Søk
Meny

– Vet ikke om jeg skal kalle 5G en revolusjon eller eksplosjon!

Jacob og Eva fra Kongsberg fikk prøve fremtidens mobilnett – og det er ikke bare hastigheten som imponerer.

Ikke alle «smarthjem» har et futuristisk utseende. Et av de eldste husene i den gamle bergstaden Kongsberg har vegger fra 1640-tallet – og er stappfullt av online-teknologi.

Her er det, som i de fleste hjem, tv, mobiltelefoner, datamaskiner og nettbrett koblet opp mot internett. Men også robot-støvsuger, stereoanlegg, overvåkingskameraer, værstasjon, lyspærer, smarte stikkontakter som styrer panelovner og kaffetrakter og en Google Nest som viser familiebilder og kan fortelle når neste togavgang er.

Ja, selv ringeklokka er på nett. Den har nemlig kamera og ansiktsgjenkjenning, slik at smarthøyttaleren inne kan fortelle hvem det er som ringer på.

– Ringeklokka hadde ikke sett dere før, så nå sa den bare «somebody’s at the door», forklarer Jacob Wisløff (66) når vi kommer på besøk.

– Men jeg kjøper ikke dingser bare for å ha dem, altså! De må ha en klar nytteverdi, insisterer Jacob, som sammen med samboeren Eva (61) kan kalle den historiske boligen sitt hjem.

Bruker 5G-nettet i stedet for fiber

Det er likevel ikke antallet «gadgets» som fra et teknologisk standpunkt er det mest spesielle med dette huset, men at all nettrafikk går trådløst – på Telenors nye 5G-nett.

Jacob er nemlig blant et lite utvalg brukere på Kongsberg som har fått testkjøre 5G det siste året.

– Det er en helt annen hverdag. Hastigheten er større, vi kan kople til langt mer utstyr og flere kan bruke nettet samtidig. Kjenner du til Kahoot? I juleferien satt vi 15 stykker her og spilte samtidig over Wi-Fi. Stor underholdning! sier han.

 – Når barna er på besøk er det aldri noe problem å la mange spille og se på nett-tv, legger han til.

Vanvittige hastigheter

Den nærmeste 5G-antennen står på taket av Grand Hotel på den andre siden av Numedalslågen, men huset har fri sikt over elva som deler Kongsberg i to. Og med en mobil bredbåndsruter plassert i en vinduskarm på den riktige siden av huset, tar Jacob og Eva inn data i en imponerende hastighet.

– Tar jeg speedtest nå, får jeg 475 megabit per sekund som resultat, sier Jacob.

Takket være en 5G-telefon har Jacob Wisløff også hatt nytte av det nye supernettet når han er på farten – vel å merke så lenge han har vært i Kongsberg sentrum.

– Når jeg har vært nærmere Grand, har jeg opplevd hastigheter opp mot 960 mbps, forteller han.

FULL OVERSIKT: Jacob er oppdatert med det nyeste av teknologi – også når det kommer til sikkerhet. Her ser man bilde fra overvåkingskameraet, direkte på mobilen.

FULL OVERSIKT: Jacob er oppdatert med det nyeste av teknologi – også når det kommer til sikkerhet. Her ser man bilde fra overvåkingskameraet, direkte på mobilen.

Kan se 4K-filmer uten at det hakker

Hjemme kan samboerparet nå streame filmer i full oppløsning – i tillegg til å kaste seg over alle smarthjemløsninger hjertet måtte begjære. 

 – Før kunne jeg ikke se 4K-filmer på Apple TV – det kan jeg nå, helt uten at det hakker, forklarer han.

– I tillegg er det jo gøy å forsøke å utnytte 5G-nettet til det fulle når vi først har fått muligheten til å teste det. Kameraet ute, som filmer kontinuerlig i tilfelle det skulle skje noe utenfor huset, bruker 5G-nettet til å laste opp materialet til en ekstern server. Og med smarte lyspærer kan jeg styre belysningen i huset fra hvor som helst i verden med en app – eller sjekke med et kamera inne på kjøkkenet at bikkja har det bra, sier Jacob.

– Jeg har alltid vært interessert i teknologi, men bare hatt nett via kobberlinje. Jeg vet ikke hva jeg skal kalle overgangen til 5G – om jeg skal si revolusjon eller eksplosjon, humrer han.