Ikke la deg lure av falske Facebook-tilbud

Vi viser deg hvordan du avslører svindlerne.
Annonser på Facebook

Ikke alle Facebook-annonser og konkurranser er til å stole på.

– Dette er noe folk må få vite om. Det har faktisk konsekvenser å like, dele og kommentere. De tror det bare er helt uskyldig, men det gir penger i kassa til svindlerne.

Det forteller sikkerhetsekspert i Datahjelperne.no Jørund Heimholt, som over en periode på flere år har holdt øye med hvordan svindlere utnytter falske sider på Facebook til å lure folk.

Han har spesielt fokusert på hvordan svindlere utnytter kjente merkevarer til å lokke til seg folk som i god tro håper å vinne ting eller få ekstremt gode tilbud.

Vinn iPhone! Virkelig?

Jørund Heimholt

Sikkerhetsekspert i Datahjelperne.no, Jørund Heimholt.

– Svindlerne bygger først opp sider ved hjelp av kommentarer, likes og delinger. Når de har fått nok av dem, poster de et kjempetilbud på populære produkter – for eksempel iPhone, Mac eller Samsung-telefoner, forteller Heimholt.

For å få dette tilbudet, må du gjerne abonnere på en mobiltjeneste som i verste fall kan koste deg 500-600 kroner i måneden.

- I tillegg kan betalingsinformasjonen din videresendes, og du kan oppleve å få tilsendt enda mer spam. Folk håper å vinne, men de bidrar egentlig bare til at svindlerne tjener penger fordi de ikke skjønner at «likes» har en verdi, sier sikkerhetseksperten.

I følge Heimholt er slike firmaer gjerne basert i utlandet, og det kan gjøre det svært vanskelig å få igjen pengene du har tapt. Har du oppgitt kortinformasjon din, må du raskest mulig kontakte banken og få sperret kortet.

Slik avslører du svindelen

Falske Facebook-sider som svindler deg på denne måten, har ifølge Heimholt en rekke felles kjennetegn. Her er noen av dem:

 • De kopierer den originale siden med bilder, tekst og innhold.
 • Svindelsiden er ofte bare en dag gammel.
 • De kopierer 2 til 5 Facebook-poster for å fremstå som troverdig. Disse sidene har ingen noen historie som går over mange år slik ekte sider har.
 • De har maksimalt 400-500 likes. De originale merkevarene har minst 20 000 likes, kanskje opp mot 500 000 likes.
 • Sidene vil alltid være opprettet som ett samfunn, ikke som en bedrift.
 • De lover bort alt fra å tømme butikken, til å vinne kjente merkevarer fra Apple, Samsung eller kjente klesmerker.
 • De skriver ofte NO, Norge eller Norway bak firmanavn.
 • De ber deg ofte kommentere med spesielle ord. Da kan de søke deg opp, og samle navnet ditt i store svindeldatabaser.

Heimholt forteller også at falske sider ofte bryter Facebooks regler ved å be deg dele og tagge venner. Firmaer har nemlig kun lov til å oppfordre deg til å like og kommentere. Ber de deg gjøre andre ting, er det et tydelig tegn på at noe ikke stemmer.

Falsk Facebookside

Ved å sjekke et par punkter, avslører du raskt om Facebook-siden er falsk eller ikke.

Kjennetegn på legitime sider

Heimholts klare råd er at du bør være nøye med å kildesjekke. Tenk deg godt om og vurdere skikkelig før du deltar i en konkurranse eller tar imot et tilbud.

Dette er typiske kjennetegn på at en side er ekte:

 • Den har mange tusen likes.
 • Den er verifisert av Facebook, og du ser en blå √ ved siden av navnet. Falske sider vil skrive dette tegnet som vanlig tekst.
 • Den har en lang historie, og du vil kunne bla deg langt ned på siden.
 • Den er registrert som ett firma på Facebook.
 • Den kan vise til egen hjemmeside.
 • Den kan vise til kontaktinfo som mail og telefonnummer.

Hvordan kan dette skje?

Du lurer kanskje på hvordan Facebook kan la dette skje uten å gripe inn, men Heimholt har en god forklaring:

– Facebook har jo blitt så stort at jeg tror de har problemer med å håndtere datamengden. Vi snakker om 2 milliarder aktive brukere. Hva slags kundesenter skal du ha for å håndtere det? Det er derfor de jobber med intelligente løsninger som skal fange dette opp fortere enn i dag. Men kommer det alvorlige tilfeller som kan få negative konsekvenser for Facebook, tar de nok tak i det fort.

Det beste du kan gjøre når du oppdager slike svindelforsøk, er å rapportere det. Det gjør du ved å trykke på «Mer»-knappen på siden, markere «Den er svindel» og så trykke på «Fortsett». Da får Facebook beskjed, og de får mulighet til å ta en nærmere titt på hva som foregår på siden.

Se også Jørund Heimholts artikkel på Datahjelperne.no

Populært på Online.no nå: