helt ytterst i kommunen hennes ligger den lille øygruppa Mausund med 200 innbyggere – som fikk 5G-dekning allerede mars 2021.

– Da nyheten kom tenkte jeg «hurra»! sier hun og forklarer hvorfor:

– 5G-nettet er veldig viktig for oss her i randsonen. Det gjør oss mer digitale og åpner for muligheter innen ting som velferdsteknologi og digital skolehverdag. I tillegg gir det god nettilgang for innbyggerne, med alt det positive det innebærer.

Ordfører på Frøya, Kristin Furunes Strømskag

NYE MULIGHETER: Ordfører på Frøya, Kristin Furunes Strømskag, mener 5G-utbyggingen er viktig for kommuner i randsonen.

3 grunner til å glede seg til 5G

  1. Enorm hastighet:

    I starten vil data overføres opptil fem til ti ganger kjappere på 5G, og etter hvert kan det gå enda raskere. Det er gode nyheter for deg som laster opp eller ned store filer, strømmer filmer og serier i høyoppløsning – eller som spiller krevende onlinespill på farten.

  2. Overlegen kapasitet:

    Allerede har mange av oss mobiler og smartklokker som kan kobles på nett – og med tingenes internett vil mange millioner flere ting komme seg på nett. Med 5G vil antallet oppkoblede enheter kunne mangedobles – uten at det går ut over farten eller opplevelsen.

  3. Store muligheter

    5G vil muliggjøre nye produkter, tjenester og teknologier som hittil bare har eksistert som prototyper og testpiloter. Her snakker vi blant annet om selvkjørende biler, fjernkirurgi og AR-tjenester i sanntid.

Les mer om fremtidens mobilnett her >

NTNU-forsker: – Jevner ut forskjeller

Ingrid Schjølberg, dekan og leder av Fakultet for informasjonsteknologi og elektronikk ved NTNU, mener digitalisering utjevner forskjellene mellom by og distrikt.

– Blant annet kan vi ha bedre onlineløsninger for fjernundervisning som gir bedre kvalitet i undervisningen. Flere kan øke sin kompetanse uansett hvor man bor i et mer desentralisert videreutdanningssystem. Med 5G kan nødetatene operere på et mer pålitelig nett, som også gir høyhastighetstilkobling for droner i søk og redning, sier hun.

Ingrid Schjølberg, dekan og leder av Fakultet for informasjonsteknologi og elektronikk ved NTNU

BEDRE LØSNINGER: Ingrid Schjølberg mener digitaliseringen utjevner forskjeller.


Bredbånd til alle er viktig for utviklingen av smarte og bærekraftige samfunn landet rundt, og Schjølberg ser fordelen i at 5G kan legges oppå eksisterende 4G-infrastruktur.

– Det muliggjør en rask implementering og utrulling av en teknologi som gir større overføringshastighet, lavere tidsforsinkelse og mye større pålitelighet, avslutter hun.