Søk
Meny

Barns mobilbruk: Dette er foreldre mest bekymret for

Elsa Kallevig (10) og Martine Molland (10) har begge egen mobil og mener foreldre ikke trenger å være så strenge når det kommer til barns mobilbruk fordi barna er mer forsiktige enn de voksne tror. Foto: Brand Studio.

Elsa Kallevig (10) og Martine Molland (10) har begge egen mobil, og mener foreldre ikke trenger å være så strenge når det kommer til barns mobilbruk – fordi barna er mer forsiktige enn de voksne tror. Foto: Brand Studio.

– Foreldrene føler seg usikre og vet ikke nok om barnas digitale liv, sier Ana Brodtkorb i Telenor. Her er ekspertens råd for å bli tryggere på barnas digitale liv.

– Jeg synes foreldre bør begynne å stole litt mer på oss når det kommer til mobilbruk, og gi oss en sjanse. De må stole på det vi sier, og trenger ikke å følge med på alt vi driver med, sier ti år gamle Martine Molland.

Hun fikk sin første mobil da hun var åtte år og forteller at hun for det meste bruker den til å sende meldinger, ringe mamma og pappa, avtale med venner når de skal treffes og til å se NRK Super.

Hele tre av fem småbarnsforeldre sier de bekymrer seg for at barnet deler upassende bilder og videoklipp av seg selv, ifølge en spørreundersøkelse fra Kantar gjennomført for Telenor i 2021.

to jenter som sitter i en sofa

– Vi må for eksempel få lov til å bruke YouTube uten at de tror at vi går inn på skrekkfilmer som er 18+, sier ti år gamle Martine Molland.

Både fordeler og utfordringer

Martines mor, Jill Molland, ser flere fordeler med at barna har egen mobil, men opplever også utfordringer som kan være vanskelig for en forelder å holde oversikt over.

– Hvis de bruker programmer og apper som gir læring, synes jeg det er bra, sier Molland, som for øvrig er daglig leder i Brand Studio, og fortsetter:

– Samtidig tenker jeg på at de kanskje ser ting de ikke skal se, og ikke klarer å ha kontrollen på det. Og hvem de chatter med når de blir større. Jeg sier også til barna at alt av tekst og bilder man legger på nett, blir liggende. Derfor er det viktig å ikke legge ut noe som kan få konsekvenser eller oppfattes som nettmobbing.

Jill Molland, mor til Martine Molland (10). Foto: Brand Studio

Jill Molland, mor til Martine Molland (10). Foto: Brand Studio

Mest bekymret for nakenbilder og uønsket oppmerksomhet på nett

De siste fire årene har Telenor forsøkt å kartlegge foreldres holdning til egen og barns mobilbruk gjennom en årlig nasjonal foreldreundersøkelse.  I 2020 informerte UNICEF om at norske barn har i gjennomsnitt 1165 bilder av seg på sosiale medier innen de fyller 12 år. 

– Når barn får mobilen i hånda, så starter den digitale oppdragelsen. Vår jobb som foreldre er å forberede dem så godt vi kan. Det er ingen tvil om at enkelte mindreårige deler nakenbilder, og ofte når de er svært unge. Det må vi ta innover oss. Derfor er det viktig at foreldre tar mobilpraten tidlig, slik at barnet vet hva som er greit og hva som bør unngås, sier Brodtkorb.

Hva kan vi gjøre som foreldre?

– Først og fremst mener vi at foreldre må senke pekefingeren. Jeg har selv barn og mener det er viktig å gi barna tillatelse til å reflektere. Det kan gjøres ved å stille åpne spørsmål, som «hva» og «hvordan» og «hva tenker du om...»

 – Mange foreldre vet ikke hva barna faktisk gjør på mobilen og hvilke apper de bruker, sier Ana Brodtkorb, leder for avdelingen for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor.

– Mange foreldre vet ikke hva barna faktisk gjør på mobilen og hvilke apper de bruker, sier Ana Brodtkorb, leder for avdelingen for samfunnsansvar og bærekraft i Telenor.

Lyst til å lese mer om hvordan du snakker med barna om mobilbruk? Les våre tips til hva du bør være bevisst på når du tar mobilpraten.

– Forstår ikke helt hva vi bruker den til

Ti år gamle Martine Molland mener at foreldre i dag bare delvis forstår hvorfor barna skal ha telefon når de er så unge.

– Jeg tror ikke de helt forstår hva vi bruker den til. Vi trenger den ofte når vi lurer på noe, eller vil ringe når vi er hjemme fra skolen og spørre om vi kan lage mat. Men jeg vet at mamma stoler på meg når jeg holder på med mobilen.

Mor Jill Molland forteller at de prøver å holde en åpen dialog rundt mobilbruken i hjemmet.

– Barn glemmer så raskt. Jeg tror det viktigste er å ta opp dette med mobilbruk hyppig, og minne barna på disse samtalene, avslutter Molland.

Disse abonnementene er skreddersydd for barn og unge

Telenors nyeste abonnement heter Trygg Start, og skal være akkurat dette: En trygg start på barnets liv som mobilbruker – skreddersydd bruken til de yngste, med 400 MB til surfing og spilling. For de litt eldre barna eller dem som trenger mer mobildata, finnes U18 hvor man kan få opptil 8 GB.

Skulle Trygg Start eller U18 ha for lite data, finnes også Familiebonus. Her får dere ekstra data hver måned, helt kostnadsfritt. Hvert Telenor-produkt familien har, gir 0,5 GB og jo flere produkter dere har, desto mer data blir det. Dataen kan fordeles fritt mellom familiemedlemmene.

Med disse abonnementene følger det også med Sikker Bruk – et verktøy hvor du kan sperre barnas mobil for uønskede meldinger, teletorgnummer, bruk til utlandet og reserveres mot opplysningstjenester. Med Nettslett kan du i tillegg få hjelp og advokatbistand hvis barna blir utsatt for netthets eller uønsket innhold på nett.