Her ferierer du nettfritt

Jotunheimen Fjellstue reklamerer ikke med full internettdekning. Tvert imot.
Dra på ferie nettfritt

- Vi vil heller at folk skal skape egne minner enn å sjekke sosiale medier, sier Ole Ragnar Repp. Foto: Niklas Aas Skovheim/Jotunheimen Fjellstue.

- Vi oppfordrer folk til å legge fra seg telefonen og heller nyte naturen, stillheten og maten, sier Ole Ragnar Repp, daglig leder ved Jotunheimen Fjellstue.

Repp har drevet fjellstua ved Lom i ti år. Etter å ha holdt stengt de siste tre årene, åpner han overnattingsstedet igjen i slutten av april. På hjemmesiden oppfordrer han gjestene til å logge av når de sjekker inn.

- Teknologien har gjort at vi er tilgjengelige både i og utenfor arbeidstiden, og selv når vi har ferie må vi sjekke telefonen. Det gjør at vi aldri slapper helt av, sier han.

Bruker andre sanser

Ingen gjester må levere fra seg telefon, PC og nettbrett ved ankomst, men Repp ønsker at folk skal slå seg ned ved peisen og lese eller snakke med dem rundt seg – framfor å sitte med nesen i telefonen.

Han håper frisk luft, fjell, fiskevann og stjernehimmel kan friste mer enn sosiale medier, i alle fall for noen dager. 

- Selv merker jeg at jeg blir ukonsentrert og mindre effektiv hvis jeg er tilgjengelig absolutt hele tiden. Ute i naturen får vi brukt noen andre sanser, og det tror jeg er bra, sier Ole Ragnar Repp.

Dra på ferie nettfritt

Heller frisk natur og fiskevann enn Facebook – det er målet for eieren av fjellstua i Jotunheimen. Foto: Jotunheimen Fjellstue

Nettfri trend

Allerede for to år siden spådde The World Travel Market Global Trend Report at nettfrie ferier vil bli en viktig reisetrend framover. 

Den norske trendforskeren Ståle Økland mener dette er en reaksjon på at nettet er blitt så tilgjengelig for så mange.

- Smarttelefonen og lavere priser på datatrafikk har gjort at vi er online så å si hele tiden, og da er det naturlig at det kommer en mottrend til dette. Begrepet digital detox er forholdvis nytt, og det blir spennende å se hvordan det utvikler seg, sier Økland.

Offline-drømmer

Trendforskeren har ikke tro på at de store massene vil legge igjen smarttelefonen hjemme når de reiser på ferie.

- Mange synes nok det høres deilig ut og reise bort og logge seg helt av, men det er forskjell på drøm og realitet. Det blir nok med drømmen for de aller fleste, sier Ståle Økland.

Rabatt hvis du logger av

Hoteller og resorter verden over tilbyr nå kortere og lengre opphold der målet er digital avrusning. Yoga, mindfulness, fotturer og sunn mat er noe av det de reklamerer med. 

Enkelte tilbyr også rabatt hvis du er villig til å levere inn telefon, nettbrett og PC når du sjekker inn. 

Her er tre alternativer til nettfri ferie

St. Vincent og Grenadinene: Disse karibiske øyene tilbyr et eget digital detox-opplegg, med tips og råd til hvordan du skal gjennomføre ferien offline: The ultimate guide to switching off. De har også en egen såkalt life coach som skal hjelpe deg med å senke skuldrene og logge helt av under oppholdet. 

Hotel Westin i Dublin tilbyr gjestene en digital detox-pakke. I tillegg til frokost på rommet og massasje, inkluderer tilbudet et såkalt «Detox survival kit». Det inneholder blant annet kart over gåruter i byen, en avis (papiravis, selvfølgelig), et levende lys, et brettspill og en frøpakke sånn at du kan plante et tre når du kommer hjem. Og på rommet står en safe hvor du kan låse inn smarttelefon, nettbrett og PC.

Camp Grounded: Amerikaneren Levi Felix´selskap Digital Detox arrangerer egne firedagers sommerleirer for voksne i California. De reklamerer med at deltakerne skal «unplug, get away and be kids again». Aktivitetene som står på programmet er blant annet yoga, fotturer og leirbål. Du leverer ikke bare inn alle digitale duppedingser, du legger også fra deg klokka di. Selskapet har også en egen ranch der de tilbyr tredagersopphold hvor du blant annet kan meditere og gå turer.

Dra på ferie nettfritt