Søk
Meny

Bak kulissene til Norges beste mobilnett

Dekningsdirektør Bjørn Amundsen sjekker dekningen

Denne mannen er langt over middels opptatt av mobildekning.

Telenor fortsetter å bygge 5G og oppgradere mobilnettet i rekordtempo – og dekningsdirektøren kjører selv Norge rundt for å sikre optimal dekning i nettet.

Telenor har en tydelig strategi om å alltid være i forkant av kundenes behov – og sørge for optimale brukeropplevelser over hele landet.

Sjekk dekningen der du bor eller dit du skal >

Derfor er Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen akkurat nå ute på sin 29. dekningstur på like mange år – fra Finnmark i nord til Agder i sør.

Bjørn Amundsen med dekningsbilen

Totalt legger han bak seg 15 000 km med dekningsbilen, som er stappfull av teknisk utstyr, for å måle hver meter av strekningen. Nytt av året er at dekningsbilen er helelektrisk.

– Rekkeviddeangsten vil jeg nok kjenne på, sier han.

Mindre bekymret er han for tilstanden i mobilnettet.

Et robust og pålitelig nett

– Vi bygger et godt og robust nett. For Telenor er det viktig å sikre hele Norge god dekning uavhengig av hvor man bor. Med mer enn 8750 basestasjoner spredt utover vårt langstrakte land dekker vi 87 prosent av Norges totale landareal og hele 99,98 prosent av befolkningen.

Dekning på Mausund, langt ute i havgapet

Ekstremværet «Hans» viste med all tydelighet både hvor avhengig vi er av et velfungerende nett, og hvor hjelpeløse vi blir når nettet blir borte, særlig ble Ål kommune hardt rammet.

Når det er sagt hadde Telenor landet over kun utfall på rundt 40 basestasjoner av totalt 8750. At ikke konsekvensene ble større viser hvor robust Telenors nett er blitt etter moderniseringen man nå gjennomfører.

Visste du at?

Hver uke tester flere tusen nordmenn sine mobilopplevelser med Ooklas Speedtest-app. På bakgrunn av alle disse målingene, har Ookla slått fast at Telenor har Norges beste mobilnett: Nettet til Telenor er raskest, mest stabilt og har best dekning.

Se hva det betyr for deg >

Bygger 5G over hele landet

– Vi fortsetter å oppgradere mobilnettet i høyt tempo. Det kommer vi til å gjøre også gjennom 2023 og inn i 2024. Men vi ser at noen steder vil ting ta litt mer tid enn den meget ambisiøse planen opprinnelig tilsa.

Se Telenors utbyggingsplaner for 5G >

Gutt med mobil

– Innen 2024 vil likevel hoveddelen av den norske befolkningen ha tilgang til 5G fra Telenor. Og de som ikke har det, vil ha tilgang til 4G-nettet vårt, legger han til.

4G og 5G kommer til å eksistere side om side med hverandre en god stund. Dagens 4G-utstyr vil derfor gi en lynrask og stabil opplevelse også i mange år fremover.

Slik vil 4G og 5G utfylle hverandre >

Telenor vil derfor fortsette å bygge ut og forbedre 4G-nettet parallelt med utrullingen av det nye 5G-nettet.

På veien for å forstå kundenes behov

På ferden landet rundt skal Amundsen i tillegg til å måle fart, kapasitet og dekning i nettet, møte kunder og myndigheter.

– Jeg pleier å si at det er en dårlig idé å bygge mobilnett fra en pult på hovedkontoret på Fornebu. Å forstå kundenes behov, og å sjekke hvordan dekningen faktisk er, må gjøres på stedet. Derfor tar jeg denne turen hvert år. Med måleutstyret i bilen får jeg nøyaktige målinger i nettet. Resultatet av målingene bruker vi til å forbedre der det er behov, sier Amundsen.

Telenors mobilnett

  • Telenor bygger mer kapasitet per basestasjon enn andre mobiloperatører i Norge

  • Landets største mobilnett med 2000 flere basestasjoner enn nærmeste konkurrent

  • Best geografisk dekning i landet

  • Norges raskeste mobilnett

  • Norges mest solide mobilnett

  • Overvåkes 24/7 av et av landets mest kompetente sikkerhetsmiljøer

Basert på analyse av Ookla® Speedtest Intelligence® data Q3-Q4 2023. Opplevd hastighet varierer etter kapasitet og andre forhold.