Søk
Meny

Tre mammaer i parken: – Dette bruker vi og barna våre mobilen mest til

3 mødre i parken: Hva bruker de og barna mobilen til?

Hva er det viktigste med mobilen – både for store og små? Og hva bør man tenke på når barnet skal få sin første mobil? Vi spurte «ekspertene» og fikk svar.

– Fælt å si, men nei. Jeg hadde ikke klart en dag uten mobil. Jeg er avhengig av den både til jobb og privat.

Vi møter Katharina på uteområde utenfor leiligheten på Bjerke i Oslo. Hun er bonusmamma til en gutt på syv år, som i bakgrunnen øver seg på nye triks på sparkesykkelen. Selv om han er stor nok til å leke ute alene, er hun og samboeren ofte med ham ut.

– Når jeg ikke følger med på ham, sitter jeg mye og oppdaterer meg på nyheter og sosiale medier, sjekker mails, og svarer på meldinger. Det er typisk at jeg henger litt etter der etter en jobbdag.

Hva er viktig for mammaene – og barna? I denne videoen får du de helt ærlige svarene:

Mye friluftsliv krever bra batteri og god dekning

Mobilen har blitt en stor og viktig del av hverdagen – både for store og små. Vi møter på Tina, som kan bekrefte dette. Hun er mor til en gutt på ni år, og bruker selv mobilen mye til å holde kontakt med sønnen, sjekke mails og generelt være tilgjengelig. Den er også ofte med på tur.

– Jeg driver mye med friluftsliv, så for meg er batterikapasitet viktig i en mobil – og dekning. Jeg er ganske godt vant med å sjekke dekningskartet når jeg skal på tur, hehe.

Tina er en mamma i parken - og opptatt av dekning

FØLGER MED PÅ DEKNINGSKARTET: Med mye friluftsliv og turer i skog og mark, er det viktig for Tina at mobilen har god dekning uansett hvor hun befinner seg.

Da sønnen til Tina skulle få sin første mobil, var det viktig for foreldrene å finne et passende abonnement. Fordi det var vanskelig å forutse forbruket hans, har de byttet og prøvd seg litt frem.

– Han fikk heller ikke den nyeste, dyreste modellen. Vi kunne jo kanskje regne med at den kom til å bli ødelagt eller mistet.

Ifølge Tina bruker sønnen mobilen mest til å holde kontakten med venner.

– De snakker mye sammen mens de gamer. Og så har han den for å kunne ringe meg da, når han vil bli henta eller trenger noe.

Les også: Skal barnet få sin første mobil? Dette bør du tenke på

– Bruker jo ikke noe annet enn mobilkamera

På vei til et jobbmøte treffer vi på Thea, mor til en jente på tre år og en gutt på fem år. Når hun er ute med barna, bruker hun mobilen mest til å ta bilder og sende snaps til besteforeldre og venner. Når barna er opptatt med andre ting, blir det litt jobb.

– Det viktigste for meg med en mobil er jo at den fungerer og har god batteritid, dekning og kamera. Kamera blir bare mer og mer viktig – man bruker jo ikke noe annet.

Thea er en mamma i parken - og ville ikke klart seg en helg uten mobil

EN HELG UTEN MOBIL? På spørsmål om Thea hadde klart seg en dag uten mobil, svarer hun et tydelig ja. Men en hel helg? – Nei, hehe. Det hadde nok ikke gått, ler hun.

Selv om det fortsatt er noen år til barna får sin første mobil, har foreldrene allerede tenkt på hva som blir viktig.

– At det er trygt, at vi vet hva som er på den, hva de ser på og at vi blir gode på å snakke med dem om alt de gjør på mobilen.

Innimellom får de låne foreldrene sin mobil. Da går det i Pokémon og puslespill. 

– Og så gir vi dem mobilen av og til om morgenen for å få sove litt lenger. Og når vi er på ferie i utlandet er det fint å kunne sette på en film i baksetet eller se på barne-TV på kvelden – uten å måtte tenke på hvor mye data vi bruker.

Les også: Med dette abonnementet får barnet en trygg start på mobillivet.

Viktig med foreldrekontroll

Tilbake på Bjerke trikser syvåringen fortsatt rundt på sparkesykkelen. Selv om han ikke har egen mobil ennå, har han allerede mange digitale vaner. iPaden blir flittig brukt både på skolen og hjemme. Innimellom låner han foreldrenes mobil.

– Stort sett er det for å kunne ringe venner og familie på FaceTime. Det synes han er veldig gøy. Ellers pleier han også … du, hva er det du pleier å bruke mobilene våre til når du låner? Spille og ringe, sant?

Katharina er en mamma i parken - og bruker mobilen til alt

EN AV DE VIKTIGSTE EIENDELENE: – Jeg bruker mobilen til nesten alt! Musikk, podkaster, mobilbank, strømme serier og sosiale medier, og så klart til å ringe, sende meldinger og svare på mailer. Jeg har også en aktivitetsapp som er koblet til Apple Watch. Den bruker jeg hver dag!

Hun får et bekreftende nikk tilbake. Dagen han får sin egen mobil, blir det viktigste bra dekning for at foreldrene skal kunne nå han, og god batterikapasitet.

– Og så trenger det kanskje ikke å være den mest avanserte mobilen. Det er jo noe med denne foreldrekontrollen og passe på at barna ikke har tilgang til alt mulig rart og apper de ikke burde ha.

Les også:Skal du ta «mobilpraten» med minstemann? Dette bør dere snakke om