Kom i gang med podcast

Har du hørt om podcast, men er usikker på hva det er? Her er det du trenger å vite – og hvordan du begynner med det.
Jente med headset

Foto ©2016 iStockphoto LP

Er du blant dem som liker å høre på radio, eller er en ihuga fan av lydbøker? Da bør du kaste deg på podcast-bølgen. 

De aller fleste radioprogrammer i dag legger ut en podcast av dagens sending, noe som gjør at du kan lytte til episoden når det måtte passe deg. I tillegg lages det egne serier, spesielt tilpasset podcast. På vei til jobben, på toget, på joggetur eller mens du parer sokker og stryker skjorter – å lytte til podcast er en perfekt måte å holde seg oppdatert på, samtidig som man gjør noe annet.

Dette er podcast

En podcast er en lyd- eller videofil på internett. Det eneste du trenger for å lytte til en podcast, er en enhet som har mulighet for å spille av en podcast eller laste den ned. Dette kan for eksempel være en smarttelefon eller en moderne MP3-spiller.

Fenomenet podcast i seg selv er ikke noe nytt – selv om det for mange fortsatt er det. Faktisk har det eksistert i mer enn 15 år, og ble for første gang foreslått som et konsept i år 2000. Den første norske podcasten ble gjort av NRK P2 Kurer den 2. september 2005, og handlet om, tro det eller ei, podcasting.

Slik kommer du i gang

app-ikon

Er du klar til å begynne? Her kommer oppskriften på hvordan du kommer i gang.

Podcast på iPhone:

iPhone har en egen podcastapp som følger med telefonen, og denne kan du bruke til å finne alle typer podcaster som er på markedet.

Følg anvisningen (som vist på bildet under) når du har åpnet appen:

1. Trykk på Søk for å finne podcaster.

2. Skriv inn navnet på podcasten du ønsker å finne. For eksempel «Serial».

3. Når søkeresultatet har kommet opp, trykk på Abonner for å abonnere på podcasten.

skjermdump

Her ser du hvordan podcast-appen på iPhone ser ut når du har åpnet den.

Last ned podcast-app til Android:

For å kunne laste ned podcaster til Android, trenger du en podcast-app. Start med å åpne Google Play-appen for å søke etter en podcast-app som du kan laste ned til telefonen.

Følg anvisningen (som vist på bildet under) når du har åpnet Google Play:

1. I søkefeltet øverst på appen, skriv inn søkeordet «podcast». Nå vil det komme opp en liste med ulike apper du kan laste ned. I dette eksempelet har vi brukt app nummer tre på listen: Podcast Republic. Grunnen til at denne ble valgt var fordi den kom høyt på søkelisten, er gratis og en del av Redaktørens valg. 

2. Når appen er lastet ned, trykk på Åpne for å komme inn i selve appen.

3. Øverst til venstre i appen, trykk på plusstegnet for å søke etter podcaster å lytte til. Søk for eksempel etter «Serial» for å abonnere.

skjermdump

På første bilde ser du et lite utvalg av podcast-appene du kan laste ned til Android.

Blomstringen etter ekte kriminalitet

I dag kan hvem som helst lage en egen podcast. Dette har naturlig nok ført til et enormt utvalg som dekker det aller meste av interesser, og kuriositet- og underholdningskonsepter.

I takt med utvalget av podcaster der ute, har også mediet økt i popularitet. Likevel var det ikke før i 2014 at podcast virkelig tok av som et fenomen – og mange mener vi kan takke «true crime»-showet «Serial» for dette.

Kort fortalt handler Serial om følgende: 13. januar 1999 blir 18 år gamle Hae Min Lee kvalt til døde og begravet i Leakin Park i Baltimore. Lees ekskjæreste, Adnan Syed, blir tiltalt og dømt til soning på livstid for mordet – selv om det ikke finnes noen fysiske bevis. Gjennom podcasten Serial blir vi med reporter Sarah Koenig, som har brukt et helt år på å finne ut hva som egentlig skjedde den 13. januar i 1999.

OBS: Per dags dato er det kommet en sesong to av serien Serial. Ønsker du å lytte til sesong én av serien for å følge historien til Adnan Syed, merk at du abonnerer på sesong én, og ikke to. Sesongene er for øvrig helt uavhengige av hverandre.

Populært på Online.no nå: