Glem maset om DAB

Bruk mobilen som radio i stedet.
Nettradio like bra som DAB i bilen

Som første land i verden har Norge nå startet jobben med å slukke FM-båndet for radio. Inn kommer i stedet DAB+, som etter sigende skal gi bedre kvalitet på sendingene.

Om du får dem inn, da. Problemet for flere nordmenn er nemlig at de ikke har DAB-radio i bilen, eller at det ikke er DAB-signal der de kjører. Eventuelt begge deler. Hvis du ikke har en radio som støtter DAB+ i bilen – noe NAF anslår gjelder rundt to millioner norske biler – fortvil ikke. 

Ekstern DAB-adapter

Det er allerede flere DAB-adaptere på markedet som kan kobles til bilens anlegg. Disse har i den siste tiden gått unna som varmt hvetebrød, men kvaliteten varierer.

NAF har testet seks av de mest vanlige på markedet, som koster mellom 799 til 1899 kroner.

– Det merkes at dette er en forholdsvis «ung» produktgruppe. Løsningene virker lite gjennomtenkt, og få av dem framstår som gode, trafikksikre og permanente valg, skriver NAF – som også trekker frem kabelrotet fordi enheten må ha strøm og en antenne som må monteres i vinduet. I tillegg må du regner med å punge ut mellom 3000 og 4000 for alt (inkludert montering).

Radio på mobilen

NRK Radio-app

Slik ser NRKs radio-app ut. Legg merke til at du kan hoppe tilbake i tid med "buffer"-knappen, samt 15 sekunder bakover om du gikk glipp av noe.

Ifølge DinSide er det ingen krise om du hverken har DAB i bilen eller ønske å investere i en ekstern adapter. De fleste har nemlig med seg mobilen i bilen, og med den kan du strømme radio over nettet i minst like god kvalitet som DAB. For å teste hvor godt nettradio via mobilen fungerer i forhold til DAB på veien, kjørte DinSides journalist fra Oslo til Bergen og tilbake. På veien til Bergen ble det hørt på NRK Radio via mobilnettet, mens det ble hørt via DAB på hjemreisen. Begge veier ble alle stopp i lydstrømmen notert ned underveis.

Journalisten opplevde at DAB-signalene ble borte mellom 40 og 45 ganger, spesielt i tunnelene – og da hovedsakelig på Vestlandet. Ettersom DAB er direktesendt radio, innebærer slike pauser at man går glipp av hva som blir sagt i sendingen mens signalet er borte.

Med nettradio oppsto det også noen pauser i sendingen der det ikke var god nok mobildekningen, totalt mellom 30 og 40 pauser på noen sekunder hver. Ettersom nettradio kan bufre sendingene, altså mellomlagre dem, går man imidlertid ikke glipp av sendingen, som fortsetter der den slapp før pausen. Og du kan strømme radio i mange år før det begynner å nærme seg prisen for å bytte ut radioene dine.


Nettet gir større mangfold

Ved å høre på ting via mobilen er du ikke lenger bundet opp til de radiosendingene du måtte få inn via bilanlegget. I tillegg til egne apper fra norske radiostasjoner, har du også tredjeparts radio-apper som lar deg ta inn mange tusen radiokanaler fra inn og utland. I tillegg kommer appene fra musikktjenester som Tidal og Spotify, samt mange tusen podcaster og lydbøker fra inn- og utland.

Via disse appene (se faktaboka for mer informasjon) kan du høre på akkurat det du måtte ønske, fra hele verden, uansett hvor sær smak du måtte ha innen radio, musikk eller bøker.

Hva koster mobilradio?

Om du er bekymret for kostnaden knyttet til strømming av radio via mobilnettet, er det mest sannsynlig uten grunn.

På bilturen DinSide gjennomførte Oslo-Bergen, ble det brukt 568MB på åtte timer. I NRKs radio-app kan du velge mellom to kvalitetsinnstillinger, der den med lavest kvalitet bruker 60MB og den høye kvaliteten bruker 90MB per time.

Om du tar utgangspunkt i Telenors mest populære abonnement, FRIHET 5 GB, tilsvarer én time strømming med lavest kvalitet 4,80 kroner, mens en time med høyest kvalitet kommer på 7,20 kroner.

På en iPhone med iOS versjon 8 eller høyere bufres også inntil 15 minutter, mellom 15-22,5 MB. Forskjellige tjenester kan kreve ulik mengde data, men de aller fleste nettradiokanaler og strømmetjenester er tilpasset for lytting på farta.

Egen bilmodus

... men husk å ikke se for mye på mobilskjermen - øynene skal være på veien. Appen TuneIn Radio har en egen bilmodus som viser deg bare det nødvendigste.

Så lenge du har et mobilabonnement med nok data, skal det gå helt fint å høre på radio (eller andre ting) over mobilen i bilen. Om du skulle trenge litt ekstra data på en langtur, er det lett å kjøpe ekstra data – noe du enkelt også kan gjøre via Mitt Telenor-appen.

Hvordan kobler du til?

Mange moderne biler har et stereoanlegg med Bluetooth-støtte – det er dette som gjør det mulig for mobilen å koble seg trådløst til bilens høyttalere for handsfree-bruk. Når mobilen er koblet opp mot bilen, kan du også spille av musikk eller annet via samme trådløse oppkobling.

Har ikke anlegget ditt Bluetooth-støtte, kan de hende at du kan koble mobilen til via en ledning – enten fra hodetelefonutgangen til en eventuell AUX-inngang, eller med datakabel til en USB-inngang om dette støttes. Med sistnevnte vil også mobilen lades underveis.

På lange turer kan det nemlig være smart å ha med en billader til mobilen, så du ikke går tom for strøm underveis – eventuelt en bærbar lader. Husk også at det er forbudt å taste og surfe på mobilen mens du kjører. For å unngå å ta blikket unødvendig mye fra veien, bør du ha en mobilholder (for eksempel denne) som kan settes fast på dashboardet eller frontruten.

Populært på Online.no nå: