Søk
Meny

– Et privilegium å ha så godt internett

Familiefar og 5G-tester Jøran Sebastian og kona Amalie nyter godt av internett i distriktet

I «utkanten av utkantene» setter familiefar og 5G-tester Jøran Sebastian stor pris på tryggheten i å alltid ha tilgang på nettet.

– Dette kan bety bredbånd for 560 millioner kroner i mer spredt bebygde strøk, og er i så måte en historisk satsing, sa statsminister Erna Solberg under et digitalt toppmøte forrige uke.

Her presenterte regjeringen sin plan for å gi inntil 560 millioner kroner i rabatt på viktige 5G-frekvenser som skal auksjoneres bort senere i år – i «bytte» mot at selskapene bygger ut høyhastighetsbredbånd for minst tilsvarende beløp i distriktene.

– Gir trygghet

Også 5G-tester Jøran Sebastian Gulbrandsen var invitert inn i møtet med statsministeren.

Familiefaren fra Flokeneset i Vestland forteller at han er oppvokst i «utkanten av utkantene» og er godt vant med dårlig dekning. Som deltaker i Telenors 5G-pilot har virkelig fått kjenne på fordelene med fremtidens mobilnett:

– Det har vært helt fantastisk. Det gir trygghet i å få info om hva som skjer i verden, trygghet i å nå ut til verden og trygghet i å alltid ha internett. Under nedstengingen har guttungen kunnet ha en normal hverdag med undervisning, så det har vært veldig viktig, fortalte Gulbrandsen.

De gangene han har vært uten internett, kan telles på en hånd: To av tilfellene skyldtes varslet vedlikehold – den siste gangen var det bare å skru av og på ruteren.

– Det er veldig stabilt og gir ekstreme hastigheter. Montøren som byttet antennen vår testet hastighetene, og han sa det var litt dårlig. Han fikk «bare» 800 Mbit/s – og det var på grunn av begrensninger på PC-en hans, sa Gulbrandsen med glimt i øyet.

Må utnytte mulighetene – i hele landet

Under nettmøtet la statsministeren vekt på hvor viktig den digitale grunnmuren har vært for nordmenn gjennom pandemien.

– Det er ikke mange år siden vi hadde hatt betydelig større utfordringer med å betjene hjemmekontor, hjemmeundervisning og helsetjenester på nett i det omfanget vi nå gjør. Men vi må fortsette å legge til rette for at næringslivet kan utnytte de mulighetene digitaliseringen gir oss – og at vi kan gjøre det i hele landet, sa statsministeren.

Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge, mener regjeringens grep er «godt og fornuftig». Samtidig poengterer han at det vil kreve enda mer for å komme digitaliseringbehovet i møte. 

– Fremover vil det kreves rundt én milliard kroner i året i statlige bredbåndsmidler for at de som har blitt hengende etter skal komme på fremtidsrettet nett. Nå bør det settes en frist for når alle skal være på, og så bør støtten fra staten innrettes etter det, sier Furberg.

Kun gode erfaringer

Furberg påpeker blant annet at den statlige bredbåndsstøtten er redusert fra 406 millioner kroner i fjor til 264 millioner kroner i 2021.

– Det er viktig at ikke 2021 blir et hvileskjær for bredbåndsutbyggingen i distriktene. Det haster med å få alle på fremtidsrettet nett, og denne posten må økes, sier han.

Familiefaren på Flokeneset er uansett svært glad for at myndighetene vil at alle skal være med på digitaliseringen.

– Min erfaring med 5G er bare positiv. Det er faktisk et privilegium å ha så godt internett.