Søk
Meny

Hvor sikkert er 5G for deg – og alle andre?

Mann med 5G-mobil

Er mobiltrafikken trygg på det nye mobilnettet, eller er det noe spesielt du bør være ekstra oppmerksom på? Dette har 5G å si for din nettsikkerhet.

Etter at Telenor som første mobiloperatør i Norge åpnet 5G-nettet sitt i mars i 2020, har bruken av det som for litt siden ble kalt «fremtidens mobilnett» gått i høyt tempo:

I august 2022 var det over 1 million mobiler, nettbrett og andre enheter i Telenors 5G-nett.

Og allerede i løpet av 1. halvår 2024 vil Telenors kunder kunne glede seg over et landsdekkende 5G-nett, med enorme hastigheter, ekstrem kapasitet og nær null forsinkelse.

Med en slik økning i kapasitet, vil 5G-nettet kunne håndtere et enormt antall tilkoblede enheter – både mobiler, men også et hav av andre tilkoblede dingser. Det medfører nye, spennende og positive muligheter – men potensielt også flere inngangsdører for cyberkriminelle. 

Det er derfor naturlig å spørre: Hvor sikkert er det nye mobilnettet – og hvor trygg er du?

Hva betyr 5G for din sikkerhet?

La oss ta det først som sist: 4G ga god sikkerhet, 5G gir bedre sikkerhet – og vil bli enda sikrere i fremtiden. Som med 4G-nettet, er all trafikk på 5G-nettet kryptert.

Men god sikkerhet handler om mer enn bare nettet i seg selv: Utfordringene som følger med 5G kan også dreie seg om potensielle svakheter i programvaren eller sikkerheten til enheter som kobles til – eller feil bruk av disse.

– 5G-nettet legger opp til at du kan ha langt flere oppkoblede enheter rundt deg. Mest sannsynlig vil mange av disse ha tilgang til dine sensitive data, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

– Da er det avgjørende at du vet hvordan du også skal sikre disse dingsene, ettersom de raskt kan bli det svakeste punktet i et angrep.

Les mer om hvordan du kan få en tryggere digital hverdag >

Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor

KAN ALDRI VÆRE HELT SIKKER: Selv om 5G-nettet rent teknologisk blir det sikreste mobilnettet til nå, vil det fortsatt være måter nettkriminelle kan utnytte deg som bruker nettet ... spesielt om du ikke er oppmerksom på de potensielle truslene, sier Thorbjørn Busch, senior sikkerhetsrådgiver i Telenor.

Økt sikkerhet med 5G

At 5G åpner for langt mer avanserte former for kommunikasjon, takket være langt bedre båndbredde for video og lyd i sanntid, er også noe som kan bli utnyttet.

– Dessverre vet vi at nettkriminelle raskt omfavner slike nye muligheter. Det er derfor ikke utenkelig at vi kommer til å se mer avanserte former for cyberangrep i fremtiden, også mot private. Her vil fortsatt sosial manipulasjon ligge i bunn, men det kan skje på langt mer overbevisende måter takket være teknologier som deepfake, sier Busch.

Så selv om selve mobilkommunikasjonen blir sikrere med innføring av 5G, er det ingen grunn til at vi som bruker teknologien ikke skal fortsette å være bevisste på vår digitale sikkerhet.

– Jeg vil heller si at det blir mer avgjørende enn noensinne. Og det understreker også viktigheten av jobben vi i Telenor hele tiden gjør for å gjøre våre digitale liv så sikre som mulig.

Flere muligheter – flere trusler?

– Med 5G er mulighetene større og mer spennende enn noensinne. Utover kapasitet og ytelse, er det nye mobilnettverket designet fra bunn for å legge til rette for økt tilstedeværelse i skyen, sier Vidar Vetland, innovasjonssjef i teknologidivisjonen i Telenor.

Slik bygger Telenor det sikreste og mest robuste 5G-nettet >

– Men med alle disse mulighetene følger også helt nye og store utfordringer man må være obs på.

