Søk
Meny

– Nå kjører vi full fart med 5G!

Adam Dabrowski monterer 5G-mast

De neste fire årene skal Telenor oppgradere i snitt fem 5G-master hver eneste dag. Samtidig blir alle 4G-mastene byttet ut – for kjappere, bedre og mer stabil mobildekning for alle. Vi ble med på monteringen.

5G-entusiasmen er stor blant de som har fått testet ut det nye mobilnettet. Blant dem er Adam Dabrowski – som er en av de mange montørene som nå er i full gang med å bygge ut fremtidens mobilnett.

– Om noen måneder går jeg kanskje med familien i Oslo og tar en speedtest på mobilen. Da kan jeg si «ja, det var jeg som var med på byggingen av dette», sier Dabrowski. 

Og det er virkelig god grunn til å glede seg over dette. I en kjapp speedtest utenfor Stortinget, der Adam allerede har fått en 5G-antenne på plass, oppnår han en en lynende rask nedlastingshastighet på over én gigabit i sekundet!

Speedtest i Oslo med ny 5G-mast

EKSTREM FART: Med 5G på plass, kan du også forvente høye hastigheter på mobilen. Alle foto og video: NewsLab

Var med på 4G-utrullingen

Dabrowski er delprosjektleder i OneCo Networks som monterer mobilmaster for Telenor. Vi ble med da Dabrowski og hans kollegaer monterte 5G-antenner på Aker Brygge i Oslo. Se video lenger ned i artikkelen.

I årene siden han først kom til Norge i 2006, har Dabrowski vært med på en utrolig utvikling.

– Jeg var så heldig å få være med på utrullingen av 4G. Faktisk bygget vi en av de første 4G-stasjonene i hele verden, forteller han stolt. Den gang var det mange som lurte på hvorfor det var nødvendig med så store hastigheter i mobilnettet, sier han.

– I dag bruker alle det!

Telenors 5G-planer

  • Telenor har allerede etablert 5G her: Trondheim, Kongsberg, Elverum, Bodø, Askvoll, Fornebu, Kvitfjell, Longyearbyen, Herøya, Frøya og Spikersuppa i Oslo.

  • Nå bygges både helt ny 5G-dekning – og utvider eksisterende på følgende steder: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim, Kongsberg, Drammen, Ålesund, Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø og Bodø.

  • I løpet av 2024 vil Telenor ha et landsdekkende 5G-nett.

Alt du vil vite om Telenors dekning >

Nytt 5G og bedre 4G

Utbyggingen av 5G er minst like stortstilt. Innen 2024 skal 8500 basestasjoner monteres eller fornyes. Det er i snitt fem hver eneste dag. I løpet av fire år skal hele landet ha 5G-dekning.

Men selv om 5G har fått mye oppmerksomhet den siste tiden, skal vi ikke glemme 4G-nettet som har vært så viktig for oss i 15 år.

Samtidig som 5G bygges ut, blir alle Telenors 4G-mobilmaster oppgradert. Det gamle nettet skal nemlig fungere parallelt med det nye i mange år fremover.

Informasjon ifm. 5G-utbyggingen

  • Det kan oppstå ustabilitet eller nedetid i nettet mens vi oppgraderer til 5G i et område (dette gjøres normalt i løpet av en dag).

  • Hvis mobilnettet skulle gå ned, vil du ikke kunne ringe, sende meldinger eller surfe med mobilen, men du kan fortsatt ringe nødnummer 112 hvis en krise oppstår.

  • Har du bredbånd med trådløst nettverk hjemme eller andre steder, kan du koble mobilen til det trådløse nettet. Da kan du ringe eller sende meldinger med apper som bruker data i stedet for mobilnettet, som for eksempel FaceTime, Google Duo, Messenger eller Snapchat.

  • Du vil fortsatt kunne ringe og sende SMS med WiFi Tale. Da ringer du på vanlig måte og trenger innen app eller ekstrautstyr. Les mer om WiFi Tale her.

– Full fart med 5G!

I gråværet over Rådhusplassen i Oslo, er Adam Dabrowski og teamet hans ferdige – de nye antennene er ferdig montert. Arbeidet har gått effektivt og smertefritt, noe Dabrowski er godt fornøyd med. For at målet om landsdekkende 5G innen utgangen av 2024 skal nås, kan det ikke være mange forsinkelser.

– Det er en veldig stor jobb. Vi skal jo oppgradere basestasjoner i hele Norge. Veldig ofte komme vi til vanskelige situasjoner, for eksempel midt i skogen eller der vi må klatre i svære antennemaster. Her i Oslo blir det ikke så mye av akkurat det. Her går utfordringene i å snakke med grunneiere, stenge av gatene for å få plass til kraner og å finne parkeringsplass. Men vi klarer det, ler Dabrowski.

Selv om arbeidet kan være krevende, er det tydelig at han liker det han driver med. Smilet sitter løst og han snakker entusiastisk om hvilken vei utviklingen er på vei.

– Vi kunne sagt at vi ikke gidder å bygge mer, at det er nok med 4G – men da stopper man utviklingen. Hvis vi får 5G, får vi også nye muligheter som 5G gir, som kanskje 4G ikke er så god på, sier Dabrowski.

– Nå kjører vi full fart med 5G!