Søk
Meny

Enkle tips til en tryggere påske

Kjersti Løvik i Røde Kors gir sine tips til en tryggere påske.

Påske er høysesong for snøskred og ulykker i fjellet. Har du med deg mobilen på tur, kan den være med på å redde liv, men det er likevel Fjellvettreglene som er det viktigste.

Vi har tatt en prat med Kjersti Løvik i Røde Kors om hva man bør tenke på før man legger ut på langtur.

– Fortell oss, Kjersti, hvordan ser påskeforholdene ut i år, er det grunn til å være redd for snøskred under årets påske?

– Ja, definitivt. Vi har det som heter vedvarende svakt lag, og det vil si at det svake laget ligger under snøen, og det blir da ikke borte før snøen går. Det er viktig å huske at man ikke nødvendigvis får et forvarsel før det går et skred, så man må være påpasselig. Men samtidig, du må ikke være redd for fjellet selv om det går mange skred nå, det er veldig lett å unngå å bli tatt.

Fjellvettreglene

1. Planlegg turen og meld fra hvor du går

2. Tilpass turen etter evne og forhold

3. Ta hensyn til vær- og skredvarsel

4. Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer

5. Ta med nødvendig utstyr for å kunne hjelpe deg selv og andre

6. Ta trygge veivalg

7. Bruk kart og kompass

8. Vend i tide, det er ingen skam å snu

9. Spar på kreftene og søk ly om nødvendig

– Hva er ditt beste tips til dem som skal ut på tur i påsken?

– Det er Fjellvettreglene. De er oppskriften på hvordan man skal planlegge, og gjennomføre, en sikker og fin tur på fjellet.

Mobilen er også viktig å ha med på tur, hvorfor det?

– Det er viktig av andre årsaker enn at man skal kunne poste fine bilder på Facebook. Det er viktig fordi man kan melde ifra hvis det skulle skje noe. Det er en ekstra sikkerhet.

– Hvis uhellet først er ute, hvordan unngår man å få panikk?

– Mitt beste tips for å unngå panikk er jo å forberede seg. Før man legger ut på tur bør man gå gjennom hvor man har tenkt til å gå, hvilke situasjoner som kan oppstå, og hva man gjør internt i gruppa hvis noe skulle skje.

– Det er lurt å fordele oppgaver på forhånd, også barn kan bistå med små ting. Bare det å vite hvor matpakken ligger i sekken, kan være en god oppgave for barn å hjelpe til med. Man burde også lære seg hvilket telefonnummer man skal ringe om noe skulle skje. Er man godt forberedt føler man seg automatisk tryggere, alle sammen.

– Hva er det viktig å pakke med seg?

– Du må alltid ha med deg nok mat, slik at du har noe igjen når du kommer hjem, for da har du nok hvis noe skulle skje. Du må også ha med deg ekstra klær som du ikke tar opp av sekken på en vanlig tur. Det er også lurt å ha fulladet batteri på mobilen, og nødlader i sekken.

Hvem?

  • Kjersti Løvik
  • Leder for Landsråd Hjelpekorps
  • Hjelpekorpser i 13 år
  • Bor i Stjørdal
  • Beste påsketips: Fjellvettreglene
Innsatsleder Kjersti Løvik i Røde Kors.

Innsatsleder Kjersti Løvik i Røde Kors.

– Dere i Røde Kors bruker en tjeneste som heter RescueMe, kan du fortelle litt om den?

– RescueMe ble utviklet av aktive hjelpekorpsere. Det er en fantastisk teknologisk løsning som har vært med på å redde liv. Den gjør at vi i Røde Kors, Hovedredningssentralen, AMK og politiets operasjonssentraler har muligheten til å spore mobilen din, og vite akkurat hvor du befinner deg.

– Hvordan fungerer det i praksis?

– Du trenger ikke laste ned en app før du drar på tur. Hvis du er meldt savnet sender vi deg en melding, og hvis du trykker «ja» på at du vil bli funnet, så sporer vi telefonen din ved bruk av GPS-teknologi. Vi sender den samme meldingen hvis du selv melder ifra om at du har gått deg bort, eller det har skjedd en ulykke. Det er viktig å påpeke at du må være i stand til å trykke på meldingen du mottar av oss, for at vi skal finne deg på denne måten.  

