Her er Airbnb-vertenes beste tips

Ved å leie ut et rom eller en leilighet, kan du tjene penger på hjemmet ditt. Men les dette først.
Hannes leilighet

Hjem til leie: Leiligheten til Hanne Sundsli ligger sentralt til på St. Hanshaugen i Oslo, og koster under 2000 kroner natta. På Airbnb kan du velge mellom leiligheter i alle størrelser og prisklasser. Foto: Privat

Mer enn 8000 norske boliger skal nå ligge ute på Airbnb – møteplassen på nettet for å finne privat overnatting. Bare i Oslo er det mer enn 3200 utleiere, ifølge Aftenposten.

Blant dem er Hanne Sundsli, som flere ganger har leid ut leiligheten sin på St. Hanshaugen i Oslo – der hun bor sammen med sin samboer, to barn, og familiens hund.

– Vi har det som en unnskyldning for å stikke til fjells, sier hun til Online.no. 

Når det kommer inn en forespørsel og det passer, kan de med andre ord tjene penger på hjemmet – samtidig som de selv får et avbrekk utenbys.

Overnattingskonge uten å eie et rom

Hanne Sundsli

Unnskyldning: Hanne Sundsli ser det som en anledning til å dra på fjellet når det kommer inn tilbud om å leie boligen i Oslo. Foto: Linda Krabberød

Totalt skal over 40 millioner mennesker nå ha prøvd Airbnb. Det startet i 2008, og deres verter tilbyr husrom i hele 34 000 byer, fordelt på mer enn 190 land.

Uten at de eier et eneste hotellrom, har Airbnb-gründerne dermed skapt en av verdens desidert største aktører innen overnatting.

På nettet eller i Airbnb-appen kan du bla i tilbud med bilder og informasjon om pris og fasiliteter. Ikke minst kan du lese andre brukeres anmeldelser og erfaringer fra stedet.

Tilbudene spriker fra enkle rom til hele luksusboliger, og leieperioden fra én natt til flere måneder. Det handler ikke nødvendigvis om å spare penger: Mange opplever at det å bo privat gir en unik og personlig opplevelse, til forskjell fra strømlinjeformede hoteller.

– Kan ikke være redd

– Vår leilighet er relativt høyt priset. Så det er ofte etablerte par som tar turen, sier Sundsli.

Hun møter alltid gjestene sine på sentralbanestasjonen, og viser dem litt rundt i byen.

– Det er viktig å være hyggelig å gi et godt inntrykk. Og så kan en ikke gå rundt og være så redd, sier hun.

Verten kan selvsagt akseptere eller avslå potensielle gjester, og det har hendt ved et par anledninger at Sundsli har gitt avslag.

– Vi bor i et etablert strøk, så vi sørger for at det ikke blir en «partykåk». Det var for eksempel en helg der det var en stor fest i Oslo og vi fikk mange henvendelser, da unngikk vi det – for at det ikke skulle bli et sted hvor folk kom for et nachspiel, sier hun.

Selv om de overlater leiligheten sin til mennesker de aldri før har møtt, har hun aldri hatt en dårlig erfaring med dem som har kommet.

– Det har vært et stort aldersspenn på gjestene, men de har til felles at det utelukkende har vært superbra folk. De har forlatt leiligheten akkurat som den var da de kom, og med et par av dem kunne en ikke se at det hadde vært noen der engang.

Bilde fra Hannes leilighet

Leier ut: Denne leiligheten på St. Hanshaugen i Oslo er en av mer enn 3000 tilbud for privat overnatting i hovedstaden gjennom Airbnb. Foto: Privat

Må oppføre seg

En grunn til at dette fungerer, er at en får igjen for å oppføre seg på Airbnb.

Trygghet og tillit skapes gjennom tjenestens toveis tilbakemeldingssystem, der både gjester og vertskap kan gi hverandre «anmeldelser», som samles opp på brukerprofilen og gir en poengscore.

– Tjenesten er bygd opp på en slik måte at folk trenger en god anmeldelse, og da er alle ivrige på å gjøre et så godt inntrykk som mulig, forklarer Sundsli.

Og om det skulle oppstå tvister, har Airbnb gode ordninger for slike situasjoner. Selv om det er privat utleie, finnes det nemlig noen som sitter på toppen og tar kontroll.

Her er Hannes beste Airbnb-tips:

  • Ta gode bilder slik at leiligheten ser så fresh og riktig ut som mulig.
  • Sett av litt tid til å snakke med gjestene idet de kommer, for å få en slags relasjon. Da vil de oppføre seg bedre.
  • Jeg pleier å for eksempel sette frem flaske vin. Hvis en gjør sånne ting blir gjestene kjempeglad, og en får også veldig gode anmeldelser tilbake.
Airbnb-steder til utleie i Oslo

Alltid et rom: Det er enkelt å søke etter steder å sove, i alle prisklasser, på Airbnb. Det fungerer både på turer du har planlagt i lang tid, eller når du brått trenger et sted å overnatte.

Populært på Online.no nå: