Søk
Meny

Ekstreme hastigheter da Telenor kjørte Norges første 5G-test

– Jeg gleder meg til fremtiden, sa samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen – før han  trykket på knappen som tok oss alle et stort steg inn i nettopp fremtiden.

Ministeren var mandag morgen invitert til Telenor Fornebu for å sette i gang den første, historiske live-testen av 5G-nettet i Norge. Bare millisekunder etter at knappen var trykket ned, kunne de tilstedeværende bevitne mobildata overført med en hastighet på over 70 gigabit per sekund.

Dette er hastigheter vi i dag bare kan drømme om på det eksisterende mobilnettet, der de fleste surfer med hastigheter tilsvarende en promille av det 5G-testen leverte.

Når vi vet at dagens 4G-hastigheter allerede er lynraske, gjerne kjappere enn de fleste har på bredbåndet hjemme, er det lett å bli forbløffet. Gang så dette opp med 1000, og det åpner seg muligheter for fremtidens mobilkommunikasjon vi knapt har begynt å ane omfanget av.

– Denne teknologien er en viktig del av fremtiden. Det berører ikke bare dem som er opptatt av teknologi, men også alle andre som forventer av at ting bare skal fungere. Derfor ser vi 5G som en enorm mulighet, sa Solvik-Olsen.

Fra én G til en annen

5G-testen ble gjennomført i et lite rom på Telenor Fornebu, der teknikere fra Telenor og samarbeidspartner Huawei hadde jobbet med å rigge til utstyret i en ukes tid. Selve overføringstesten ble gjennomført mellom to terminaler som opererte på 70 GHz-båndet, noe som er en betraktelig høyere frekvens enn dagens frekvenser på opptil 2,6 GHz i byområdene.

Veien hit har imidlertid tatt adskillig lengre tid, med investeringer hittil på over seks milliarder dollar gjennom seks år.

– Vi i Telenor setter vår lit til å tilby det beste nettet til våre kunder. De forventer de høyeste hastighetene, samt den beste kvaliteten og kapasiteten. Selv om vi står midt oppi 4G-utrullingen, vet vi at det kommer en ny «G» cirka hvert tiende år – og da begynner tiden å bli moden for den femte «G»-en, sa administrerende direktør Berit Svendsen i Telenor.

Hun fortalte at Telenor planlegger en mulig lansering av 5G-nettet i Norge i 2020.

– 5G er en stegvis utvikling fra 4G. Vi kommer fortløpende til å utvikle nettet vårt, via 4G+ og 4G++, på vei mot 5G. Det er fortsatt mange milepæler igjen mot en mulig utrulling i 2020, blant annet er det ennå ikke satt noen endelige standarder for 5G-nettet, sa Svendsen.

De første offentlige testene av 5G-nettet vil sannsynligvis starte i løpet av 2018.

– Telenor har som mål å være aller først med lansering av 5G i Norge. Frem til dette skjer, ønsker vi å ta med alle på ferden for å vise mest mulig av hva teknologien kan tilby, fortalte Svendsen.

Sigve Brekke, Ketil Solvik-Olsen og Berit Svendsen står sammen med en selvkjørende buss og en tilkoblet drone – begge deler en viktig del av 5G-fremtiden.

Sigve Brekke, Ketil Solvik-Olsen og Berit Svendsen står sammen med en selvkjørende buss og en tilkoblet drone – begge deler en viktig del av 5G-fremtiden.

Kan dele opp nettet

Hva er det så man trenger slik ekstrem kapasitet til?

– 5G kommer til å gi oss mange nye muligheter. Det er en teknologi som sterkt reduserer svartiden i nettet, noe som er kritisk for mange applikasjoner og bruksområder. I tillegg kan man koble til mange flere enheter, og alle disse får tilgang på langt høyere fart, sa teknologidirektør Magnus Zetterberg.

En annen fordel med 5G-nettet, er muligheten til å dele opp nettet til å håndtere forskjellige funksjoner. Dette kalles skiveinndeling, eller slicing på engelsk.

– Dermed kan én del av nettet forbeholdes for eksempel nødkommunikasjon, mens andre deler kan håndtere tingenes internett, vanlig nettrafikk, tv-sendinger og så videre. Hver av disse delene kan også ha forskjellige egenskaper, noe som ivaretar både robusthet og sikkerhet i nettet, sa Zetterberg.

Kombinasjonen av høye overføringshastigheter, tilnærmet null forsinkelse og muligheten til å dele opp nettet etter bruksområde, er nøkkelen til en rekke svært spennende muligheter. Et vanlig eksempel på dette er hvordan selvkjørende biler dermed kan gjøres langt mer trygge i trafikken, ettersom sensordata for eksempel kan overføres mellom en bil og en server i sanntid – uten at annen nettrafikk «kveler» overføringen.

Med 5G kan det bli mulig å utføre en fjernkirurgi, mener lege Naeem Zahid.

Med 5G kan det bli mulig å utføre en fjernkirurgi, mener lege Naeem Zahid.

Kirurgiens internett

Også Naeem Zahid, Telenors nyansatte kirurg, var på plass på demonstrasjonen for å snakke om hvordan 5G kan revolusjonere helseindustrien.

– I dag har vi rundt 60 sykehus i Norge med en eller annen form for kirurgisk beredskap. Dette tallet kommer til å gå ned de neste årene, og dermed oppstår det et gap mellom sykehus og pasient, sa Zahid.

Han mener at dette gapet dekkes med robotkirurgi. Det er i seg selv ikke noe nytt fenomen, men med 5G kan teknologien løftes til nye høyder – han har selv kommet opp med begrepet «Internet of Surgery».

– Se for deg at kirurgen sitter på St.  Olav eller et annet stort sykehus, mens pasienten ligger på sitt hjemsenter. Med 5G kan kirurgen operere på pasienten via internett, ved hjelp av for eksempel AR-briller og store datamengder overført i sanntid, sa Zahid og fortsatte:

– Slik kan kirurgen flytte på vev uten forsinkelser i overføringen, samtidig som taktil tilbakemelding gjør det mulig å kjenne forskjell på mykt og hardt vev – hundrevis av kilometer unna. Og med muligheten for skiveinndeling av trafikken, kan man være sikkert på at tilkoblingen ikke faller ut midt i operasjonen.