Søk
Meny

Slik setter du opp en barnesikker Apple ID-konto

Sett opp en barnesikker konto til iPhone

... så barnet trygt kan bruke sin første iPhone.

I dag får de fleste barn tidlig egen mobiltelefon, eller tilgang til foreldrenes.

Ikke bare er det fint for barnet selv – foreldrene nyter også godt av å kunne kontakte poden etter skole eller fotballtrening.

Men de kan jo komme borti litt av hvert når de først får ansvaret for en iPhone. Heldigvis er det enkelt å sette opp en trygg og sikker Apple-ID for barn under 13 år.

Sett opp en sikker Apple-ID-konto for barn

Men kan ikke barnet bare bruke min Apple-ID?

Jo, det er selvfølgelig en mulighet. Men det vil medføre at dine e-poster, meldinger og Facetime-anrop også dukker opp på mobilen til barnet ditt. Lager du en egen Apple-ID til barnet, blir dere ikke plaget av hverandres aktivitet.

Det koster ingenting å opprette nye brukerkontoer, og med Familiedeling kan dere dele apper, bilder og musikk, uten å måtte laste ned eller betale dobbelt.

Og heldigvis kan du sette opp restriksjoner for barnets iPhone-bruk. Det skal vi gå gjennom litt senere, men først ...

De første barneskrittene mot ny brukerkonto

Det hele starter i nevnte Familiedeling. Gå først til «Innstillinger», klikk på navnet ditt, deretter «Familiedeling», «Legg til medlem» og så «Opprett en barnekonto».

Neste steg er å fylle inn barnets fødselsdato. Du vil nå få opp personvernsvilkårene og vi anbefaler at du leser gjennom disse før du trykker Enig.

Du er nødt til å registere betalingsopplysninger for kontoen, men slapp helt av – du vil ha muligheten til forhindre barnet fra å handle uten ditt samtykke.

Følg stegene videre ved å angi barnets navn og opprett en Apple-ID. Deretter må du velge et passord og sikkerhetsspørsmål. Her lønner det seg å velge passord og svar både du og barnet kan huske.

Slå på Spør om kjøp slik at alle kjøp må godkjennes av deg før de går igjennom (dette er slått på som standard for barn under 13 år). Husk at du er ansvarlig for alle belastninger av bankkontoen din.

Barnekonto på iPhone

Behold kontrollen over skjermtiden

Det kan være greit å ha en god dialog med barnet om hvordan – og når – det bør bruke mobilen og de mange kommunikasjonsmulighetene som er tilgjengelig i appene og på nett.

Men det kan også være greit å ha noen tydelige grenser, som barnet er nødt til å forholde seg til. Dette er noe du kan sette i Skjermtid, som du finner som et eget menyelement i Innstillinger-appen.

Under Familiedeling-området finner du navnet på barnet, og trykker du på dette får du opp en rekke muligheter for å begrense skjermtid generelt, på app-nivå, hvilken kommunikasjon som skal tillates – samt andre begrensinger knyttet til kjøp og personvern.

Styring av skjermtid på iPhone

Hva kan barnet se, høre og gjøre?

Vi er snart i mål nå, men det er som kjent veldig mye et barn kan komme borti når det slippes fri på internett.

Du har muligheten til å skåne barnet for upassende innhold og filmer, tv-programmer eller musikk med aldersgrense.

Under Innstillinger > Skjermtid > [Barnets navn] > Innhold og personvern kan du bestemme hvilke aldersgrenser og type innhold som skal være tillatt for barnet. Du kan forhindre tilgang til nettsider, musikk, podkaster og nyheter med upassende innhold, og hindre avspilling av filmer og tv-programmer med bestemte aldersgrenser. Det samme gjelder bøker og apper, og du kan også forhindre at Siri søker i innhold fra nettet.

Og sist, men ikke minst, personvern

Under Innhold og personvern kan du også bestemme hvorvidt barnet skal kunne dele sin posisjon med andre – og apper. Det kan være stedstjenester og tilgang til kontakter, kalender, bilder eller mobilens mikrofon.

Og et siste tips: Avgjør om barnet selv skal kunne gjøre endringer i ulike innstillinger. Under Tillat endringer, kan du begrense brukerkontoens rettigheter til å endre innstillingene for kontoer, passord og bruk av mobildata.