Søk
Meny

Dinosaurjakt, sopptur og quiz … Her er seks morsomme tips til høstferien!

Bilde av mor og datter som går tur i skogen

Foto: Juliane Liebermann / Unsplashed

Ta med mobilen på tur! Gjør høstferien til en lek med disse tipsene.

Høstferien står for tur – og enten dere tilbringer ferien hjemme, i turløypa eller på hytta, kan mobilen være et perfekt verktøy til å både inspirere og engasjere hele familien.

Det er kanskje lett å glemme noen ganger, men mobilen kan by på så langt mer enn å sitte inne med hver sin skjerm i total stillhet. 

Husk bare at du har nok data til alt du vil bruke mobilen til – og sjekk dekningen dit dere skal.

Her er seks gode tips til hvordan mobilen kan bidra til en morsom høstferie.

1. Fornøyelser i parken

AR er kort for Augmented Reality, og teknologien har de siste årene stått bak farsotter som «Pokémon Go» og alskens spretne Snapchat-filtre. På godt norsk kan du oversette AR til utvidet virkelighet, og det gir kanskje en pekepinn på hvor vi er på vei hen.

En AR-app som kan blåse nytt liv inn i turen til parken er «Jurassic World Alive» (iPhone/Android). Appen er en blanding av spill, utforsking og klekking av dinosaurer, og innebærer at spilleren må bevege seg rundt i omgivelsene sine for å samle dinosaur-DNA.

En drøm som går i oppfyllelse for familiens dinosaurfantaster, og en morsom innføring i AR for alle andre.

Bilde som viser spillets logo og en T-Rex som brøler i jungelen

Foto: Ludia

2. Lag fine – eller morsomme – videoer sammen

Mens de eldste i familien er opptatt med å gruble, drikke te og sjekke yr.no, er de yngste mest sannsynlig fornøyde bare de har tilgang på YouTube – der de nok også har plukket opp noen tips til hvordan videoer kan gjøres hakket mer spenstige med enkle grep.

Med litt mer ledig tid sammen, kan dere kanskje også forsøke å gjøre litt mer ut av mobilvideoene fra ferien enn å bare la dem ligge uberørt i kamerarullen?

Med en app som Videoshop (iPhone/Android) er det lekende lett å klippe filmer, redigere dem med tekst og effekter – samt legge til musikk og lydeffekter. Kanskje er det en liten (eller stor) filmskaper i familien som bare venter på å slippe løs?

3. Les eller lytt til bøker

Å lese bøker eller lytte til lydbøker kan få reisetiden til å gå litt fortere, eller være perfekt underholdning på regntunge dager.

Den norskutviklede leseappen «Pickatale» (iPhone/Android) gir tilgang til flere hundre barnebøker både på norsk og engelsk. Den fungerer også som en lydbok, og passer derfor utmerket til lange bilturer. 

Et abonnement koster 89 kroner i måneden, eller 589 kroner for et helt år – uten bindingstid.

Et annet tips er Allbok (iPhone/Android), som lar alle med lånekort på biblioteket lese e-bøker og lydbøker fra mange bibliotek helt gratis.

Hos den digitale abonnementstjenesten Storytel (iPhone/Android) kan du velge blant 250 000 lydbøker og e-bøker til mobilen eller nettbrettet.  Du kan prøve gratis i 14 dager, og et månedsabonnement koster fra 189 kroner måneden – avhengig av hvor mange kontoer du skal ha. 

Også den norske e-boktjenesten Fabel (iPhone/Android) tilbyr et bredt utvalg av lydbøker for barn og voksne, med de største utgivelsene fra innland og utland. Nytt innhold kommer til flere ganger i måneden, så her skal det alltid være noe å ta av.

4. Skattejakt på skogens gull

De kalles ikke skogens gull uten grunn, og jammen vokser de spiselige soppene fritt i nesten hele Norge også. 

Å dra på soppjakt er en gyllen anledning til å utforske skogen samtidig som dere er på utkikk etter velsmakende skatter. Man trenger ikke å være eksperter på sopp for å kjenne igjen de vanligste sortene – start med steinsopp, kantarell og piggsopp, og styr unna alt som får deg til å tvile.

Et hett tips er å laste ned den smått geniale appen Digital soppkontroll (iPhone/Android). Her finner du ikke bare informasjon om hvor du kan finne soppen og hvilken sopp du bør plukke, her kan du også sende inn et bilde til soppkontrollørene for rask tilbakemelding på om soppen er giftig eller ikke. 

Hva med å gjøre identifiseringsarbeidet til en morsom oppgave for barna?

Bilde som viser tre ulike funksjoner i soppkontroll-appen.

Slik kan du dele data med familien

I høstferien flokker mange nordmenn til hytta – med mobilen i sekken. Men når hele familien er samlet på ett sted, er det gjerne også et must med mye mobildata. Du vil gjerne vite hvordan du kan sikre hele familien god tilgang når dere er på tur.

Nysgjerrig på hvordan? Les mer om de enkleste måtene å dele mobildata på.

5. Quiz it up!

Høstferien er en perfekt tid for noen runder quiz – enten i bilen eller når familien samles i stua på en gråværsdag.

Den norske quiz-appen Kahoot (iPhone/Android) har på rekordtid rukket å bli en moderne klassiker både i klasserom og i de tusen hjem. Her kan både små og store lage egne høstferiequizer, da gjerne med varierende vanskelighetsgrad – som alle kan være med på å svare på via hver sin mobil.

 «Quizappen» (iPhone/Android) fungerer akkurat som en god gammeldags quizbok med mange spennende kategorier og tusenvis av spørsmål tilpasset alle aldersgrupper. Du kan velge blant kategorier som historie, språk, film og serier, kjendiser, musikk og geografi.

 Du kan få to uker gratis, deretter er det en fast månedspris på 19 kroner etter prøveperioden.

6. Bli kjent med stjernehimmelen

Mørketida er over oss, men rett etter skumringen følger et uendelig antall lyspunkter på nattehimmelen. Over den samme himmelen ligger et usynlig system av bilder, motiver og historier, som alle er mulig å finne hvis du skjerper blikket litt. 

Et fint sted å starte kan være å laste ned appen Sky Guide. Ved å peke kameraet mot himmelen kan du blant annet finne konstellasjoner og kjente stjerner, og ved å zoome inn på skjermen kan du utforske ulike stjernesystemer. 

Du finner også datoer for hendelser på nattehimmelen, og kan lese siste nytt om verdensrommet. Last ned appen Sky Guide fra App Store

Sky Guide er dessverre kun tilgjengelig for iOS-enheter, men et nesten like godt alternativ for Android-brukere finner du i appen Star Chart på Google Play.

Bilde som viser gutt som holder nettbrett opp mot stjernehimmelen

Foto: Sky Guide / Fifth Star Labs

Bedre opplevelser med dekning i verdensklasse

Vi håper dere får nytte og glede av våre tips. Med mobilen på turen og Norges raskeste mobilnett, er mulighetene uendelige. Det bare fantasien som setter grensene, uansett hvor eller hvordan dere feirer høstferien.