Søk

Online.no

Meny

Slik setter du opp en barnesikker Google Play-konto

... så barnet kan glede seg over sin første Android-mobil.

Barn blir stadig dyktigere brukere av teknologi, og de får tidlig egen mobiltelefon eller tilgang til foreldrenes.

Men det medfører også utfordringer. De kan ende opp med å kjøpe apper (og ting i appene), bli eksponert for upassende innhold og risikere å gi fra seg sensitive personopplysninger.

Google gir deg muligheten til å begrense innholdet som er tilgjengelig for yngstemann i Google Play. Men enn så lenge kan du ikke gjøre dette fra din egen mobil, slik som iPhone-brukere kan med Familiedeling.

Følg med fra start

Når poden skal sette opp sin første Google-konto, er det lurt å hjelpe den med å komme i gang. Da er du trygg på at alt går riktig for seg, og du er med fra start når ungen skal lære å bruke mobilen.

Når en helt ny Android-mobil slås på, følger du enkelt et steg-for-steg-oppsett. Etter hver blir du bedt om å logge inn med en Google-konto. Velg da heller Opprett ny brukerkonto, skriv inn barnets navn, fødselsdato og kjønn.

Dere må nå opprette et passord for kontoen. Velg da ett dere kan huske sammen.

Følg instruksjonene og logg deg så inn med din egen Google-konto. Du må nemlig gi ditt samtykke når et barn under 13 år skal få egen konto.

Ikke egen app ... ennå

Her ligger Google altså et hakk bak sin argeste konkurrent. Apple har nemlig funksjonen Familiedeling, som gjør at foreldre kan administrere innstillingene for barnets Apple-ID fra egen mobil. Noe tilsvarende er ikke tilgjengelig for norske Google-brukere ... enn så lenge.

For å filtrere vekk upassende innhold fra Google Play, må du gå inn i Play-appen på barnets mobil, trykke deg inn i menyen øverst i venstre hjørne (de tre horisontale strekene) og bla ned til Innstillinger.

Der finner du Foreldrekontroll. Skru på. Nå må du opprette en pin-kode på fire siffer, og denne gangen bør du velge en barnet ditt ikke kjenner til. Denne må nemlig tastes inn for å gjøre endringer i Play-appen.

For ekstra trygghet, kan du også aktivere Krev autentisering for kjøp. Da må alt handlinger som krever betaling i Google Play, godkjennes av deg.

PEGI setter aldersgrenser for appene i Google Play ut i fra innholdet brukeren eksponeres for.

Filtrer upassende innhold

Når du har aktivert Familiedeling, kan du velge filtre for ulike typer innhold. Google Play forholder seg til systemet PEGI, som du kan lese mer om her. Kort sagt klassifiseres innholdet i aldersgrupper fra 3, 7, 12, 16 og 18 år, ut i fra innholdet appen eksponerer brukeren for.

Ved å definere et PEGI-nivå, vil barnet kun ha tilgang til apper som egner seg for den bestemte aldersgruppen. Du kan sette opp filtre for apper og spill, filmer, tv, bøker og musikk.

Lenke mellom barnet og deg

Men Google har ingen planer om å havne i bakleksa. I 2017 lanserte de Family Link, en app som kobler sammen barnas Google-kontoer med din egen. Den gir foreldre muligheten til å fjernstyre ulike innstillinger for barnas Google-konto.

Hvis barnet vil installere en ny app, for eksempel, får det beskjed om at det krever godkjennelse fra deg. Denne kan de videresende via Family Link eller Gmail, og du kan besvare den direkte fra mobilen din.

Family Link er ennå ikke tilgjengelig for norske Google-kunder – men den er nok rett rundt hjørnet. Før sommeren ble den tilgjengelig i hele EU, og nettsidene for Family Link er allerede tilgjengelig på norsk. Appen kan også brukes på Apple-telefoner.

Foto: Google

Flust av muligheter

Med Family Link kan du også forhindre deling av plasseringsinformasjon og se hvilke apper barnet bruker. Du kan begrense når barnet faktisk har tilgang til de ulike appene, fastslå maksimal skjermtid og når på døgnet appene kan brukes. Da er du trygg på at det ikke surfer etter leggetid.

I Family Link kan du også forhindre at barnet laster ned apper fra ukjente kilder. Dermed får brukerkontoen kun tilgang på apper Google går god for.

Når appen lanseres i Norge, får du god oversikt over barnets mobilbruk. Det blir opp til deg hvor mye du skal kontrollere, men det kan være lurt å legge opp en plan sammen med smårollingen.

Mange gode Android-mobiler

Android har et brukervennlig grensesnitt og fungerer godt mot Googles mange apper. I tillegg finnes det noe for en hver smak.

Samsung Galaxy A6 er en ny og rimelig råtass med stor skjerm og et godt kamera. Samsung har også Galaxy Xcover 4 som er midt i blinken for en aktiv pode: Den er vanntett og har fysiske knapper som gjør den enkel å bruke med hansker.

Og husk at hvis du kjøper mobil med SWAP får du også skjermforsikring med på kjøpet. Da betaler du kun en egenandel første gang uhellet inntreffer. Her kan det være mange tusenlapper å spare når poden skal ut i verden med egen Android-mobil.