Søk
Meny

– Du tror det går fort ... til du har prøvd 5G!

Menn prøver 5G i Trondheim

Vi lot tre NTNU-studenter prøve det nyåpnede 5G-nettet i Trondheim – og filmet reaksjonen deres.

– Å, i helsike. Du sprenger jo skalaen! utbryter Arash Aminpour, en av NTNU-studentene vi møter på Gamle Bybro i Trondheim. 

Vi har stilt oss på brua like etter at Telenor har skrudd på 5G-nettet i byen. Der stopper vi de tre forbipasserende NTNU-studenter, Vegard Johnsen, Simen Vold Qvam og Arash Aminpour for å se reaksjonen deres første gang de får prøve neste generasjons mobilnett. 

Vi overrekker en Samsung Galaxy S20+ som er tilkoblet 5G-nettet, og lar dem kjøre en hastighetstest. Nåla fortsetter å klatre – til den «sprenger skalaen», med deres ord. Nedlastingshastigheten overgår 1000 Mbit/s. 

– En gig i sekundet, stadfester Qvam, som holder mobilen, til opprømt latter fra de andre.

Først i Norge med 5G

Telenor åpnet 5G-nettet 13. mars, som første operatør i Norge. Nettet ble først åpnet i Trondheim, samt på de stedene der Telenor har hatt 5G-pilotprosjekter, i Kongsberg, Elverum, Fornebu og Spikersuppa i Oslo. 

I tiden som kommer vil 5G-nettet bygges ut videre og åpne stadig flere steder. Oslo, Bergen, Stavanger og Sandnes får det i løpet av 2020.

Vi har mye spennende i vente med 5G, men det mest konkrete og det første man vil legge merke til, er hastigheten. Det vil kunne gi hastigheter som er opp til 10 ganger raskere enn dagens 4G.

Slutt på lastetider

Hastighetene i 5G-nettet får NTNU-gutta på Gamle Bybro i Trondheim oppleve i praksis. De åpner Netflix og finner den to timer lange Hollywood-filmen «The Big Short», som de vil laste ned til mobilen. 

– Da laster vi ned. Oi, dæven, utbryter Qvam, når han ser hvor fort det går.  

Bare noen sekunder senere er filmen lagret lokalt på telefonen. 

– Det er jo det jeg tenker jeg hadde brukt det til. De store nedlastningene på rappen, sier han. 

– YouTube, da? foreslår Johnsen. 

De åpner YouTube og finner en ultra-høyoppløst 4K-video. Så hopper de til et tilfeldig sted midt i filmen. Det laster inn og spiller av helt umiddelbart og sømløst – uten spor av «tenketid». Det får dem til å måpe. 

– Du tror det går fort, til du har prøvd 5G, sier Qvam.

– Et realt paradigmeskifte

Også Adresseavisen har gjort en test av Samsung Galaxy S20 på 5G-nettet i Trondheim – og de er mildt sagt imponerte:

– La oss bare si det slik, dette er et realt paradigmeskifte, skriver avisens anmelder (bak betalingsmur).

Han skriver videre at det gamle mobilnettet fortonet seg «som en gammel Volvo PV fra 1950 sammenlignet med en splitter ny Audi e-tron Sportback på autobahn» i forhold til det nye 5G-nettet:

– Det går fort. Veldig fort. Selv de tyngste nettavisene spratt ferdig lastet opp på skjermen før vi hadde rukket å fjerne fingeren fra mobilen.

Kommer til Oslo, Bergen, Stavanger og Sandnes i år

De neste byene som får 5G er Oslo, Bergen, Stavanger og Sandnes, mens 5G-nettverket i Trondheim og Kongsberg også skal utvides i år. 

Parallelt med at neste generasjons mobilnett bygges ut flere steder, vil det også komme flere mobiler som er klare for den nye standarden.

I løpet av 2021 skal nærmere 2000 basestasjoner oppgraderes, og totalt 8500 basestasjoner skal oppgraderes innen 4-5 år.