Nå kan du tjene penger på tingene du ikke bruker

Samler verktøyet ditt støv?
Hva med å leie ut verktøyet?

«En drill brukes kun 12 minutter i sin livslengde.»

Dette er påstanden som møter deg på den nye, norske tjenesten Leieting.no.

Som navnet antyder, kan du her leie ut ting du ikke bruker så mye – og selvfølgelig leie ting du ikke har behov for å kjøpe selv.

Eie vs. leie

– Nordmenn har i mange år vært opptatt av å eie ting, selv om de ikke nødvendigvis bruker dem så mye. Det kan virke som det har vært en generasjonsgreie – som nå er i endring, sier Christer Hansen Eriksen, med-gründer i Leieting.no.

Han peker på det Innovasjon Norge-sjef Anita Krohn Traaseth nylig uttalte om dagens oppvoksende generasjons manglende behov for å eie.

– De har ikke nødvendigvis de samme ambisjonene rundt det å eie ting, men er mer opptatt av opplevelser. Det er ikke om å gjøre å ha størst bilde på flatskjermen, men heller ha mange bilder av ting man har opplevd, sier Eriksen.

Mange ting der ute

Gründerne bak Leieting.no

Vokser raskt: Bjørn Reidar Ur (til venstre) og Christer Hansen Eriksen står bak Leieting.no sammen med Thomas Sunde Nielsen og Kim Frostad Røen (ikke avbildet). Foto: Leieting.no

Samtidig er det en god ting for både Leieting og oss alle at det er mange der ute som eier ting de ikke bruker hele tiden.

– Det betyr jo samtidig at det blir lettere å få leid ting du trenger. Det er ikke sånn at tre driller i hele Oslo dekker hele behovet, vi trenger mange flere for å oppnå et nødvendig volum, sier Eriksen.

Han omtaler Leieting som «hyperlokal» delingstjeneste:

– Det er det stikk motsatte av Airbnb, der du gjerne leter etter ting som er langt unna. Akkurat som med Nabobil er mye av vitsen at du skal slippe å reise byen rundt for å hente det du skal leie – da hadde mange falt av lasset.

Trygt og sikkert

Alle har hørt historier om lånte ting som ikke kommer tilbake i rett tid … og kanskje heller ikke i samme stand som de ble lånt bort i.

– Du hadde sikkert fått låne en drill om du gikk bort til naboen og spurte. Men hva om noe skjedde med den? Dessuten er det ikke alltid like stas å gå rundt og føle at man skylder naboen noe, sier Eriksen.

Han kan fortelle at brukerne setter pris på at tjenesten setter en trygg ramme rundt leieforholdet.

– Alt er forsikret, og alle transaksjonene skjer med kort via tjenesten. Dessuten kan du se hvilke erfaringer andre har hatt med både den som skal leie og den som leier ut, sier Eriksen.

Med over 2500 registrerte brukere siden lanseringen for bare et par måneder siden, skulle man tro at de allerede hadde erfaring knyttet til konflikter. Men, nei:

– Selv om vi har tatt høyde for det, har vi faktisk ennå ikke opplevd at noen ikke har levert tilbake tingen de har leid.

Alt mulig rart

Ting til leie på Leieting.no

På Leieting finner du både smått og stort, til både kort- og langtidsleie.

Det er tydelige sesongvariasjoner, vi ser for eksempel at fjellpulker og ski er utrolig populært i disse dager. Det er også mange som vil leie tilhengere, sier Eriksen.

Søker man rundt på tjenester, finner man (selvfølgelig) mange driller for mellom 50 og 250 kroner per dag – men du kan også leie alt fra droner for noen hundrelapper til et jetfly på hjul (!) til 1400 kroner per døgn.

Eriksen forteller at det ikke er tilfeldig at de bruker nettopp drillen som et kroneksempel, ettersom dette er en ting mange har, men kanskje ikke bruker så ofte.

– For mange vil kanskje tjenesten bli mer aktuell straks vi snakker om mer spesialisert verktøy som pussemaskiner eller en motorsag – som man vet man kanskje bare trenger én gang?

Rask utvikling

Gründerne bak Leieting.no har virkelig fått merke at delingsøkonomi er i vinden. Eriksen kan fortelle at ordet «delingsøkonomi» halvveis ut i januar er blitt nevnt mer i mediene i år enn noen gang før.

– Det er vel ingen som kan påberope seg lang fartstid blant de norske delingstjenestene, men for vår del har det gått over all forventning. Vi hadde aldri trodd at det skulle gå så bra, så fort, sier Eriksen.

– Det som skiller suksessene fra de du aldri hører om, er timing. Sånn sett har vi truffet blink – det hadde bare gått en måned fra vi lanserte til vi satt i rundbordsmøter med finansministeren for å diskutere delingsøkonomi.

Leieting-gründerne kom på ideen for to år siden – på en tid der tjenester som Airbnb ifølge Eriksen «fortsatt var for spesielt interesserte.»

– På denne tiden i fjor begynte vi å teste ut ideen på små Facebook-grupper for bytting og sånt, og ble møtt med såpass stor interesse at vi valgte å følge det opp.

Må vokse raskt

Denne raske veksten i både brukertall og volum er ifølge Eriksen alfa og omega for en delingstjeneste.

– Man må vokse raskt for at det skal svinge, tjenesten kan ikke bare tikke og gå. Vi har klart å dekke hele Norge på bare to måneder, noe vi både er stolte og ydmyke av.

Selv om det vokser, er vi fortsatt inne i en tidlige fase for delingsøkonomien både i Norge og internasjonalt, sier han:

– Vi må se på denne trenden i et femårsperspektiv. På den tiden tror jeg det vil ha skjedd mye med hvordan vi forholder oss til det å eie kontra det å leie.

Populært på Online.no nå: