
Ikke alle Facebook-annonser og konkurranser er til å stole på.
– Dette er noe folk må få vite om. Det har faktisk konsekvenser å like, dele og kommentere. De tror det bare er helt uskyldig, men det gir penger i kassa til svindlerne.
Det forteller sikkerhetsekspert i Datahjelperne.no Jørund Heimholt, som over en periode på flere år har holdt øye med hvordan svindlere utnytter falske sider på Facebook til å lure folk.
Han har spesielt fokusert på hvordan svindlere utnytter kjente merkevarer til å lokke til seg folk som i god tro håper å vinne ting eller få ekstremt gode tilbud.
Vinn iPhone! Virkelig?

Sikkerhetsekspert i Datahjelperne.no, Jørund Heimholt.
– Svindlerne bygger først opp sider ved hjelp av kommentarer, likes og delinger. Når de har fått nok av dem, poster de et kjempetilbud på populære produkter – for eksempel iPhone, Mac eller Samsung-telefoner, forteller Heimholt.
For å få dette tilbudet, må du gjerne abonnere på en mobiltjeneste som i verste fall kan koste deg 500-600 kroner i måneden.
- I tillegg kan betalingsinformasjonen din videresendes, og du kan oppleve å få tilsendt enda mer spam. Folk håper å vinne, men de bidrar egentlig bare til at svindlerne tjener penger fordi de ikke skjønner at «likes» har en verdi, sier sikkerhetseksperten.
I følge Heimholt er slike firmaer gjerne basert i utlandet, og det kan gjøre det svært vanskelig å få igjen pengene du har tapt. Har du oppgitt kortinformasjon din, må du raskest mulig kontakte banken og få sperret kortet.
Slik avslører du svindelen
Falske Facebook-sider som svindler deg på denne måten, har ifølge Heimholt en rekke felles kjennetegn. Her er noen av dem:
- De kopierer den originale siden med bilder, tekst og innhold.
- Svindelsiden er ofte bare en dag gammel.
- De kopierer 2 til 5 Facebook-poster for å fremstå som troverdig. Disse sidene har ingen noen historie som går over mange år slik ekte sider har.
- De har maksimalt 400-500 likes. De originale merkevarene har minst 20 000 likes, kanskje opp mot 500 000 likes.
- Sidene vil alltid være opprettet som ett samfunn, ikke som en bedrift.
- De lover bort alt fra å tømme butikken, til å vinne kjente merkevarer fra Apple, Samsung eller kjente klesmerker.
- De skriver ofte NO, Norge eller Norway bak firmanavn.
- De ber deg ofte kommentere med spesielle ord. Da kan de søke deg opp, og samle navnet ditt i store svindeldatabaser.
Heimholt forteller også at falske sider ofte bryter Facebooks regler ved å be deg dele og tagge venner. Firmaer har nemlig kun lov til å oppfordre deg til å like og kommentere. Ber de deg gjøre andre ting, er det et tydelig tegn på at noe ikke stemmer.

Ved å sjekke et par punkter, avslører du raskt om Facebook-siden er falsk eller ikke.
Kjennetegn på legitime sider
Heimholts klare råd er at du bør være nøye med å kildesjekke. Tenk deg godt om og vurdere skikkelig før du deltar i en konkurranse eller tar imot et tilbud.
Dette er typiske kjennetegn på at en side er ekte:
- Den har mange tusen likes.
- Den er verifisert av Facebook, og du ser en blå √ ved siden av navnet. Falske sider vil skrive dette tegnet som vanlig tekst.
- Den har en lang historie, og du vil kunne bla deg langt ned på siden.
- Den er registrert som ett firma på Facebook.
- Den kan vise til egen hjemmeside.
- Den kan vise til kontaktinfo som mail og telefonnummer.
Hvordan kan dette skje?
Du lurer kanskje på hvordan Facebook kan la dette skje uten å gripe inn, men Heimholt har en god forklaring:
– Facebook har jo blitt så stort at jeg tror de har problemer med å håndtere datamengden. Vi snakker om 2 milliarder aktive brukere. Hva slags kundesenter skal du ha for å håndtere det? Det er derfor de jobber med intelligente løsninger som skal fange dette opp fortere enn i dag. Men kommer det alvorlige tilfeller som kan få negative konsekvenser for Facebook, tar de nok tak i det fort.
Det beste du kan gjøre når du oppdager slike svindelforsøk, er å rapportere det. Det gjør du ved å trykke på «Mer»-knappen på siden, markere «Den er svindel» og så trykke på «Fortsett». Da får Facebook beskjed, og de får mulighet til å ta en nærmere titt på hva som foregår på siden.