
Foto ©2016 iStockphoto LP
Er du blant dem som liker å høre på radio, eller er en ihuga fan av lydbøker? Da bør du kaste deg på podcast-bølgen.
De aller fleste radioprogrammer i dag legger ut en podcast av dagens sending, noe som gjør at du kan lytte til episoden når det måtte passe deg. I tillegg lages det egne serier, spesielt tilpasset podcast. På vei til jobben, på toget, på joggetur eller mens du parer sokker og stryker skjorter – å lytte til podcast er en perfekt måte å holde seg oppdatert på, samtidig som man gjør noe annet.
Dette er podcast
En podcast er en lyd- eller videofil på internett. Det eneste du trenger for å lytte til en podcast, er en enhet som har mulighet for å spille av en podcast eller laste den ned. Dette kan for eksempel være en smarttelefon eller en moderne MP3-spiller.
Fenomenet podcast i seg selv er ikke noe nytt – selv om det for mange fortsatt er det. Faktisk har det eksistert i mer enn 15 år, og ble for første gang foreslått som et konsept i år 2000. Den første norske podcasten ble gjort av NRK P2 Kurer den 2. september 2005, og handlet om, tro det eller ei, podcasting.
Slik kommer du i gang


Her ser du hvordan podcast-appen på iPhone ser ut når du har åpnet den.
Last ned podcast-app til Android:
For å kunne laste ned podcaster til Android, trenger du en podcast-app. Start med å åpne Google Play-appen for å søke etter en podcast-app som du kan laste ned til telefonen.
Følg anvisningen (som vist på bildet under) når du har åpnet Google Play:
1. I søkefeltet øverst på appen, skriv inn søkeordet «podcast». Nå vil det komme opp en liste med ulike apper du kan laste ned. I dette eksempelet har vi brukt app nummer tre på listen: Podcast Republic. Grunnen til at denne ble valgt var fordi den kom høyt på søkelisten, er gratis og en del av Redaktørens valg.
2. Når appen er lastet ned, trykk på Åpne for å komme inn i selve appen.
3. Øverst til venstre i appen, trykk på plusstegnet for å søke etter podcaster å lytte til. Søk for eksempel etter «Serial» for å abonnere.

På første bilde ser du et lite utvalg av podcast-appene du kan laste ned til Android.
Blomstringen etter ekte kriminalitet
I dag kan hvem som helst lage en egen podcast. Dette har naturlig nok ført til et enormt utvalg som dekker det aller meste av interesser, og kuriositet- og underholdningskonsepter.
I takt med utvalget av podcaster der ute, har også mediet økt i popularitet. Likevel var det ikke før i 2014 at podcast virkelig tok av som et fenomen – og mange mener vi kan takke «true crime»-showet «Serial» for dette.
Kort fortalt handler Serial om følgende: 13. januar 1999 blir 18 år gamle Hae Min Lee kvalt til døde og begravet i Leakin Park i Baltimore. Lees ekskjæreste, Adnan Syed, blir tiltalt og dømt til soning på livstid for mordet – selv om det ikke finnes noen fysiske bevis. Gjennom podcasten Serial blir vi med reporter Sarah Koenig, som har brukt et helt år på å finne ut hva som egentlig skjedde den 13. januar i 1999.
OBS: Per dags dato er det kommet en sesong to av serien Serial. Ønsker du å lytte til sesong én av serien for å følge historien til Adnan Syed, merk at du abonnerer på sesong én, og ikke to. Sesongene er for øvrig helt uavhengige av hverandre.
10 populære podcaster å starte med:
Podcast-kuriosa:
Det ikke før i 2003 at podcast som et medium begynte å poppe opp på ulike nettsider. Selve begrepet «podcast» ble opprinnelig introdusert av Ben Hammersley, i en artikkel i The Guardian 12. februar 2004. Begrepet var noe han kom han frem til da han forsøkte å komme med en beskrivelse på fenomenet «lyd-blogging».
True crime …
… går under sjangeren «non-fiction», og brukes i alt fra bøker til filmer, serier og podcaster. Spesielt for true crime er at forfatteren/produsenten undersøker en faktisk kriminell handling gjort av virkelige mennesker.
Som oftest er forbrytelsen et mord, gjerne uoppløst eller med en rekke «løse tråder». Her inviteres publikum til å følge med i saken og gjøre seg opp et eget bilde, eller en teori, basert på faktaopplysninger, timelines og liknende.
Avhengig av forfatteren/produsenten, kan true crime forholde seg strengt til veletablerte fakta på en ryddig og journalistisk måte, eller bevege seg mer over i det spekulative.
Eksempler på kjente innslag i true crime-sjangeren: «Serial» (podcast), «Making a Murderer» (serie), «The Jinx» (miniserie), «Uløst» (podcast).
NY MOBIL ELLER NETTBRETT?


Google – alt du trenger på ett sted

Slik betaler du med mobilen på Google Play
