– Det er klart de må få skryte litt med en selfie

Også i år sikret Telenor 4G-dekning for deltakerne i Skarverennet. Men det var nære på …
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen sørget også i år for 4G-dekning under Skarverennet

I overkant sterkt vind truet «vårens vakreste eventyr» 22. april – men det stoppet verken tusenvis av skigåere eller Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen.

– Over flere år har Telenor vært en viktig samarbeidspartner for Geilo IL, som arrangerer Skarverennet. Vi rigger hvert år til midlertidige repeatere, som sørger for mobildekning i store deler av nasjonalparken – der infrastruktur i stor grad er ikke eksisterende, sier Amundsen.

Blåste nesten bort

I år så det imidlertid lenge mørkt ut for både skirenn og dekning.

Mastene er midlertidige under Skarverennet

Dekningen i løypene ble sikret med fem midlertidige repeatere, som ble satt opp for anledningen.

– På torsdagen makset vi vindmålingene våre på 27 sekundmeter. Så det var uforsvarlig å ferdes ute enten det var for å gå på ski eller rigge utstyr, sier Amundsen.

Han satt imidlertid helt klar, og hadde også i år alliert seg med en lommekjent entreprenør med mange års fartstid, i tillegg til flere andre medhjelpere.

– Klarsignalet for rennet kom 04.30 lørdag morgen, og allerede klokka 05.00 startet arbeidet med å rigge opp de fem midlertidige repeaterne.

Disse står på sleder, spredt gjennom løypa, og forsterker mobilsignalene til områder som ellers ikke har dekning. Dermed er 4G-signalet sikret i 90 prosent av traseen for Skarverennet.

– Må få skryte litt

– Dette er noe som settes stor pris på ikke bare av frivillige og hjelpemannskapet, men også de mange tusen skiløperne som ønsker å dele øyeblikket på sosiale medier, sier Amundsen, og legger til:

– Det er klart at deltakerne i Skarverennet må få skryte litt med en selfie, slik de kjemper seg gjennom denne vinden!

Utover å kunne ringe med telefonen, er det også flere som har behov for å sjekke noe på nettet underveis.

– Vi ser jo at bruken av mobilt bredbånd øker ganske kraftig. På Finse kunne jeg se at dekningen var god både for tale på 2G, og data på 4G. Faktisk var det et par av områdene som opplevde litt trang kapasitet, og det kommer vi da til å utvide til neste år.

4G til folket

Det er ikke bare under Skarverennet at Bjørn Amundsen og resten av Telenor har jobbet hardt for å bedre dekningen.

Utstyret snødde nesten ned i stormkastene

Vinden holdt på å ta knekken på hele skirinnet - men løyet heldigvis i tide til at snøen kunne børstes av utstyret.

– Det er en ganske formidabel plan vi har holdt på med de siste tre årene, og målet vårt står jo fortsatt fast: At alle de stedene som har 2G skal få 4G, sier Amundsen bestemt.

Han kan fortelle at 97,9 prosent av landets befolkning har tilgang på 4G der de bor.

– Dette er det største løftet Telenor noengang har gjort, og vi jobber nå videre for at alle skal få god dekning og høy fart der de bor, jobber og ferdes.

Jobber hardt for å møte forventningene

Selv om det byr på mange utfordringer å bygge ut dekningen gjennom et landstrakt land, i all slags vær, er det spesielt én utfordring Amundsen synes er tøff:

– Forventningene folk har til nettet vårt øker dramatisk hele tiden. Nå holder det ikke lenger at man kan sende et bilde, men folk forventer at det skal være mulig å livestreame video fra et arrangement over mobilnettet.

Dette er heldigvis noe dekningsdirektøren ser på som en kjærkommen utfordring.

– Nettopp fordi våre kunder forventer å kunne jobbe over 4G på pendlerbussen, om de ønsker, bruker jeg hele arbeidstiden min – over 200 reisedøgn over hele landet – for å bedre Telenors dekning.

Og han har ikke tenkt å gi seg med det første.

– Målet vårt er 99,8 prosent, og da har jeg enda 0,2 prosent å gå på. Og da begynner vi såvidt å lukte på 5G. Så vi skal få nok å gjøre i årene som kommer!

Populært på Online.no nå: