Glem maset om DAB

Bruk mobilen som radio i stedet.
Nettradio like bra som DAB i bilen

Som første land i verden slukker Norge FM-båndet for radio. Inn kommer i stedet DAB+, som etter sigende skal gi bedre kvalitet på sendingene.

Om du har DAB-radio, vel å vite ... og får inn signalene.

Ekstern DAB-adapter

Det er allerede flere DAB-adaptere på markedet som kan kobles til bilens anlegg. Disse har i den siste tiden gått unna som varmt hvetebrød, men kvaliteten varierer.

NAF har testet seks av de mest vanlige på markedet, som koster mellom 799 til 1899 kroner. I tillegg kommer gjerne mye arbeid med monteringen.

Radio på mobilen

NRK Radio-app

Slik ser NRKs radio-app ut. Legg merke til at du kan hoppe tilbake i tid med "buffer"-knappen, samt 15 sekunder bakover om du gikk glipp av noe.

Om du ikke har eller ønsker DAB i bilen, er det ingen krise. De fleste har nemlig med seg mobilen i bilen, og med den kan du strømme radio over nettet i minst like god kvalitet som DAB.

For å teste hvor godt nettradio via mobilen fungerer i forhold til DAB på veien, kjørte DinSide fra Oslo til Bergen og tilbake. På veien til Bergen ble det hørt på NRK Radio via mobilnettet, mens det ble hørt via DAB på hjemreisen.

Begge veier ble alle stopp i lydstrømmen notert ned underveis ... og kort oppsummert kom den mobilbaserte løsningen best ut.

Nettet gir større mangfold

Ved å høre på ting via mobilen er du ikke lenger bundet opp til de radiosendingene du måtte få inn via bilanlegget. I tillegg til egne apper fra norske radiostasjoner, har du også tredjeparts radio-apper som lar deg ta inn mange tusen radiokanaler fra inn og utland. I tillegg kommer appene fra musikktjenester som Tidal og Spotify, samt mange tusen podcaster og lydbøker fra inn- og utland.

Hva koster mobilradio?

Om du er bekymret for kostnaden knyttet til strømming av radio via mobilnettet, er det mest sannsynlig uten grunn.

Å strømme radio over mobilen koster langt minde enn du mest sannsynlig ville brukt på å bytte ut radioene dine.

Egen bilmodus

... men husk å ikke se for mye på mobilskjermen - øynene skal være på veien. Appen TuneIn Radio har en egen bilmodus som viser deg bare det nødvendigste.

Så lenge du har et mobilabonnement med nok data, skal det gå helt fint å høre på radio (eller andre ting) over mobilen i bilen. Om du skulle trenge litt ekstra data på en langtur, er det lett å kjøpe ekstra data – noe du enkelt også kan gjøre via Mitt Telenor-appen.

Hvordan kobler du til?

Mange moderne biler har et stereoanlegg med Bluetooth-støtte. Dermed kan mobilen kobles trådløst til bilen, og du kan spille av radioprogrammer, musikk eller annet via fra mobilen til anlegget.

Har ikke anlegget ditt Bluetooth-støtte, kan de hende at du kan koble mobilen til via en ledning – enten fra hodetelefonutgangen til en eventuell AUX-inngang, eller med datakabel til en USB-inngang om dette støttes. Med sistnevnte vil også mobilen lades underveis.

For å unngå å ta blikket unødvendig mye fra veien, bør du ha en mobilholder (for eksempel denne) som kan settes fast på dashboardet eller frontruten.

Populært på Online.no nå: