Søk
Meny

En ny hverdag med 5G. Hvordan er livet langt ute i havgapet?

St.hansfeiring på Mausund

GOD DIGITAL INFRASTRUKTUR: Både innbyggere og turister kan nyte godt av 5G-nettet, uavhengig av hvor de befinner seg på øya.

Hvordan tror du livet til mausundværinger er, langt ute i Norskehavet? Jo, de ser på Netflix, gamer i sanntid, har hjemmekontor med Teams, bruker internett på skolen og nyter lynraskt 5G – uansett hvor de befinner seg. Hvordan er det mulig?

Langt ute i havgapet utenfor trøndelagskysten ligger Mausund. Det er et tettsted og en øygruppe i Frøya kommune, men også et stort fiskevær. Forbindelsen til fastlandet er hurtigbåt og ferje. Det bor ca.180 innbyggere der – en av dem er Hege Larsen Sørgård.

Hun driver den populære Gårdsøybrygga sammen med mannen Håvard, og hun priser seg lykkelig for at Telenor har trått til for det vesle øysamfunnet og har bygd ut full dekning med 5G.

Håvard med mobil på Gårdsøybrygga

GÅRDSØYBRYGGA: Hege Larsen Sørgård og mannen Håvard strevde lenge med dekningen på Gårdsøybrygga, men med 5G fra Telenor ble det en lykkelig løsning.

Sjekk Telenors utbyggingsplaner for 5G >

Det er en ny hverdag som åpner opp for mange muligheter, men tiden før var definitivt litt mer strevsom, forteller Hege:

– For oss var det litt frustrerende med bare «nesten» Internett i serveringslokalet og i leilighetene til gjestene våre. Vi testet ulike ting og prøvde på flere måter å få signaler ned til brygga, men det ble med bare nesten.

God dekning er verdt å kjempe for

Hege og Håvard ga seg imidlertid ikke, og fikk hjelp av sønnen til å sette opp antenner mellom huset deres og brygga. Ved hjelp av et Google Mesh-system fikk de da såpass bra signaler at de kunne stå på brygga, helt oppe ved veien, og holde mobilen høyt og få inn Netflix.

Håvard var også til god hjelp de gangene han lå med fiskeskøyta på brygga – for den hadde Internett.

5G-masten på Mausund sørger for en ny hverdag med 5G

5G-MASTEN FRA TELENOR: Mausund er en øygruppe som ligger helt ute i havgapet utenfor trøndelagskysten. Øya fikk 5G fra Telenor allerede i 2021.

Så da den var ved kai, kunne gjestene surfe på telefonene sine uten å bruke mobildata.

Mye ståhei og krumspring for nesten ingenting kanskje? Og det så enda mørkere ut da Hege i tillegg klarte å rote det til med antenneløsningen … Men i løpet av denne tiden hadde Telenor fått ting på plass – og da var det ikke noe nøling fra familien som hadde kjempet så hardt for raske og stabile signaler:

– For noen måneder siden kjøpte vi to av de største pakkene med Trådløst Bredbånd fra Telenor. En til å ha hjemme og en til brygga, og selvsagt med 5G. Så nå er det den beste hurtigheten vi har hatt på internett noensinne her. Det er helt fantastisk.

Hvordan er 5G-dekningen der du bor? Sjekk dekningskartet her >

5G åpner opp en ny verden

At 5G fra Telenor gjør ting mye enklere, kan også rektoren på skolen bekrefte. Nina Mathissen forteller at de har fiber på selve skolen, men at elevene har iPader som de tar med seg hjem etter skoletid:

– iPaden fungerer i praksis som lærebøkene deres. De har jo med den hjem og får fullt utbytte av det raske nettet. Da vet vi at de har den dekningen som trengs for at alt skal gå sømløst.

Hun legger også til at hun er veldig glad for satsningen på 5G:

– Jeg ble jo litt stolt da Telenor valgte å satse på Mausund. Det er jo også et distriktspolitisk element i dette. 5G gjør det lettere å kunne jobbe og gå på skole her. Vi er knyttet til omverden og kan nå alle raskt og effektivt.

Rektor Nina Mathissen foran skolen

TAKKNEMLIG FOR 5G: Rektor Nina Mathissen mener 5G bidrar positivt til arbeidslivet på øya.

I tillegg synes hun det er deilig å ikke være nødt til å bruke tid på reise. Hun og de andre lærerne deltar ofte på digitale møter i Frøya kommune, i kompetansenettverk og på andre arrangementer som har med skolejobben å gjøre. Nå slipper hun å dra inn til fastlandet og kan heller koble seg opp på Teams og være til stede digitalt, uten at det blir noe dårligere opplevelse av det.

– 5G gir en veldig bra opplevelse. På møter er det nesten som å sitte i samme rommet. Det er veldig bra kvalitet – og det er en stor fordel.

Fiskevær på Mausund

MAUSUND: Øya er særlig kjent for stort fiskevær og storslåtte naturopplevelser.

Men det er ikke bare hjemme som innbyggerne på Mausund merker en forskjell. De nyter også godt av 5G-nettet når de beveger seg rundt på øyene og når de er ute i båtene sine. Et lynraskt 5G-nett kommer også godt med når antall mennesker på Mausund øker drastisk i de travle sommermånedene.

Å by på god digital infrastruktur betyr mye når turtistene skal snappe, ta selfies, strømme, surfe og ellers oppføre seg som de vanligvis pleier med mobilen.

Alt du trenger å vite om 5G >

Game i sanntid og slå resten av (den virtuelle) verden

Kan metaverset (fremtidens internett, der det digitale og virkeligheten smelter sammen) komme til Mausund? Helt klart. Med 5G er de klare for den nye virtuelle virkeligheten. Driveren av Havna Kafé, Anne Sofie Botnan, forteller at både yngstesønnen og eldstesønnen nå har fått mer fart i gamingen, enten det er Fortnite eller FIFA:

To gutter gamer over 5G på gutterommet

GAMING PÅ GUTTEROMMET: Sønnene til driveren av Havna Kafé, Anne Sofie Botnan, gamer både FIFA og Fortnite over det nye 5G-nettet

– Det er merkbart bedre forhold for gaming, det er helt klart. Det virker også som om de er fornøyde med strømmingen. Det blir litt skjermtid, for å si det sånn.

Mer tid til hverandre

Men selv om enda bedre dekning og mye raskere mobilnett kan bety enda mer tid foran en skjerm, er det i hvert fall sånn på Mausund at mange faktisk også får mer tid til hverandre. Møter kan gjøres unna på Teams eller Zoom, avtaler kan følges opp uten å måtte reise inn på fastlandet, og hverdagene blir sånn sett roligere.

Tiden kan brukes til fordel for hjem og familie, og det blir mindre stress.

En ny hverdag takket være 5G, helt enkelt!