– Men det er også viktig å være klar over at selv om denne løsningen finnes, og vi kan finne ut akkurat hvor du er, så vil det ta tid. Derfor er det viktig å tenke på hva du har med i sekken slik at du ikke blir kald mens du venter.

– Dekning og strøm på mobilen er vel også viktig?

– Ja, dekning er kjempeviktig for at du skal få meldt ifra hvor du er, og de at vi skal kunne finne deg ved bruk av RescueMe. Dessverre er det fortsatt store fjellområder som er utenfor dekning, og da er det den gode, gamle regelen om å vite hvor du er, og å ha med seg kart og riktig utstyr, som gjelder. Men hvis man mister dekning, og er i stand til det, anbefaler jeg at man går og leter etter dekning.

– Siden man aldri vet hvor lenge man blir ute, er det viktig å spare batteri på mobilen. Jeg anbefaler å sette mobilen i strømsparemodus, og ha færrest mulig apper gående, når man legger ut på tur. Man bør også tenke på at kulden kan påvirke batteriet.

–  Det er også en annen grunn til at dekning er viktig. Hvis været er dårlig, og du må grave deg ned, kan det føles som en ekstra trygghet å ha telefonkontakt med hjelpesentralen underveis.

– Men påske er jo ikke kun skredfare, men også masse fint. Hvordan er det for Røde Kors å møte påskeglade skifolk på fjellet?

– Det er det beste som finnes! Vi ønsker jo at folk skal komme ut, og vi hjelper jo heller til med et gnagsår - det er mye hyggeligere opplevelse, enn å lete i skred. Også håper vi at folk bruker den fantastiske naturen som de har, og bruker den med vett.

– Jeg ønsker jo ikke at det skal gå flere folk i skred, så det er viktig å tenke på at turen ikke er over før du har kommet deg helt hjem. Det kan like godt være nedoverbakkene på slutten av en lang tur som kan føre til uhell.

Og hva med deg, får du påskeferie i det hele tatt?

– Jeg får en liten blanding. Den første halvdelen skal jeg ha med familien på fjellet, kose meg med ski, og forhåpentligvis knallfint vær med mye snø – for det er fortsatt mye snø i fjellet. Og på slutten av påsken skal jeg være Hjelpekorpser.

– Hva er det som driver deg til å stå på år etter år?

– Jeg elsker jo å være ute, da - det er jo noe av det beste som finnes. Men også samfunnsnytten til Røde Kors er viktig for meg, særlig det å kunne gi pårørende svar, og spesielt hvis vi kan gi det beste svaret om at vi har funnet personen - og de skal kunne få fortsette å få leve sammen. Det å se hvor fortvilende det er å savne noen, det er en drivkraft i seg selv altså.

– Er det en redningsaksjon du husker ekstra godt?

– Ja. Vi var på søk, det var leteaksjon etter en pappa som var savnet - og som hadde vært borte en hel natt. På formiddagen dagen etter, skulle laget mitt lete gjennom et skogsområde med mye vann, bekker, gjørme, og ganske tett kratt. Vi kom ganske raskt til et lite tjern, kanskje ti meter i diameter, og vi delte oss og gikk på hver vår side av det lille tjernet. Den delen av laget jeg var på kom til en bekk, og på den andre siden av bekken så ligger det et menneske, som er helt gråhvit i ansiktet, ligger helt stille, og som tydelig har ligget der lenge. I alle fall den morgenen, hvis ikke natten igjennom. Tanken om at dette ikke har gått bra melder seg umiddelbart hos alle sammen, og vi melder inn at vi har gjort et funn. Samtidig, mens vi nærmer oss, vi er kanskje fem meter unna, så ser vi at vedkommende rører på øynene sine. Det var det eneste tegnet vi så til liv.

– Hvordan gikk det med ham?

 – Han overlevde, og lever i beste velgående i dag, men den opplevelsen sitter veldig sterkt. Om han hadde levd videre om vi ikke hadde gjort funnet, om vi ikke hadde vært ute og lett - det er ikke godt å si, men han hadde da altså ligget ute hele natta i den gjørma.

 – Hvis vi hadde hatt RescueMe den gangen, og han hadde vært i stand til å trykke på den knappen, så hadde vi nok funnet han tidligere. Så det viser jo hvor viktig teknologi, mobil og dekning kan være.

Les mer om RescueMe her.