Søk

Online.no

Meny

Slik setter du opp en barnesikker Apple ID-konto

... så barnet trygt kan bruke sin første iPhone.

I dag får de fleste barn tidlig egen mobiltelefon, eller tilgang til foreldrenes.

Ikke bare er det fint for barnet selv – foreldrene nyter også godt av å kunne kontakte poden etter skole eller fotballtrening.

Men de kan jo komme borti litt av hvert når de først får ansvaret for en iPhone. Heldigvis er det enkelt å sette opp en trygg og sikker Apple-ID for barn under 13 år.

Men kan ikke barnet bare bruke min Apple-ID?

Jo, det er selvfølgelig en mulighet. Men det vil medføre at dine e-poster, meldinger og Facetime-anrop også dukker opp på mobilen til barnet ditt. Lager du en egen Apple-ID til barnet, blir dere ikke plaget av hverandres aktivitet.

Det koster ingenting å opprette nye brukerkontoer, og med Familiedeling kan dere dele apper, bilder og musikk, uten å måtte laste ned eller betale dobbelt.

Og heldigvis kan du sette opp restriksjoner for barnets iPhone-bruk. Det skal vi gå gjennom litt senere, men først ...

De første barneskrittene mot ny brukerkonto

Det hele starter i nevnte Familiedeling. Gå først til Innstillinger, klikk på navnet ditt, deretter Familiedeling, Legg til familiemedlem og så Opprett en barnekonto.

Merk: Bruker du iOS 10.2 eller eldre, går du til innstillinger, velger iCloud og deretter Familie.

Neste steg er å fylle inn barnets fødselsdato. Du vil nå få opp personvernsvilkårene og vi anbefaler at du leser gjennom disse før du trykker Enig.

Du er nødt til å registere betalingsopplysninger for kontoen, men slapp helt av – du vil ha muligheten til forhindre barnet fra å handle uten ditt samtykke.

Følg stegene videre ved å angi barnets navn og opprett en Apple-ID. Deretter må du velge et passord og sikkerhetsspørsmål. Her lønner det seg å velge passord og svar både du og barnet kan huske.

Slå på Spør om kjøp slik at alle iTunes- og App Store-kjøp må godkjennes av deg før de går igjennom. Husk at du er ansvarlig for alle belastninger av bankkontoen din. Derfor er det lurt å ...

... Forhindre kjøp i apper!

Gå nøye gjennom innstillingene under Restriksjoner – også kjent som foreldrekontroll. For å aktivere Restriksjoner går du til Innstillinger, klikker deretter på Generelt og til slutt på Restriksjoner, slik at innstillingen står markert som «På».

Her oppretter du en sikkerhetskode som må tastes inn dersom innstillingene for Restriksjoner skal endres eller om innstillingen skal slås av. Dette bør være en kode barnet ikke kjenner til!

Videre kan du begrense hvilke applikasjoner barnet kan bruke. Vil du for eksempel at barnet ikke skal kunne surfe på nett – slå av Safari.

Merk deg at applikasjonene du slår av ikke slettes, de vil bare ikke dukke opp på hjemskjermen på barnets iPhone.

Deretter kan du begrense tilgang til iTunes Store, om brukerkontoen kan installere eller slette apper, eller om barnet har mulighet til å gjøre kjøp i appene.

Forhindre at barnet utsettes for upassende innhold.

Hva kan barnet se, høre og gjøre?

Vi er snart i mål nå, men det er som kjent veldig mye et barn kan komme borti når det slippes fri på internett.

Du har muligheten til å skåne barnet for upassende innhold og filmer, tv-programmer eller musikk med aldersgrense.

Under Tillatt innhold bestemmer du hvilket lands aldersgrenser Apple-ID forholder seg til. Du kan forhindre tilgang til musikk, podkaster og nyheter med upassende innhold, og hindre avspilling av filmer og tv-programmer med bestemte aldersgrenser. Det samme gjelder bøker og apper, og du kan også forhindre at Siri søker i innhold fra Google og Wikipedia.

Navigerer du deg fra Restriksjoner-siden og videre til Nettsteder, kan du også sørge for at iOS automatisk filtrerer innhold på nettsteder med voksent innhold. Eventuelt kan du definere bestemte nettsteder barnet har tilgang til.

Og sist, men ikke minst, personvern

Restriksjoner har en egen meny for Personvern. Her bestemmer du hvorvidt appene har tilgang til informasjon som er lagret på mobilen. Det kan være stedstjenester og tilgang til kontakter, kalender, bilder eller mobilens mikrofon.

Det er også lurt å ta stilling til hvorvidt barnet skal ha muligheten til å dele posisjonen til mobilen via Meldinger og Finn vennene mine.

Og et siste tips: Avgjør om barnet selv skal kunne gjøre endringer i ulike innstillinger. Under Tillat endringer, kan du begrenset brukerkontoens rettigheter til å endre innstillingene for kontoer, passord og bruk av mobildata.

iPhone 7 var den første vanntette Apple-mobilen.

iPhone perfekt for nybegynnere

Tar du disse forholdsreglene, kan en iPhone være en glimrende første mobiltelefon for de minste.

Toppmodellen iPhone X er nok for avansert – og ikke minst, kostbar – men flere av de eldre modellene holder fortsatt et veldig høyt nivå og passer bruksmønsteret til smårollingen.

iPhone 7 er vanntett, mens iPhone 6s er robust laget og tåler en støyt. Og mange er svært glad i designet til den populære iPhone SE. Den ser ut som iPhone 5, men innmaten er mer moderne.

Og kjøper du mobil med SWAP får du også skjermforsikring med på kjøpet. Da betaler du kun en egenandel første gang uhellet inntreffer. Det kan komme godt med når barnet har en egen iPhone i hånden.