Søk

Online.no

Meny

Disse appene får barna bort fra skjermen

Høstferien er en fin anledning for familien til å finne på hyggelige ting som man ikke får tid til ellers i hverdagen. Foto: Aleksander Warhuus/Brand Studio

Gått tom for nye aktiviteter å finne på med barna? Disse appene kan gjøre ferien både lærerik og morsom - uten at barna bruker for mye tid foran skjermen.

Etter at sommerferien akkurat har takket for seg, står høstferien for tur. Med en hektisk pangstart for både store og små, trenger mange en liten pause.

Enten man velger å bli hjemme, reise på fjellet eller til utlandet på familietur, er høstferien en fin tid til å finne på morsomme aktiviteter med familien.

– I hverdagen er man ofte på hver sin kant. Høstferien er derfor en god anledning til å gjøre ting sammen, sier Wiweke Reymert, markedssjef i Telenor.

Men visste du at dere kan få mer ut av ferien ved å bruke mobilen litt mer kreativt?

Selv om noen kan forbinde mobilen med å være usosial og inaktiv, kan den faktisk aktivisere familien på en morsom måte, uten at de voksne trenger å ha dårlig samvittighet for at barna bruker tid foran skjermen.

Med et hav av apper har det nå blitt enda enklere å tilegne seg kunnskap sammen, samtidig som man kommer seg opp og ut. Med det kan mobilbruk kombinere det beste fra to verdener.

– Det finnes mange spill og apper som man kan bruke sammen. Selv er jeg veldig glad i lydbøker og podcaster og har ofte på det i bilen i ferien. I tillegg er DNT sin Tur-app en stor favoritt, sier Reymert.

Her er syv morsomme app-aktiviteter for familien som passer hvor som helst:

1. Gå på skattejakt med mobilen

Visste du at det finnes hemmelige «skatter» utplassert nesten hvor hen du går?

Geocaching er en moderne form for orientering hvor man finner frem ved hjelp av GPS i stedet for kart og kompass.

Man leter etter fysiske poster, kalt «cacher», som er plassert ut over store deler av verden. Ved hjelp av appen «Geocaching» som gir deg koordinater og hint, kan store og små finne frem til godt skjulte cacher. Kanskje det til og med ligger en cach rett ved der du bor?

Selve appen er gratis, men det tilbys kjøp i app.

– Når du bruker mobilen mye, for eksempel mens du «geocacher», er det lurt å ha litt ekstra data i reserve, sier Reymert.

Telenor-kunder kan bruke Familiebonus, som gir familien ekstra data hver måned, helt uten ekstra kostnader.

Geocaching er en morsom aktivitet for både voksne og barn. Postene ligger både i skog og by og har ulik vanskelighetsgrad. Foto: Aleksander Warhuus/Brand Studio

2. Unngå utålmodige barn på reisen

Lydbøker er en klassiker og kan være en fin aktivitet for både store og små, enten dere er på vei til hytta eller sitter på flyet. Her kan man finne bøker som passer til felles lytting og som kan bli familiens lille samlingspunkt. Hva med å vise barna bøkene du hørte på som liten?

Det finnes i dag en rekke lydbok-apper med flere tusen bøker på både norsk og engelsk, som Storytel og Fabel.

3. God gammeldags kortskalle

Ingen ferier uten spill. Og trenger dere et morsomt spill på veien for hele familien, er appen «Heads Up» å anbefale.

Som i klassiske kortskalle hvor du skal gjette hva som står på kortet du har i pannen, fungerer «Heads Up» på nesten samme måte. I stedet for et kort, holder en av spillerne mobilen opp mot pannen.

Her kan man velge ulike kategorier: alt fra kjendiser til filmer og ulike karakterer. Mens spilleren skal gjette hva som står på kortet som appen viser, kan de andre spillerne komme med hint. Spilleren med mobilen må gjette riktig før tiden renner ut.

Gjetter du riktig vipper du mobilen frem, må du hoppe videre til neste vipper du den bakover.

Appen er på engelsk og koster 11 kroner.

– Et tips er å belønne vinneren med litt ekstra mobildata som premie. Med Familiebonus bestemmer familien selv enkelt hvordan den ekstra dataen skal fordeles, sier Reymert.

4. Bli ekspert på stjernehimmelen på sekunder

For hver dag som går, blir det stadig mørkere ute. «Starwalk» er appen for dem som er interessert i og nysgjerrig på stjerner. Her finner du svar på alt du lurer på om stjernehimmelen. Holder du telefonen opp, vil du få navnet på alle planetene og stjernene du ser i det fjerne.

Peker du den mot bakken, viser appen deg alle stjernene for den andre siden av halvkulen. Her er det bare å leke seg – for i appen får du informasjon om hele 200.000 stjerner, planeter, konstellasjoner og satellitter.

Den engelske appen er gratis, men fullversjonen uten reklame koster 65 kroner.

Appen «Starwalk» gir deg svar på alt du lurer på om stjernehimmel og fungerer både på dagen og kvelden. Foto: Aleksander Warhuus/Brand Studio

5. Turer for alle og enhver

Ut på tur - aldri sur. Men vent, hvor skal vi gå? Finnes det en annen sti enn den vi alltid tar? Og passer turen for hele følget?

På UT-appen til Den Norske turistforening, kan du søke opp 900.000 steder og få kart, beskrivelser og bilder av turer og hytter i nærheten.

På den måten kan dere teste ut nye stier og bli bedre kjent med området - om det er i nærheten av der dere bor eller et helt annet sted i Norge. Appen er gratis.

– Det er sikkert mange som besøker besteforeldrene i høstferien. Da kan man jo passe på å gå tur sammen og kanskje kombinere det med geocaching, foreslår Reymert.

– Det er hyggelig å gjøre ting sammen, samtidig som man benytter seg av mulighetene på mobilen, sier hun.

Hun har også et tips til familier som trenger mer mobildata:

– Hvis besteforeldrene er Telenor-kunder kan du invitere dem til å bli med i din Familiebonus. Jo flere Telenor-produkter man samler i samme Familiebonus, desto mer ekstra data blir det.

Med over 900.000 registrerte steder, finner dere en tur for enhver i UT-appen. Foto: Aleksander Warhuus/Brand Studio

6. Gå på sopptur med en ekspert i lomma

Høst er sopptid. Dette gir en unik mulighet for familien å komme seg ut på tur og lære barna om naturen.

Samtidig kan det være vanskelig for nybegynnere å vite om soppen du finner er spiselig eller ikke. Med appen «Digital soppkontroll» får du svar mens du er på sopptur: om soppen er dødelig giftig eller spiselig.

Du kan nemlig ta bilde av soppen du finner og få svar fra en soppkontrollør like etterpå. Tjenesten er åpen i høstsesongen mellom klokken 16 og 20 på hverdager og 12 og 20 i helgene.

Appen er gratis.

Usikker på om soppen er giftig? Med appen «Digital soppkontroll» får du svar mens du er på sopptur. Foto: Aleksander Warhuus/Brand Studio

7. Ta vare på minnene - sammen

I ferien knipses det som regel mange bilder. Samtidig er ferier høysesong for tap og skader på mobilen. Da kan det være lurt å ha en god skytjeneste å lagre bildene i.

– Med Min Sky får alle Telenor-kunder ubegrenset lagring av mobilbilder. Bildene du tar i ferien vil automatisk lagres i skyen og ligger lett tilgjengelig på ett sted, samtidig som det blir plass til alle nye minner, sier markedssjefen.

Min Sky gir også mulighet til å dele bildealbum med andre. På vei hjem fra hytta kan det derfor være morsomt å sammen gå igjennom bildene og dele dem med hverandre i ulike album.

Ta vare på minnene med Min Sky. 

Dette er Familiebonus

  • For å aktivere Familiebonus må du ha et privat mobilabonnement fra Telenor, og minimum to andre Telenor-produkter for å få ekstra data.
  • For hvert Telenor-produkt som inngår i Familiebonus, deles det ut 0,5 GB ekstra data hver måned.
  • Produktene som gir Familiebonus er Mobilabonnement (privat og bedrift, inkludert utgåtte), SWAP, Mobilt Bredbånd, Bredbånd, Fiber, Hjemmetelefoni og TV.
  • Den ekstra dataen blir tilgjengelig i en felles pott, som alle Familiebonus-medlemmer med privat mobilabonnement fra Telenor kan bruke av.
  • Medlemmer i samme Familiebonus trenger ikke å være i familie med hverandre.
  • Familiebonus har Data Rollover. Den ekstra dataen brukes derfor før dataen som er inkludert i abonnementet.
  • For å få mer bonusdata er det mulig å invitere flere medlemmer eller kjøpe flere produkter.

Les mer om Familiebonus fra Telenor her