Søk

Online.no

Meny

Slik får du maks fart i 4G-nettet

Smarte tips til deg som vil bruke mobilnettet fullt ut.

Som Telenor-kunde surfer du på verdens raskeste mobilnett.

Med rekordhastigheter tilgjengelig over 4G+ og 4G++, er det også greit å være sikker på at du får utnyttet farten fullt ut.

Her er noen tips som gir deg best mulig surfehastighet på mobilen:

Har du riktig mobil?

De fleste har nok fått med seg at man må ha en mobil som støtter 4G for å kunne surfe på 4G-nettet.

Det ikke alle vet, er at det også er forskjell på disse 4G-telefonene – og at det bare er modellene som støtter såkalt Cat. 9 eller høyere som har tilgang på de høyeste hastighetene som er tilgjengelig via 4G+ og 4G++. Sistnevnte har en teoretisk toppfart på imponerende 450 Mbit/s!

HØY HASTIGHET: Spesielt med nye mobiler – som Huawei P30 Pro – vil du kunne oppnå svært raske surfehastigheter med 4G+ og 4G++.

– Du kommer langt med bare vanlig 4G. Men aller best hastighet får du med 4G+ og 4G++, sier mobilarkitekt Petter Aglen i Telenor Norge i vår sak om mobilhastighet «for dummies».

Skal du være sikker på at du har tilgang på de høyeste hastighetene i nettet, bør du derfor dobbeltsjekke at din neste telefon støtter de nyeste nettverksstandardene.

Bedre dekning = raskere fart

Grunnen til at det er mulig å surfe med stadig høyere hastigheter på mobilen, er fordi data sendes på flere 4G-frekvenser i Telenors nett.

Her kan du se snittet for hvor rask nedlastingshastighet Telenors mobilbrukere opplevde i Speedtest fra Ookla i siste kvartal 2016.

RASKEST: Telenor har det raskeste mobilnettet i verden, ifølge Speedtest fra Ookla.

Disse ulike frekvensene har forskjellige egenskaper. Lavere frekvenser når lenger og trenger lettere gjennom vegger i hus. Høyere frekvensbånd har på sin side høyere kapasitet og kan dermed levere mer data på kortere tid – men når ikke like langt og stoppes lettere av hindre.

I Telenors nett er det flere ulike kombinasjoner som er tilgjengelige, og disse gir ulik maksimal hastighet. 1800 MHz- og 2600 MHz-båndene kan for eksempel kombineres i flere båndbredder og gi en teoretisk hastighet på 450 Mbit/s – men for å bruke disse samtidig, trenger du altså en moderne telefon som støtter 4G++.

Ettersom de høyeste hastighetene kommer via de høyeste frekvensene (som ikke når like langt), betyr dette også at du surfer kjappest om du ikke er for langt unna en basestasjon – og ikke er gjemt bak massive hindringer.

Hva bremser egentlig farten?

Mange som bor i moderne hus har gjerne opplevd at mobilsignalene ikke er like gode overalt i huset.

Riktignok er mange av disse problemene blitt løst med WiFi Tale, som lar deg ringe og sende SMS over det trådløse nettet – selv om du ikke har mobildekning.

Likevel kan det være greit å vite at materialer som solid betong, glinsende metallfasader og energiglass dekket med et tynt transparent metallbelegg er ekstra vanskelige å trenge gjennom for mobilsignaler.

Også utendørs kan både massive bygninger i bybildet eller kupert terreng ellers bidra til at farten ikke når helt til topps, ettersom mobilen da hovedsakelig fanger opp signaler fra de lavere frekvensbåndene.

Mange på samme tid = kø

Telenor har de siste årene bygget ut 4G-nettet med god nok kapasitet til at alle mobilbrukere kan forvente høye hastigheter døgnet rundt.

Likevel er det ikke til å komme unna at det kan oppstå litt «kø» når mange mobilbrukere skal sende mye data gjennom samme linje til samme tid.

Dette kan igjen påvirke hvor raskt det går når du surfer. Som regel er kapasiteten så god at du neppe vil merke noe til denne køen ved vanlig bruk. Men om du måler surfehastigheten din, vil du gjerne kunne se at du oppnår høyere hastigheter på tider av døgnet der det ikke er like mange om beinet.

Bedre dekning til fjells og vanns

I dag forventer mange å kunne være like godt tilkoblet nettet på hytta eller i båten som hjemme, og sikrer seg derfor med en mobil bredbåndsruter som gir superrask tilgang på 4G+-nettet for opptil ti personer via et lokalt WiFi-nett.

Takket være Telenors dekningsløft i 4G-nettet, opplever stadig flere hytte- og båteiere at de har bedre hastigheter i ferien via 4G-nettet, enn de har med bredbåndet hjemme. Likevel kan enkelte oppleve at mobilen eller bredbåndsruteren kan miste litt dekning enkelte steder. Kanskje er terrenget litt ulendt?

Heldigvis er det enkelt å styrke dekningen med en ekstern TS9-antenne. Dette kan være en retningsbestemt antenne, som kan gi noe bedre resultat om du vet hvilken retning senderen står i. Såkalte rundtstråleantenner plukker på sin side opp signaler i 360 grader.

Begge deler fås kjøpt med varierende styrke (målt i dB) i elektronikkbutikker – husk bare å montere antennen høyt for best effekt.

Derfor kan du forvente høy fart i Telenors mobilnett:

  • Telenor har verdens raskeste mobilnett, ifølge målinger gjennomført av Speedtest-appen fra Ookla.
  • Som Telenor-abonnent kan du nå forvente fart på mobilen på opptil 100 Mbit/s, men også høyere hastigheter vil være oppnåelig dersom forholdene tilsier det.
  • Fart er viktig fordi mobilnettet er en delt ressurs. Hvis all trafikk kan ekspederes så raskt som mulig, blir det plass til flere i nettet og alle får en bedre mobilopplevelse.
  • Telenor har nå bygget ut 4G-dekning over nesten hele landet, med en befolkningsdekning på 99,7 prosent.
  • Telenor bygger alltid basestasjonene med flere frekvenser, noe som gir bedre kapasitet, høyere hastighet og mer stabile surfeopplevelser.
  • Telenor har desidert flest basestasjoner i Norge – faktisk over 2000 flere basestasjoner enn noen andre.

Kilder: Ookla, Finnsenderen.no