Søk
Meny

– Merker ikke forskjell på fiberlinjen og det nye 5G-nettet

Familien Ruud tester 5G

Familien Ruud på Kongsberg består av krevende nettbrukere – slik gikk det da de fikk teste 5G fra Telenor.

– Skal jeg være dønn ærlig nå? Det nye mobilnettet er ikke noe mindre stabilt enn fiberlinjen – for å si det sånn.  

Det er Steffen Ruud som snakker. 47-åringen er IKT-rådgiver i Kongsberg kommune og bosatt i sentrum av byen med to barn, som på hvert sitt vis er krevende nettbrukere – enten det skal games eller lastes opp videoer.

Nå er Steffen, Håkon (12) og Frida (10) også noen av de første i landet som har førstehåndserfaring med fremtidens mobilnett – i noen måneder har de fått testet Telenors 5G-nett, før det ble skrudd på i resten av landet.

Like raskt og stabilt som fiber

De kommende årene skal Telenor bygge ut 5G-nettet over hele Norge, men allerede i fjor ble 5G skrudd på i den gamle bergstaden for å la utvalgte brukere teste. 

For Steffen og barna er det nå i praksis ingen forskjell på om de er koplet til mobilnettet eller leilighetens fiberlinje, som leverer 500 megabit i sekundet (mbps). Det er bare i skikkelig dårlig vær de har merket variasjoner i kapasiteten.

Tvert imot opplever de mobilnettet som like raskt og stabilt:

– Alt jeg har av dingser – tv, smarthøyttaler, mobil, laptop og iPad, også barnas – har jeg satt opp mot 5G. Det går helt problemfritt, og på det meste har jeg målt hastigheten til 600 mbps. Dessuten synes jeg det er veldig kult at det kommer trådløst inn i huset. Tenk hva det betyr for utbyggingen av infrastruktur, sier han.

– Den dagen Telenor leverer dette som et fast tilbud, kommer jeg til å bytte. Litt fordi det er kult, men også fordi jeg er veldig fornøyd, slår Steffen fast.

Den viktige responstiden

Sønnen Håkon tenker ikke så mye på infrastruktur, men er som de fleste av sine jevnaldrende opptatt av å spille onlinespill. Da er kvaliteten på forbindelsen ofte avgjørende. 

– På 5G-nettet er pingen veldig lav. Det betyr at responsen er god og at ting skjer raskt, sier Håkon.

– Har du dårlig ping, for eksempel på et bilspill, havner du i grøfta før du rekker å svinge unna. Du kan sammenligne det med gamle musikkvideoer, når lyd og bilde ikke helt stemmer overens, forklarer han pedagogisk.

Søsteren hans har på sin side kastet seg på trenden å lage ekkelt slim av enkle husholdningsprodukter (google det hvis du ikke vet hva vi snakker om!) og dele videoene med andre.

– Jeg liker å lage videoer og synes det går bedre å laste opp på det nye nettet. Også oppdatering av apper går veldig raskt, sier hun.