Søk
Meny

Mobilhastighet «for dummies»: Derfor er fart viktig!

Ookla hastighetsmåling Telenor

Surfing på mobilen har aldri gått kjappere for Telenors kunder, men hva betyr det egentlig?

Telenor har dekning i verdensklasse.

Med andre ord går det altså kjapt når du surfer på mobilen din. Men hva betyr det egentlig i praksis?

Får du for eksempel like raskt nett uansett mobil? Og hjelper farten på samtalekvaliteten, eller bare hvor fort du kan laste inn en nettside eller film?

Vi har stilt noen av spørsmålene om hastighet og dekning som du kanskje har lurt på selv …

Hastighet og kapasitet - hva er egentlig forskjellen?

– Om du har en smarttelefon, betyr hastighet rett og slett at du får en bedre brukeropplevelse. Om du for eksempel vil se en Youtube-video uten at det hakker eller stopper opp, må datastrømmen renne fort nok fra serveren til mobilen din, sier Petter Aglen, mobilarkitekt i Telenor Norge.

Dette handler om hastighet. Det er det brukeren opplever.

– Fra nettverkets side handler det om å skuffe gjennom mest mulig data på kortest mulig tid for hver enkelt bruker. Mobilbrukere deler på nettet, og jo raskere vi kan kvitte oss med den dataen brukeren trenger, dess tidligere kan vi starte å sende ut mer, sier Aglen.

Å bygge ut kapasiteten kan sammenlignes med å lage flere felt på en motorvei:

– Tenk at du kjører på motorveien og vil holde en fart på 100 km/t. Det går ikke hvis det er veldig mange biler, da har du behov for flere felt for at det ikke skal bli kø.

Petter Aglen, mobilarkitekt i Telenor Norge.

Petter Aglen, mobilarkitekt i Telenor Norge.

Får alle mobiler like rask fart?

Det korte svaret er nei. Har du en mobil som ikke er bygget for 4G, får du heller ikke surfet (eller snakket) på 4G-nettet. Og for å gjøre det mer komplisert, er det også forskjell på 4G-telefonene:

Etter hvert som 4G-nettet bygges ut videre, er det nemlig ikke bare dekningen som blir bedre, men også «toppfarten» nettet tilbyr. Derfor snakker vi også nå om 4G+ og 4G++.

Hvis du er opptatt av å størst mulig toppfart når du skal handle ny mobil, kan du undersøke om den støtter de seneste nettverksstandardene, for eksempel ved å spørre i Telenorbutikken.

For å si det kort, men litt teknisk: Vil du dra nytte av 4G++, se eller spør etter en mobil som støtter «Cat 9» eller høyere.

– Du kommer langt med bare vanlig 4G. Men aller best hastighet får du med 4G+ og 4G++. 

Også for kapasiteten på nettverket er det bra at mange har bedre mobiler, forklarer mobilarkitekten:

– En mobil som støtter 4G+ lager mye mindre kø, og da klarer vi å levere data fortere.

Ringer jeg på samme nettverk som jeg surfer på?

Det spørs om du har 4G Tale.

– Litt tilbake i historien, med 2G og 3G, var det ett nettverk for dataoverføring, og ett for tale. Det er helt ulike teknologier som lå i bunn, forklarer Aglen.

Nå er det innført 4G Tale, der lydsignalene sendes som datapakker, og da kan begge deler skje over samme nett.

Sagt litt enklere: Du snakker «over internett». Dette gir mye bedre samtalekvalitet, og krever mindre strøm fra mobilen din. Men ikke alle mobiler støtter det ennå.

Hvis du ikke har 4G Tale, detter du ned på 2G- og 3G-nettet når du ringer. Det er fordi den eldre taleteknologien ikke lenger støttes i 4G, og du ikke kan være på to nett samtidig.

Går alt over 4G, går altså alt mye kjappere.

Men … hva er egentlig dekning?

Det er kanskje bedre å spørre: Hvordan snakker mobilen med nettverket?

– Du trenger et signal, et radiosignal, som treffer mobiltelefonen og kan sette opp kommunikasjonen, sier Petter Aglen.

Dette radiosignalet sendes ut fra en basestasjon, og kan sette opp kommunikasjon i form av enten tale eller data.

– For å få til det, må du ha bestemte frekvenser som transporterer signalene mellom nettet og mobilen. Disse frekvensene er radiobølger, og har litt ulike egenskaper ettersom hvor fort svingningene går, sier han, og utdyper:

– Noen frekvensbånd gir god dekning, mens andre gir større kapasitet, og vi kombinerer dem for å gi best mulig resultat. På fjellet trenger du for eksempel å prioritere å gi god dekning over lange avstander, mens i byen er det viktigere med stor kapasitet på et mindre område.

Og, som vi har lært: Har nettet stor kapasitet, blir det mindre kø – og du kan surfe raskere.

Hvordan kan jeg få bedre signal?

– Mobilen din vil «si ifra» hvor godt signal den har til enhver tid. Da skjønner systemet at, «OK, han her har dårlig dekning nå, så da kan jeg ikke sende et like effektivt signal som om han stod nær basestasjonen», sier Aglen.

Som bruker kan du påvirke hvor godt signal mobilen mottar, ved å for eksempel unngå lukkede rom når du skal ringe eller surfe.

– Alle vet at det er vanskeligere for signalet å trenge gjennom når du er i kjelleren, enn hvis du står ved de store vinduene i stua. Det er noen fysiske lover som gjelder.

Som Telenor-kunde kan du heldigvis også være tilgjengelig på steder uten mobildekning, takket være WiFi Tale - som lar deg ringe over trådløsnettet.

… og hva skal jeg egentlig med mer fart?

Et liv med mindre ventetid! Det korte svaret er nemlig at det generelt går kjappere, fordi veldig mye du bruker mobilen til er avhengig av internett.

Tidligere har du gjerne måtte vente et par-tre sekunder på at informasjonen du søker opp skal laste inn. Det blir raskt mye venting i løpet av en dag.

Med fri fart går store og små oppgaver raskere og mer sømløst. Og du reduserer risikoen for at det skal lugge i video-strømmen akkurat idet favorittlaget ditt er i ferd med å score, eller skiskytterne spurter i oppløpet.

Nettopp å strømme video i toppkvalitet er en av fordelene med kjapt nett. Men det handler ikke bare om underholdning, heller: Du kan dele nett med pc-en og jobbe like effektivt som på kontoret.

Med 4G har du med deg et nett som trolig er kjappere enn det du har hjemme – overalt.

4G++ har en teoretisk topphastighet på hele 450 megabit i sekundet (Mbit/s). En typisk bredbåndpakke gir til sammenligning rundt 20 Mbit/s.

Det er litt som at du først oppdager kjøleskapsstøyen idet den opphører: Har du først blitt vant til lynrask surfing uten lastetider, vil du neppe vende tilbake til hvordan ståa var før.