Søk
Meny

Nå kommer fremtidens supernett

To menn tester 5G i en by med 5G-utbygging

– I 2025 kommer vi til å se tilbake på dette og bli overrasket over hvor mye det har betydd for oss, mener ekspert.

– Jeg kjøpte meg 5G-klar mobil i sommer. Dette har jeg gledet meg til! sier Svein Arild Harestad (34).

– 4G-nettet fungerer veldig bra, så jeg er spent på hva 5G vil gjøre. Jeg tror det kommer til å revolusjonere mobilbruken vår, følger Stian Simonsen (46) opp med.

De to kollegene sikter til den store snakkisen: Telenors nye 5G-nett. Mobilnettet som vil danne den fremtidige ryggraden i samfunnet vårt, ifølge EU-kommisjonen.

Med 5G-nettet vil de kunne få fiberhastigheter både på mobilen og i hjemmet – uten å være koblet til en eneste kabel.

Dette er Telenors utbyggingsplaner for 5G >

–Det er nesten for godt til å være sant, sier Simonsen om mulighetene 5G vil gi.

Store 5G-planer

I 2021 tar Telenors 5G-utbygging av Norge fart, og først ut er landets største byer.

I gjennomsnitt vil 3500 personer landet rundt få tilgang til den nyeste mobilteknologien – hver dag.

Innen 2024 vil hele Norge kunne ta i bruk det nye nettet. 

Og det vil få stor betydning for deg.

5G-utbygging i 2021

 • Oslo

 • Bergen

 • Trondheim

 • Stavanger

 • Bodø

 • Tromsø

 • Drammen

 • Ålesund

 • Kristiansand

 • Fredrikstad

Åpner for nye tjenester

Markedssjef i Telenor, Ole Andreas Ræstad, trekker paralleller til da iPhone og 4G ble lansert.

– I 2011 var det ingen som spådde at vi ville bruke telefonen til like mye som vi gjør i dag. Og når vi med 5G får «fiber i luften», åpner det opp for tjenester og kreativitet verden over som vi ikke klarer å se for oss ennå. Det vil bety mye for hvordan vi kommer til å kommunisere fremover, sier han og fortsetter:

– Det er ikke en liten ting når vi sier at det er den største fastlandsinvesteringen i Norge de neste ti årene.

Dette betyr at du vil kunne surfe og overføre data enda raskere. Med Trådløst Bredbånd fra Telenor, som er klargjort for 5G, vil du også få et stabilt og raskt hjemmenett. Det gjelder områder som ikke kan få fibernett.

Men dette er ikke de eneste grunnene til å juble over 5G. Den nye mobilteknologien vil muliggjøre nye produkter, tjenester og teknologier som hittil bare har eksistert som prototyper og testpiloter. 

Dette kan være selvkjørende biler, fjernkirurgi og AR-tjenester, hvor du for eksempel får opp veibeskrivelsen i frontruten når du sitter bak rattet.

Klarer du å gjette hvor raskt 5G-nettet er? Se hvordan det gikk da vi testet det ut:

Dette bør du vite om 5G

 • Ekstrem kapasitet

  Kapasiteten i 5G-nettet er overlegen. I et helt annet omfang enn 4G-nettet, vil 5G-nettet kunne håndtere milliarder av tilkoblede enheter samtidig.

  Dette gjelder alt fra mobiler og smartklokker til biler, parkeringssensorer, medisinsk utstyr og hele fabrikker. Dette vil skje uten at det går ut over hastigheten og uten at nettet blir overbelastet. Det vil igjen kunne få store ringvirkninger for samfunnet.

  – I 2025 kommer vi til å se tilbake på dette og bli overrasket over hvor mye det har betydd for oss, mener Ræstad.

  5G muliggjør også såkalt skivedelte nettverk. Dette er ulike nettverk bygget på toppen av det underliggende mobilnettet. I praksis vil helsetjenester, industriområder og soner for autonome kjøretøy kunne få hvert sitt skred.

 •  Enorme hastigheter

  – År etter år vokser databruken med mellom 50 og 100 prosent. 5G vil gjøre det mulig å transportere mye mer data enn dagens 4G-nett og er derfor langt mer modent for å takle den stadig mer avanserte databruken vår, forteller Ræstad.

  Selv om Telenor har et 4G-nett som er et av verdens raskeste, vil 5G-nettet sammenlignet være fem til ti ganger raskere. Det gir blant annet lynrask opp- og nedlasting av filer og strømming – uten forsinkelser. Det vil du merke spesielt når du strømmer eller bruker underholdningstjenester.

  – Å game på 5G vil gå som en drøm, med hastigheter på nivå med fiber, sier Ræstad.

 • Null forsinkelse

  Med 5G vil tiden det tar å sende store datamengder frem og tilbake være nær null. Dette åpner for enormt mange muligheter for alle som er avhengige av data i sanntid.

  Mange aktører jobber blant annet med å legge til rette for selvkjørende transport. Når disse ruller ut på norske veier, er det avgjørende at de har en trygg, stabil og rask tilkobling gjennom mobilnettet.

  På sykehusene utvikles fjernkirurgi hvor leger kan sitte et helt annet sted og operere. – Tenk deg en kirurg som skal utføre fjernoperasjon ved hjelp av en robot. Det vil kreve ekstremt rask responstid fra nettet, men med 5G vil dette være mulig, avslutter Ræstad.

Slik kommer du deg på 5G

Ønsker du å utforske mulighetene til det nye mobilnettet, trenger du en 5G-klar mobil eller Trådløst Bredbånd som er klargjort for 5G. Du trenger heller ikke å bytte SIM-kort eller Telenor-abonnement – mobilen vil automatisk koble seg til Telenors 5G-nett. Her finner du de mest populære 5G-mobilene.

I Telenorbutikkene rundt om i landet kan du komme innom og få svar på det du lurer på om det nye mobilnettet. Her kan du også få hjelp til å finne riktig 5G-telefon for deg.