Endelig er asparges-sesongen her igjen. Og den aller beste er den vi dyrker her hjemme. Foto: frukt.no
Asparg-yes! Endelig er aspargessesongen her igjen. Den varer ikke lenger enn fra begynnelsen av mai og cirka fram til sankthans, noe som betyr at vi har liten tid å miste. Hva med å starte med noe helt enkelt, men supergodt? Dette er vår favorittoppskrift fra Opplysningskontoret for frukt og grønt:
Asparges-tapas
- 500 g grønn frisk asparges
- 8 skiver spekeskinke (evt. parmaskinke)
- 4 ss revet frisk parmesan
- salt, pepper og sukker
Aspargestapas ser nydelig ut - og smaker enda bedre. Foto: frukt.no
Asparges på grillen
Du kan også grille asparges. Slik gjør du det: Legg et ark aluminiumsfolie på grillen og pensle det med olivenolje. Pensle også olivenolje på aspargesen. Strø på litt salt og pepper og grill aspargesen 2-3 minutter mens du snur dem jevnlig.
Den norske aspargesen
Asparges dyrkes både i USA, Norge og mange andre land i Europa - og det finnes både hvit, lilla og grønn asparges. Hos oss er den grønne mest vanlig. For å være sikker på å oppnå et best mulig resultat når du lager mat med asparges, må du sørge for å bruke asparges fra Norge. Ifølge gartner.no er nemlig norsk asparges regnet for å være blant de aller beste i verden.
Den delikate, særegne smaken gjør at norsk asparges er etterspurt av landets ledende kokker. Ifølge samme side er vekstforholdet og klimaet i Norge helt perfekt for asparges - i tillegg blir den norske aspargesen håndplukket før den blir størrelses- og kvalitetsortert.
Bon appétit!
Kilder: frukt.no, bama.no, gartner.no.
ASPARGES
Asparges er navnet på en grønnsak, og det siktes vanligvis til en spesiell art innen slekten Asparagus, nemlig de unge skuddene av Asparagus officinalis. Det finnes både grønne og hvite asparges. Den har vært brukt i matlaging i uminnelige tider. Man finner en oppskrift for tilberedelse av asparges allerede i den eldste kokebok som er bevart, nemlig Apicius' De re coquinaria, (200-tallet e.Kr.), bok III.
Kilde: Wikipedia.
TILBEREDNINGSTIPS
- Den grønne aspargesen har noe kraftigere smak enn den hvite.
- Asparges skal være rette i formen og faste i konsistensen. Stilken skal være spenstig, frisk og sprø mens toppene skal være tette og hele.
- Størrelsen på aspargesen gjenspeiler ikke kvaliteten på varen.
- Hvit, lilla eller grønn asparges kan kokes og spises som forrett eller hovedrett. Den er også herlig i salater, da ørlite kokt på forhånd.
- Asparges har meget aromatisk og fin smak, og egner seg derfor også supert som tilbehør til stekt og røkt kjøtt og fiskeretter.
- Nederste del av stilken, ca 1 - 2 cm brekkes av før koking (NB. ikke skjæres).
- Hvit og lilla asparges bør skrelles med potetskreller før bruk.
- Grønn asparges kokes i 1 1/2 -3 minutter avhengig av tykkelsen.
- Ferdig skrellet hvit asparges må ha lenger koketid - ca. 7-8 min - for deretter å kun trekke like lenge.
NY MOBIL ELLER NETTBRETT
AKTUELT PÅ ONLINE
Hagetips for "dummies"
Det er enklere enn du tror å få en fin hage.
Dette sender du IKKE til sjefen
Emojis og smileys kan være risikoport, mener ekspertene.