Ikke la barna gå seg vill i sosiale medier

Har du barn i barneskolealder, da lønner det seg å lese dette.
sosiale medier

Sosiale medier har nesten blitt et «must» for både voksne og barn. Selv om aldersgrensen ofte er 13 år, ser man at stadig flere barn logger seg på.  

- Dagens barn og unge er flinke til å utnytte de mulighetene sosiale medier gir, både i forhold til å pleie bekjentskaper, finne andre som deler deres fritidsinteresser, være kreative og utforske sider ved seg selv. Vi vet også at kontakt med venner og bruk av sosiale medier blir viktigere og viktigere når barna blir eldre, sier Ida Erikstad i Medietilsynet. 

Sjekker sosiale medier hver dag

Fjorårets tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at hele 57 prosent av barn mellom 9-15 år som bruker internett daglig, var innom sosiale medier hver eneste dag. 

- Tidsbruk på sosiale medier stiger med alderen. 41 prosent av barn mellom 9-11 år, sier de ikke bruker tid på sosiale medier. Hos barn mellom 12 og 14 år er det bare 9 prosent som sier det samme, forteller Erikstad.

Ifølge Medietilsynet bruker jenter mest tid på bildedelingstjenester som Instagram og Snapchat, mens gutter i større grad er på tjenester som Facebook og YouTube.  

Nye arenaer

Rådgiver Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten forteller at barn ikke nødvendigvis bruker Facebook på samme måte som oss voksne.

- Barn er ikke aktive på «veggen». De bruker Facebook hovedsakelig til å snakke sammen på chatten eller kommuniserer i lukkede grupper, sier hun.

I dag finnes det dessuten et hav av andre muligheter.

- Vi får stadig flere arenaer som retter seg direkte til barn, som for eksempel nettstedene Moviestarplanet, goSupermodel, Momio og Kuddle. I tillegg har vi alle de sosiale appspillene hvor barna bruker mye tid på å leke og konkurrere mot hverandre, sier Tonheim Tønnesen.

Viktig del av digital opplæring

Men, selv om sosiale medier stjeler mer og mer av tiden vår, viser det seg at barn fremdeles bruker mer tid med familie og venner enn på sosiale medier. Kommunikasjon med venner via sosiale medier kommer som oftest i tillegg.

Allikevel er det en del foreldre som er redd for at sosiale medier skal gå utover barnas ferdigheter og leksearbeid. 

- Det mange glemmer er at ferdigheter som utvikles nettopp ved bruk av disse mediene, kan styrke barnet i fremtiden. Dagens barn trenger å lære hvordan man bruke moderne teknologi, og kommunisere raskt og effektivt, sier Erikstad. 

Gi barna til en sunn mediehverdag

Når barnet ditt skal begynne å bruke sosiale tjenester er opp til deg. Men, som forelder kan det være svært utfordrende å forholde seg til hvilke tjenester barna skal få lov til å bruke, og ikke minst, hvordan man skal veilede barna til en sunn mediehverdag. 

- Som med alt annet er det viktig å holde en åpen og god dialog med barna. Dette krever at foreldre holder seg oppdaterte og engasjerte. Forklar gjerne hvorfor dere ønsker regler og begrensinger knyttet til mediebruk, og vis interesse for det barna ønsker å dele med dere, sier Erikstad. 

Ifølge Barnevakten er det viktig at foreldre er sammen med barna når de utforsker og utfolder seg på for eksempel nettsamfunn som Facebook. 

- På nett og mobil gjør barna mye det samme som vennene gjør, så snakk gjerne med andre foreldre. Kanskje man kan bli enige om noen felles kjøreregler som gjør mediehverdagen lettere både for barn og voksne, sier Tonheim Tønnesen. 

Barn under 13 år

Hvis du har barn under 13 år med profil på Facebook, anbefaler Barnevakten at du oppretter en profil og er med i vennelisten til barnet. Da kan man ha gjensidig kontakt, og det er lettere for foreldrene å følge med på hva barnet gjør. 

Barnets profil bør også ha innstillinger som sikrer minst mulig tilgjengelighet for personer som ikke er på barnets venneliste.

For foreldre som trenger litt hjelp og veiledning anbefaler Medietilsynet foreldreguiden «Har du barn på sosiale medier? – dette trenger du å vite»