5G-nettet gir en større fleksibilitet, med store fordeler og flere muligheter for å spisse nettet for fremtidens behov. Men det gjør alt også mye mer komplekst, sier Vetland:

– Holder du ikke tunga rett i munnen, kan kompleksitet være sikkerhetens verste fiende. Når vi går fra et mer lukket nettverk til et nettbasert økosystem, åpner man samtidig opp for flere angrepsflater og ting som kan gå galt.

Telenor-Security-Operation-Senter

ALLTID PÅ VAKT: Telenors eksperter på cybersikkerhet følger trafikken i nettet hele døgnet. Foto: Jan Peter Lehne

Sterkt sikkerhetsfokus – med hjelp av kunstig intelligens

Da er det godt å vite at Telenor, som den største eieren av samfunnskritisk kommunikasjonsinfrastruktur i Norge, er nødt til å ligge forkant på sikkerhet. 

– Det å oppdage og håndtere trusler i nettet krever løpende oppdatert spesialkompetanse, men også riktig verktøy og bemanning, sier Vetland.

Spesielt viktig blir dette med tanke på alle teknologiene som vil bygge på 5G, som IoT, skytjenester og kunstig intelligens – og ikke minst de enorme mengdene med sensitive person- og industridata som konstant vil strømme gjennom mobilnettet i kryptert form.

Vær obs! Kriminelle utforsker hele tiden ny teknologi og nye svindelmetoder >

Vetland peker også på hvordan det vil være nødvendig å ta i bruk maskinlæring og kunstig intelligens for å avdekke trusler så tidlig som mulig.

– Vi må være i stand til å konstant lete etter og oppdage nye mønstre og avvik. Dette er prosesser som i stadig større grad vil være vanskelig å gjennomføre manuelt, spesielt når man ikke nødvendigvis vet hva man ser etter.

Økt sikkerhet med 5G – og null nedetid

I 5G-teknologien åpnes det også for helt nye funksjoner og mekanismer som innebærer forbedret nettsikkerhet

5G har større kapasitet og frakter data med langt kortere forsinkelse enn dagens 4G-nett. Dermed vil tilkoblede enheter kunne styres i sanntid, noe som er avgjørende for blant annet autonome kjøretøy og fjernkirurgi.

– Det sier seg selv at du helst vil unngå trøbbel med sikkerheten rundt slike anvendelsesområder, for eksempel ved at noen spammer ned forbindelsen med et DDoS-angrep, sier Vetland.

– Derfor er det enormt viktig for oss å bygge 5G-nettet så sikkert som mulig, fra bunnen og opp, slik at samfunnet skal kunne ha den nødvendige tilliten til teknologien.

Ikke minst må 5G-nettet være robust, noe Telenors 5G-nett nå er by design. Kort fortalt betyr dette at nettet skal tåle å svikte – og om noe skulle gå galt i nettet, er det ikke noe du som kunde vil merke.

For privatkunder er det alltid kjedelig om nettet faller ut – men for mange industrielle aktører, eller en kirurg som er midt i en operasjon, kan nedetid være direkte katastrofalt. 

– Vi bruker derfor store ressurser for å kunne tilby det mest robuste 5G-tilbudet som er mulig å oppdrive, slik at nedetid er noe som vil høre fortiden til, sier Bjørn Lydersen, produktsjef for 5G i Telenor.

Mye å glede seg til

Når 5G nå rulles ut i raskt tempo over hele Norge, er det godt å vite at sikkerheten på det nye mobilnettet blir i toppklasse – og at Telenor jobber på alle plan med å ivareta og styrke denne sikkerheten, samtidig som nye muligheter utforskes for fullt.

Det betyr at du kan se frem til fantastiske mobilopplevelser i årene som kommer, men som alltid: Det er viktig at du også holder deg oppdatert på din personlige, digitale sikkerhet!

Ta din digitale sikkerhet på alvor. Her får du gode råd og tips >