Søk
Meny

Tipsene du trenger for en trygg båtsommer

Jente i båthavn. Slik får du en trygg båtsommer

Havner du i en nødsituasjon vil disse rådene kunne hjelpe deg.

Planlegger du båtferie i sommer, enten langs kysten eller på en av de store, flotte innsjøene vi har? Dette må du tenke på.

Før du reiser bør du ta en sjekk om du har alt du trenger – spesielt når det gjelder sikkerhetsutstyr. For havner du i en nødsituasjon på sjøen, er det viktig at du har mulighet til å varsle om hjelp så fort som mulig. 

Heldigvis er det god mobildekning mange steder langs kysten og langt ut på sjøen, så husk alltid å ta med mobilen. Men, på steder hvor det er mer begrenset med dekning, kan du med en VHF (nødradio) raskt kommunisere med Kystradioen eller med andre båter i nærheten for å få hjelp.

Nordmenn dropper grunnleggende sikkerhetsutstyr

Mange nordmenn kjøper båter til flere hundre tusen kroner, men investerer ikke alltid i grunnleggende sikkerhetsutstyr.

Blant de cirka 1 000 000 fritidsbåtene i Norge, er bare 33 000 av dem registrert med VHF-lisens og har offisielt kallesignal fra Telenor kystradio.

En VHF, lisens og sertifisering koster ikke mye i forhold til sikkerheten det gir. En VHF-radio gir deg trygghet når du ferdes på sjøen – ikke bare når du er i nød, men også i det daglige. De fleste ulykker skjer i kystnære farvann og nært land.

Med både VHF-radio og mobiltelefon om bord i båten, er du ekstra godt sikret og har det du trenger for sikkerhetskommunikasjon og bredbånd.

Familie i båt. Skal du feriere mye i båt i sommer, er det viktig å sørge for at du har alt du trenger av sikkerhetsutstyr.

VÆR SIKKER PÅ SJØEN: Skal du feriere mye i båt i sommer, er det viktig å sørge for at du har alt du trenger av sikkerhetsutstyr.

Slik hjelper Kystradioen deg

Selv om du får hjelp på sjøen ved å ringe Kystradioen via mobiltelefon, når du bare en mottaker av gangen, og det tar gjerne litt lenger tid å få gitt beskjed til de rette instansene. I en nødsituasjon er dette dyrebare minutter.

Derfor vil det i en nødsituasjon være bedre å kommunisere over en VHF-radio. Der foregår all kommunikasjon på åpne kanaler, hvor alle hører alle. Et nødkall (Mayday/DSC) via radioen går altså direkte til kystradiostasjonene, i tillegg til at alle andre båter med VHF i nærheten også kan høre deg. Det gjør at du som mulig nærmeste båt kan få eller gi raskest mulig hjelp.

For å kunne bruke en VHF-radio, trenger du et SRC-sertifikat (opplæring i bruk av VHF-radio), VHF-lisens (abonnement) og en VHF-radio. Her kan du lese mer om hva du trenger for å komme i gang.

Sikre deg grunnleggende sikkerhetsutstyr før sommerens båteventyr. Se vår nettbutikk her.

Har du en VHF med nødknapp (DSC) og GPS, trenger du bare å trykke på nødknappen for at kystradiostasjonene og andre båter med VHF i nærheten automatisk mottar en detaljert nødmelding om hvor du er og hvem du er.

VHF-radioen kan også brukes til å kommunisere med venner og kjente over arbeidskanalane – selv om mobiltelefonen er langt bedre egnet til private samtaler.

Har du spørsmål om Telenor Kystradio? Få svar på de vanligste spørsmålene her.

God dekning der du er

For å kunne bruke mobilen akkurat slik som vi ønsker i ferien, er god dekning og nok data viktig. Når du ligger til lands, har Telenor god dekning langs hele kysten, og det samme gjelder for deg som skal feriere på de store innsjøene i Norge. 

I dag tilbyr man 4G til 99,9 prosent av befolkningen, og utbyggingen fortsetter – slik at du alltid skal kunne bruke mobilen til akkurat det du vil, der du er. I tillegg pågår 5G-utbyggingen for fullt over hele landet, og i løpet av første halvår i 2024 vil Telenor ha et landsdekkende nett i verdensklasse. Her kan du lese mer om 5G.

Bruk mobilen akkurat som hjemme

Husk også at vi gjerne bruker mer mobildata når vi er på tur og ikke har tilgang til WiFi – enten det er for å dokumentere ferien, dele opplevelser, se filmer, lese nyheter, følge med på fotballkamper eller for å få se siste episode av favorittserien. Da er det godt å ikke trenge å tenke på hvor mye data du bruker.

Med mobilabonnementet Next kan du få ubegrenset data, og du kan selv velge hastighet på abonnementet ditt. Les mer om mobilabonnementet Next.

Vi ønsker deg en god og trygg sommer – både på land og til havs!

Mann med mobil på stranda. I dag er vi vant til å nesten alltid ha både god dekning og nok data – og sommerferien er ikke et unntak.

GOD DEKNING DER DU ER: I dag er vi vant til å nesten alltid ha både god dekning og nok data – og sommerferien er ikke et unntak.

Visste du at …

  • Kystradiostasjonene og Norges Maritime nødnett drives av Telenor Kystradio, og dekker hele Norges kyst til nord for Svalbard, samt langt ut til havs. Telenors Kystradio er Hovedredningssentralenes «ører» til sjøs.

  • Kystradiooperatørene er trent i å bistå deg og dine i en nød- og assistansesituasjon og kommuniserer parallelt med søk- og redningsenheter som for eksempel redningsselskapenes fartøy, eller redningshelikopter. 

  • Årlig får mellom 5000 og 6000 fritids- og yrkesbåter hjelp gjennom Telenor Kystradio, og sommermånedene juni, juli og august er de travleste.