Søk
Meny

Nå får isbjørnene 5G

Fremtidens supernett er på plass blant is-breer og -bjørner. Alle foto: Einar Jenssen

Fremtidens supernett er på plass blant is-breer og -bjørner. Alle foto: Einar Jenssen

Nå starter Telenor verdens nordligste 5G-testing! Målet er å lære mest mulig om den nye teknologien – før det nye supernettet skal lanseres i Norge i 2020.

– Svalbard er et utstillingsvindu for ny teknologi, og illustrerer på mange måter fremtidens smartby. Derfor er det helt naturlig at vi åpner en 5G-pilot nettopp her, sier Petter-Børre Furberg, administrerende direktør i Telenor Norge.

Svalbard har en veldig viktig rolle i Telenors 5G-utbygging. Her får man virkelig testet 5G under ekstreme forhold. Det arktiske landskapet med isbreer, fjell og fjorder og det spesielle tundraklimaet skaper unike forutsetninger for å eksperimentere, utforske og lære mest mulig om det nye supernettet.

Svalbard har allerede en stor fordel

Til forskjell fra Fastlands-Norge har Svalbard allerede koblet seg av det gamle kobbernettet. I dag er det hundre prosent fibertilgang på øya, noe som gir langt bedre internetthastighet.

– Svalbard ligger allerede langt foran resten av landet både innenfor bredbånds- og mobilteknologi. Nå som vi også bygger ut 5G, vil Svalbard virkelig kunne demonstrere hvordan teknologi kan transformere fremtidens byer, sier Furberg.

Telenors 5G-pilot vil omfatte testing av både bredbånd over 5G og 5G-mobiltelefoner.

Telenors 5G-pilot vil omfatte testing av både bredbånd over 5G og 5G-mobiltelefoner.

På fastlandet vil det ikke være mulig å ha like høy grad av fiberutbygging som på Svalbard. For de som bor i spredtbygde strøk på fastlandet, vil 5G være et svært godt alternativ til kobbernettet.

– Vi trenger erfaring fra pilottestingen før vi går videre med 5G som et alternativ for fastnettsbredbånd, sier Furberg

Uante muligheter

Telenor har store ambisjoner med 5G fremover, og nå ser direktør Furberg frem til å komme i gang med pilotprosjektet:

– Vi starter i det små, og vil utvide piloten til å omfatte svært interessante bruksområder på sikt. Det lynraske mobilnettet har uante muligheter. Dette blir en spennende tid for innbyggerne på Svalbard, og ikke minst oss i Telenor.