Søk

Online.no

Meny

Telenor har verdens raskeste mobilnett – dette betyr det for deg

Telenor hastighetsmåling Ookla

Tallene fra Ookla er klare: Ingen surfer kjappere i verden enn Telenor-brukerne.

Tallenes tale er klare: Telenor ble kåret som det raskeste mobilnettet i hele verden.

– Vi er veldig ydmyke og stolte over at Ookla før sommeren konkluderte med at Telenor har det raskeste mobilnettet i hele verden. Det er nok et bevis for hvor bra surfeopplevelser våre kunder kan forvente seg på mobilen, sier Ole Andreas Ræstad, markedssjef dekning for Telenor Mobil. 

Resultatet som plasserte Telenor øverst på pallen, er basert på målinger foretatt med hastighetsappen Speedtest by Ookla gjennom hele andre kvartal 2018.

Verdens raskeste mobilnett 2018 Telenor Ookla

Ekte målinger fra ekte brukere

– Det ble gjennomført rundt 125.000 slike fartsmålinger i Norge i denne perioden. Det som gjør disse testene ekstra verdifulle, er at det er Telenor-kundene selv som tester farten – under de faktiske forholdene de bruker mobilen i. Det er ekte målinger av ekte brukere, over hele landet, sier Ræstad.

Det er deretter snittfarten fra alle disse målingene, som deretter blir sammenlignet med tallene fra andre operatører over hele verden.

– Totalt er det snakk om mange millioner målinger, i nesten alle land i verden. Når vi tenker på at de norske mobilbrukerne bor i et land med masse fjell og daler, blir vi ekstra stolte, sier Ræstad.

– Har satt standarden

Doug Suttles, administrerende direktør i Ookla, sier følgende om resultatet:

– Når man tenker på antall mobilnett som eksisterer på ulike kontinenter, ikke minst nettverkene spredd over hele planeten, er det en svimlende prestasjon å bygge verdens raskeste mobilnett. Telenor Norge har satt standarden andre teleoperatører bør strebe etter.

Resultatet av mange års innsats

Det ligger med andre ord mye hard innsats bak de høye hastighetene i Telenors mobilnett. 

– Det er 25 års jobb som har gjort at vi har klart å få til dette. Norge er sannsynligvis et av de vanskeligste landene i verden å bygge ut et mobilnett i. Likevel har det alltid vært viktig for oss at hele landets befolkning skal få tilgang på en best mulig mobilopplevelse, sier Ræstad.

Fruktene av denne innsatsen kan dagens Telenor-kunder merke spesielt godt på flere områder:

Mer fart = bedre surfeopplevelse

Vi nordmenn forventer å «alltid» ha dekning: Mobilen skal kunne brukes til det vi vil, der vi er. Det er først når ting ikke fungerer optimalt at vi reagerer.

Enten mobilnettet skal brukes til å streame video, TV, film eller musikk, laste ned vedlegg på mailen eller surfe på nettet – det er lite som er mer irriterende enn å måtte vente på at ting skal laste ferdig eller at streamingen hakker.

– Samtidig som mobilene blir mer og mer avanserte, krever også videotjenestene mer kapasitet for å levere bedre bilder. Og denne utviklingen vil bare fortsette. Derfor må vi hele tiden investere i og bygge ut nettet, så vi alltid kan være i forkant på vegne av kundene våre, sier Ræstad.

Han forteller at fart og dekning og ser alfa og omega for bedriftskunder, som ofte er avhengige av å laste ned eller sende større datamengder.

– Skal dagens bedriftskunder få jobben gjort, er de avhengige av godt nett og gode dataforbindelser – uansett hvor de befinner seg.

Strømmingen stopper aldri opp

– I forhold til andre land, har vi sannsynligvis flere basestasjoner per innbygger enn noe annet land. Og når vi bygger ut disse, ønsker vi ikke å gi noe «kvasi-dekning», sier Ræstad og utdyper: 

– Mastene våre bygges alltid med 4G, og med minst to frekvenser – i det siste stadig oftere tre og fire. Dette gir 4G+ og 4G++ i stort monn, noe som igjen gjør det mulig å surfe med ekstreme hastigheter på mobilen.

Ikke minst fører bruken av flere frekvenser til at flyten i nettet går bedre, selv når mange bruker mobilen samtidig. Stikkordet her er god kapasitet: Alt flyter bra, selv når «alle» skal se en viktig fotballkamp på samme tid. Enten det skjer hjemme, i byen, på hytta eller på tur.

– Det å bygge et godt nett med flere frekvenser kan sammenlignes med å bygge gode motorveier – da kan alle kjøre fort, uten flaskehalser, sier Ræstad.